Het vinden van je volgende opleiding kan erg lastig zijn. Je weet nog niet zo goed wat je later wilt gaan doen en dus ook nog niet zo goed welke opleiding daarbij aansluit. Dit komt helaas bij heel veel mensen voor en kan de onnodige keuzestress met zich meebrengen. Misschien ben je nog leerplichtig en moet je nog verplicht naar school toe. Of misschien wil je meteen doorsturen om in het school ritme te blijven. Het maakt niet uit wat je situatie ook is want het vinden van een opleiding die bij jou past blijft lastig. Toch zijn er hulpmiddelen. Hieronder volgen een aantal tips om jou te helpen bij het kiezen van je volgende opleiding.

Studiekeuzetest  

man-laptop-card-reader

Er zijn online meerdere studiekeuzetesten te vinden. Dit zijn testen waarbij je een aantal vragen moet beantwoorden over waar je kwaliteiten en interesses liggen. Afhankelijk van welke online test je doet kan dit nog steeds niet heel erg verhelderend zijn. Wel kan het in sommige gevallen wanneer je al meerdere testen hebt gedaan een beeld geven van welke opleidingen wel of niet bij je passen. Om een beter beeld te krijgen van wat nu wel en niet bij jou past kan je ook een beroepentest doen. Dit is een soort gelijke test maar in plaats van dat de uitkomst bestaat uit opleidingen krijg je een aantal beroepen te zien die mogelijk goed bij je passen. Dit kan heel erg helpen bij het zoeken naar een opleiding die bij je past. Misschien komen er wel paar beroepen uit die je aanspreken en die je jezelf later ziet doen. Dan is het zaak om hier een opleiding bij te zoeken die goed aansluit.

Open dagen volgen

Een andere goede manier om er achter te komen welke opleiding goed bij je past is door open dagen te volgen. Op een open dag krijg je altijd een betere indruk van de opleiding dan online. Je kan open dagen volgen bij bijna alle hogescholen. Denk hierbij aan scholen zoals Avans, Fontys en Hogeschool Utrecht. Ook voor het Middelbaar Beroepsonderwijs kan je bij verschillende onderwijs instellingen een open dag volgen. Hoe meer open dagen je volgt hoe duidelijker het wordt wat je interessant lijkt of wat je juist een stuk minder interesseert.

Advies vragen  

vergadering-mannen-meeting-gesprek

Een andere manier om er achter te komen wat wel of niet goed bij je past is door advies te vragen. Je kan advies vragen bij je ouders, je mentor, je vrienden of iemand anders die jou goed kent. Het klinkt misschien gek om naar je vrienden te gaan om advies te vragen over een opleiding. Maar je vrienden kennen jou best goed en zullen dus wel kunnen zeggen wat ze beter of juist minder goed bij jou vinden passen. Het is belangrijk dat met wie je ook spreekt over je keuze je zelf de beslissing maakt. Het blijft ten slotte advies en als jij voor je gevoel beter een andere richting kan kiezen dan moet je dat zeker doen.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *