Voor veel mensen heeft het woord “intimiteit” veel associaties, en de meeste daarvan zijn fysiek. Maar geloof het of niet, er zijn 12 – ja, 12 – verschillende manieren om een intieme band te vormen met een romantische partner, en slechts één daarvan draait om seksuele compatibiliteit. Dus wat zijn precies de soorten intimiteit en hoe kun je ze in je relatie toepassen? Dit is wat je moet weten.

Van het extra lang kussen van je partner tot het synchroniseren van je ademhaling, er zijn veel manieren om je band met je wederhelft te versterken. Maar niet alles wat je doet hoeft fysiek te zijn. Hoewel 12 soorten intimiteit misschien overdreven veel lijken, zul je, als je eenmaal weet hoe elke vorm bedoeld is om je relatie te verbeteren, begrijpen waarom ze allemaal zo belangrijk zijn. Dat gezegd hebbende, je hoeft ze niet alle 12 te hebben om een goed functionerende relatie te hebben. Het enige dat telt is dat je diegene hebt die het beste werken voor jou en je levensstijl. Bepalen welke intimiteitstypes geschikt zijn voor jou is makkelijker gezegd dan gedaan, maar hopelijk helpt deze lijst je te begrijpen welke gebieden van je relatie al solide zijn en welke wat verbetering kunnen gebruiken.

verliefd-koppel

Seksueel

De eerste en waarschijnlijk meest bekende vorm van intimiteit is seksueel. Zoals je waarschijnlijk al kunt raden, kan dit worden bereikt door seksuele handelingen te verrichten met een andere partij. Maar lichamelijkheid is niet het enige dat deze band schept. Seksuele intimiteit omvat ook de emotionele nabijheid die we voelen met een persoon en die ons in staat stelt om onze relaties naar de volgende stap te brengen.

Emotioneel

Hoewel seksuele intimiteit een emotionele component heeft, draait het bij emotionele intimiteit om kwetsbaarheid en je op je gemak voelen om je wensen, behoeften en verlangens te uiten. Emotionaliteit is een must als het op relaties aankomt en daarom is het waarschijnlijk een van de bekendste vormen van intimiteit.

Intellectueel

Stellen die intellectueel intiem zijn, zijn in staat om nadenkend ideeën en meningen met elkaar uit te wisselen als een manier om stimulerende gesprekken op gang te brengen. Intellectuele intimiteit kan worden opgebouwd door je partner naar zijn of haar mening te vragen, jullie respectievelijke waarden te bespreken, samen culturele activiteiten te ondernemen of samen een boek te lezen.

Esthetisch

Nee, dit betekent niet dat jij en je partner er altijd goed uit moeten zien samen. Esthetische intimiteit vereist een waardering voor schoonheid of gedeelde ervaringen. Dit kan worden bereikt door te genieten van het uitzicht vanaf de top van een berg of door veel naar kunstmusea te gaan.

Creatief

Zoals de naam al zegt, houdt creatieve intimiteit in dat je samen dingen bedenkt en plant. Van unieke ideeën voor een avondje uit tot het oppakken van een nieuwe artistieke hobby, er zijn genoeg manieren om creatieve intimiteit te bereiken.

Recreatief

Als je ervan houdt om buiten te zijn, dan heb je wat recreatieve intimiteit, of een gedeelde interesse in activiteiten nodig in je relatie. Recreatieve intimiteit kan zo chill zijn als een wandeling door de buurt of zo serieus als samen sporten. Het is niet een must voor elke relatie, maar het kan een niet-onderhandelbaar iets zijn voor mensen met een actieve persoonlijkheid die iemand willen die met hen meegaat op hun avonturen.

Werk

Intimiteit op het werk is waarschijnlijk niet wat je denkt dat het is. Deze vorm van intimiteit wordt bereikt wanneer elke partij heeft bewezen dat ze bereid zijn om het werk te doen dat nodig is om de relatie soepeler te laten verlopen. Klusjes doen, rekeningen betalen en noodzakelijke afspraken inplannen zijn hier allemaal voorbeelden van.

Crisis

Het is een trieste waarheid, maar samen door een crisis gaan brengt stellen vaak nog dichter bij elkaar. Dat is waar crisisintimiteit, of het vermogen om elkaar te steunen in moeilijke tijden, om de hoek komt kijken.

Je partner is niet opgevoed met dezelfde crisismanagement vaardigheden als jij. Jullie hebben allebei andere vaardigheden en dus hebben jullie allebei andere verwachtingen van hoe je een crisis moet aanpakken. Daarom zijn deze gesprekken zo noodzakelijk.

Inzet

Samen met het bewijzen van iemands toewijding aan de relatie, wordt deze intimiteit gevormd wanneer een koppel samen plannen maakt voor de toekomst die ze van plan zijn uit te voeren. Voorbeelden hiervan zijn het stichten van een gezin, het krijgen van kinderen, het kopen van een huis en nog veel meer.

Conflict

Conflicten binnen een relatie zijn niet alleen natuurlijk, ze worden ook verwacht. In plaats van wrok te koesteren en bij te houden wie er “wint” en wie er “verliest”, moedigt conflictintimiteit stellen aan om te leren en te groeien van hun ruzies. Door dit te doen, zullen jij en je partner hopelijk een plek bereiken waar jullie allebei in staat zijn om effectief en gemakkelijk met conflicten om te gaan.

Communicatie

Ze zeggen dat communicatie de sleutel is, dus het zou geen verrassing moeten zijn om communicatie te zien als een vorm van intimiteit. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat het ook in veel andere vormen van intimiteit voorkomt. Communicatieve intimiteit wordt bereikt door een open dialoog over verwachtingen en ruimte voor openhartige feedback. Als je je communicatieve intimiteit wilt verbeteren, probeer dan de volgende keer dat je partner zijn of haar behoeften uit, je actieve luistervaardigheden in te zetten.

Spiritueel

Je hoeft niet religieus te zijn om spirituele intimiteit te hebben. De laatste vorm van intimiteit wordt bereikt wanneer beide partijen het gevoel hebben dat ze openlijk de grootste onbekenden van de wereld kunnen bespreken, zoals de zin van het leven en het hiernamaals.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *