Je hebt het waarschijnlijk al eerder gehoord; werk hard en je zult uiteindelijk succesvol worden…

Ze hebben tegen je gelogen…

Er is veel meer nodig dan hard werken om succesvol te worden in het leven. Toch gaan de meeste mensen ervan uit dat hoe harder ze werken, hoe beter ze af zullen zijn. Daarbij vergeten ze alle andere factoren die een rol spelen.

Hard werken is nodig om een doel te bereiken, maar het is geen bepalende factor. Hier zijn verschillende dingen om in gedachten te houden waarom hardwerkende mensen niet altijd succesvol zijn in het leven:

1. Je moet slimmer werken

Om succesvol te zijn, heeft iemand een goed plan nodig en een uitgebalanceerde aanval om het plan uit te voeren. Niets van dit alles suggereert dat harder werken nuttig is. Het kan zelfs tegen iemand werken. De sleutel is om slimmer te werken, niet harder.

Iemand kan bijvoorbeeld heel hard werken om af te vallen, maar wat belangrijker is, is het begrijpen van de fysiologische mogelijkheden van je lichaam.

Je kunt er niet zomaar van uitgaan dat je 30 minuten per dag kunt gaan joggen of stoppen met koolhydraten eten en op magische wijze kilo’s kwijtraken. Dat is misschien niet wat je lichaam nodig heeft of hoe het reageert.

Hardlopers begrijpen het idee van efficiëntie. Het vergt veel uithoudingsvermogen om een marathon, halve marathon of zelfs een 5K te volbrengen. Maar er komt veel meer kijken bij hardlopen dan alleen de kilometers doorploeteren.

Om de race te voltooien, moet je weten waar je je moet inhouden en reserves aanhouden voor de kritieke momenten. Techniek en planning maken de loop gemakkelijker en waardevoller.

2. Kijk waar je aanlegt voor hebt

Forbes publiceerde een artikel waaruit blijkt dat hard werken in veel gevallen niet helpt. Passie zal mensen ertoe aanzetten om steeds meer te doen waar ze van houden. Maar dat mag niet betekenen dat mensen gewoon beter zijn in wat ze doen.

Er valt iets te zeggen voor aangeboren aanleg.

Sommige mensen zijn voorbestemd om snellere hardlopers te zijn of langere afstanden te lopen. Sommige mensen waren voorbestemd om muzikale wonderkinderen te zijn. Andere mensen waren voorbestemd om beurstovenaars te worden.

Niet dat mensen met een natuurlijke aanleg niet hard hoeven te werken. Maar mensen op het verkeerde gebied moeten uiteindelijk harder werken om te compenseren dat ze geen natuurtalent zijn. Werk op gebieden waar je van nature aanleg voor hebt en succes zal veel gemakkelijker komen.

Psychologe Elyn Saks schreef het boek ‘The Center Cannot Hold‘, waarin ze ingaat op alle beperkingen die mensen tegenhouden, zelfs met al hun beste inspanningen.

Sommige dingen gaan gewoon niet gebeuren en een slimmer persoon zal de verwachtingen temperen en weten waar hij zijn inspanningen het beste in kan investeren.

3. Zorg voor een goede positie & kanaliseer innerlijke gedrevenheid

Veel mensen brengen de beste jaren van hun carrière door in de veronderstelling dat hard werken uiteindelijk altijd loont. Ze maken lange dagen en laten vakanties schieten om vooruit te komen. Dan verwachten ze dat er aan het eind een beloning zal zijn, zoals opslag of promotie.

In werkelijkheid is het zo dat hoe meer iemand vrijwillig doet, hoe meer hij een ezel wordt en hoe minder slim hij lijkt. Ondertussen is de luilak die alleen maar komt opdagen om de baas een plezier te doen en goede relaties met het personeel heeft, de persoon die promotie krijgt en succesvol wordt in het bedrijf.

Sommige banen hebben gewoon een inherente rol voor zelfopoffering. Verschillende banen vereisen veel verschillende niveaus van toewijding en opoffering.

De non-profit sector heeft van oudsher werknemers de eindeloze leegte ingestuurd van zelfopoffering, vermoedelijk voor de hoeveelheid goeds die de baan doet versus de hoeveelheid beschikbare inkomsten.

Ergens langs de lijn hebben mensen vastgesteld dat dat niet altijd het beste is voor de missie van een bedrijf. Een organisatie kan niet veel verschil maken in een bedrijfstak die afhankelijk is van uitgezakte werknemers die nooit slapen en leven van energiedrankjes.

4. Overweeg de waarde

Non-profits beginnen zich te realiseren dat wat goed is voor for-profits hen ook kan helpen. Als één werknemer het werk van twee mensen doet, wordt het product of de dienst ondergewaardeerd. Het nettoresultaat is onderbetaling.

Bedrijven geven en vragen subsidies aan, financieren activiteiten en stellen werknemers aan op basis van arbeidsgegevens. Dus als ze iets vinden dat vorig jaar werkte voor een budget, zullen ze daaraan vasthouden. Het is belangrijk dat de gegevens een nauwkeurig beeld geven van wat er nodig is om een klus te klaren.

Klanten en collega’s moeten weten wat voor soort service of product ze kunnen verwachten. Waar een goede personeelsbezetting een waardevoller product oplevert, brengt een goed marketingplan het product onder de aandacht.

Het maakt niet uit wat het bedrijf is of hoeveel werk het kost, als niemand ervan weet, is het werk meestal voor niets geweest.

Bovenop de huidige trends blijven zitten, zoals videomarketing en beursinteractie, helpt om de inspanningen te benadrukken en om te zetten in resultaten. Of welke maatstaf dan ook die zich uiteindelijk vertaalt in succes.

5. Ontwikkel meer vaardigheden

Bijna iedereen die naar een positie of promotie toewerkt, werkt heel hard. Hard werken is geen unieke kwalificatie. Ervaring en capaciteiten zijn wel unieke kwalificaties die op de eerste plaats moeten komen.

Creativiteit en efficiëntie zijn ook immateriële zaken van onschatbare waarde die misschien niet in het cv staan, maar wel in het resultaat. Iemand heeft een veelzijdige set vaardigheden nodig van alle ongrijpbare eigenschappen, hard werken is slechts één van die ongrijpbare eigenschappen.

Iemand moet vaardigheden ontwikkelen en deze vervolgens versterken door hard te werken om succesvol te worden. Het harde werk wordt niet vanzelf het succes. Het harde werken mag in geen geval overdreven worden.

De burn-out factor is een enorm obstakel voor succes. Iemand die alleen naar de prijs kijkt en niet naar het proces, zal waarschijnlijk niet succesvol zijn.

6. Neem geluk als je het kunt krijgen

Zoals ik altijd tegen mijn studenten zei toen ik nog leraar was, winnen vergt 40% aanpak, 40% planning, 15% hard werken en 5% geluk. Soms, ondanks al je inspanningen, ben je gewoon niet voorbestemd om succes te behalen.

De Cincinnati Reds van 1981 wonnen dat jaar de meeste wedstrijden van alle major league teams, maar kwalificeerden zich niet voor de play-offs. Het was een vreemde situatie, maar soms komt de bal niet jouw kant op. Geluk helpt je zeker om de top te behalen.

Maak het beste van pech situaties en richt je energie op een beter plan en de kansen zullen uiteindelijk in je voordeel uitpakken. Voormalig Boston Celtic, Von Wafer, ondervindt dit allemaal aan den lijve nu hij op Twitter pleit voor een nieuwe kans:

“Ik wou dat ik deze mentaliteit al op jonge leeftijd had. Het maakt me niet uit hoe getalenteerd je bent. Als je geest niet op de juiste plaats zit, kom je met talent niet verder.”

Samenvatting

Hier volgt een korte samenvatting van de punten die in dit artikel zijn behandeld:

  1. Werk slimmer
  2. Wees natuurlijk
  3. Wees goed gepositioneerd & kanaliseer innerlijke gedrevenheid
  4. Denk aan de waarde
  5. Ontwikkel meer eindige vaardigheden
  6. Neem geluk als je het kunt krijgen

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *