De juiste verlichting kan een woonkamer maken of breken – gelukkig heb je alleen een beetje een goede planning nodig

Als je eenmaal ontdekt hebt hoe je je woonkamer verlichting succesvol kunt plannen, kun je met een druk op de knop (of tik op je telefoon) het uiterlijk van je ruimte veranderen. Onze woonkamers zijn tegenwoordig échte multifunctionele ruimtes, en met de juiste verlichting, die je bij de Lampdirect webshop kan kopen, transformeer je je kamer moeiteloos van een leeshoekje tot een gezellige borrellocatie.

De meeste woonkamers zijn overdag licht en uitnodigend, maar je hebt een combinatie van verschillende soorten verlichting nodig om warmte, sfeer en drama te creëren zodra de zon ondergaat. Als je hebt gekeken naar onze woonkamer verlichtingsideeën, is het tijd om te beginnen met plannen en na te denken hoe je het allemaal verwerkt in je kamer.

Er zijn twee belangrijke dingen om over na te denken bij het aanbrengen van gelaagdheid in elke kamer. Ten eerste hoe je je in de kamer wilt voelen en ten tweede waarvoor je de kamer wilt gebruiken. Zo kun je functionele taakverlichting combineren met decoratieve verlichting om de door jou gewenste sfeer te creëren.

Gebruik deze gids om te ontdekken hoe je jouw woonkamer verlichting kunt plannen, van de verschillende soorten verlichting die je moet gebruiken, tot wie je kan helpen bij het maken van het perfecte verlichtingsschema.


Wat zijn de hoofdsoorten van verlichting voor een woonkamer?

woonkamer-beige-luxe-tapijt


Er zijn drie hoofdtypen verlichting en elke kamer in je huis zou een combinatie hiervan moeten hebben. Dit is vooral belangrijk in woonkamers, waar je de verlichting nodig hebt om de ruimte te kunnen transformeren van een plek voor een drankje na het eten tot een thuisbioscoop.

1. Sfeerverlichting

Beschouw sfeerverlichting als een basis of een canvas waarop je een onderscheidend lichtbeeld kunt schilderen.

Sfeerverlichting wordt ook wel algemene- of achtergrondverlichting genoemd en geeft een algehele verlichting aan je kamer. In woonkamers gaat het meestal om je plafondarmatuur, spots en vaste wandlampen, maar ook om natuurlijk licht.

2. Taakverlichting

Deze is erg duidelijk – het verlicht het gebied waar je een taak moet uitvoeren, of dat nu lezen, werken of koken is. In een woonkamer betekent dit normaal gesproken tafellampen, verstelbare vloerlampen en verplaatsbare wandlampen. Taakverlichting moet eenvoudig instelbaar zijn.

3. Accent verlichting

Accentverlichting gaat over het werpen van een gloed op je favoriete dingen. Accentverlichting zorgt niet alleen voor sfeer en sfeer beïnvloeding, maar wordt ook gebruikt om architectonische kenmerken en belangrijke objecten te accentueren en de aandacht af te leiden van wat minder mooi is.

In een woonkamer omvat accentverlichting normaal gesproken schilderijlampen en verlichting in kasten.


Wat is de beste combinatie van verlichting voor de woonkamer?


Elke kamer moet acht verschillende lichtbronnen bevatten. Het klinkt misschien veel, maar als je rekening houdt met alle verschillende beschikbare opties – van plafond- en wandlampen tot vloer- en tafellampen, en nog meer natuurlijke bronnen zoals kaarsen en open haarden – is het een realistisch doelwit.

Begin met het gebruik van een grote gecentraliseerde plafondlamp om een gelijkmatige laag achtergrondverlichting te creëren. Gebruik een combinatie van dimbare taaklampen, zoals vloer- en tafellampen, in de hele kamer, zodat je de sfeer van de ruimte kunt aanpassen van dag naar nacht. Gebruik dan accentverlichting om architectonische kenmerken en kunstwerken te accentueren.’

Welke stijl van verlichtingsarmaturen je ook kiest, zowel gespecialiseerde verlichtingsbedrijven als interieurontwerpers zijn unaniem in hun passie voor de eenvoudige dimmer.

Onderschat de kracht van dimbare lichtbronnen niet; het kunnen aanpassen van de helderheid zal het verschil maken in het aanpassen van de sfeer aan de stemming.


Hoe richt je de verlichting in voor de woonkamer?

moderne-woonkamer-grijs-wit


Jij bent de beste persoon om je woonkamer verlichting te plannen, aangezien je alle manieren kent waarop je de afgewerkte ruimte zult gebruiken.

Als je liever hebt dat iemand het werk voor je doet, dan kan een interieurontwerper, gekwalificeerd elektricien of gespecialiseerd verlichtingsbedrijf verlichtingsplannen maken nadat ze met je hebben gepraat over je voorkeuren/antipathieën en levensstijl.

Als je woonkamer deel uitmaakt van een uitbreidings- of verbouwingsproject, kan jouw architect je helpen. Als je graag je eigen verlichtingsplan plant, ga dan als gezin zitten en maak een lijst van alles wat je in je woonkamer gaat doen, van films kijken tot bordspellen spelen, lezen of huiswerk maken.  Maak vervolgens een tweede lijst van alle elementen – zowel architectonisch als decoratief – in de kamer die je wilt uitlichten, bijvoorbeeld kunstwerken of nissen.

Zodra je je twee lijsten hebt, kun je beginnen met het plannen van de verlichting die je nodig hebt voor elke activiteit of functie. Teken een eenvoudige plattegrond van de kamer en schets vervolgens waar je elk type verlichting moet hebben.

Waar heb je bijvoorbeeld een tafellamp nodig om makkelijk te kunnen lezen? Welke wanden hebben wandlampen nodig als alternatief voor de plafondlamp?  Het is een goed idee om de verschillende soorten verlichting op je uiteindelijke lichtplan te kleuren. Kies een kleur voor degenen die zijn bedraad b.v. plafondlampen en wandlampen, en een andere kleur voor degenen die zijn aangesloten op het stroomnet, b.v. vloer- en tafellampen, want dit zal je elektricien helpen.

Houd er rekening mee dat het toevoegen van nieuwe lampen en stopcontact locaties aan je woonkamer betekent dat je het pleisterwerk van de muren moet verwijderen om de draden te verbergen en dat dit een rommelige klus is, dus het is van cruciaal belang om vooruit te plannen.

Zorg ervoor dat je eventuele stopcontacten markeert die bijvoorbeeld in de vloer moeten worden geplaatst, zodat je een lamp op een bijzettafel in het midden van de kamer kunt zetten zonder dat er lelijke draden te zien zijn. Je elektricien zal niet blij zijn als je besluit deze een paar maanden later toe te voegen!


Wat zijn de beste lampen voor woonkamer verlichting?

luxe-woonkamer


Er zijn vier soorten lamp, die met verschillende armaturen te krijgen zijn of bajonetten om bij je armaturen te passen.

1. Lampen

Deze stralen een helder licht uit, geven geen warmte af, zijn energiezuinig en gaan lang mee. Slimme gloeilampen, die in witte of gekleurde opties verkrijgbaar zijn, zijn altijd LED.

2. Gloeilampen

Dit zijn de goedkoopste lampen en worden gevonden in oudere eigendommen. Ze gaan ongeveer een jaar mee en zijn niet erg energiezuinig.

3. Spaarlampen

Deze zijn goedkoper dan LED’s en gaan langer mee dan standaard gloeilampen. Het duurt even voordat ze helderder worden, dus ze zijn beter voor kelders, lofts en garages.

4. Halogene lampen

Deze heldere, energiezuinige lampen zijn ideaal voor hanglampen en onder kasten. Ze hebben een korte levensduur en worden heet, dus je moet oppassen waar ze tegenaan worden geplaatst.


Wat is de beste manier om je verlichting te bedienen in de woonkamer?

hang-lampen-woonkamer


Voordat je een elektricien inschakelt, moet je een idee hebben hoe je je verlichting wilt bedienen. Vind je het erg om op te staan van de bank om je lichten te dimmen voordat de film begint? Of wil je toch liever je smartphone kunnen tappen?

Als je graag traditionele schakelaars gebruikt, kies dan niet alleen voor de goedkoopste opties. Schroefloze ontwerpen zien er strak en eigentijds uit, terwijl metalen afwerkingen je schakelaars kunnen helpen om bij de rest van je kamer te passen.

Lichtschakelaars zijn het meest interactieve onderdeel van je interieurontwerp en moeten vanaf het begin een integraal onderdeel zijn van het ontwerpproces. Elk ontwerpkenmerk dat zo vaak wordt gebruikt, moet je ontwerp weerspiegelen, niet alleen in het uiterlijk, maar ook in de kwaliteit van de aanraking.

Tot slot, als je je verlichting wilt kunnen bedienen vanaf de bank, of zelfs aan de andere kant van de wereld (zolang je een internetsignaal hebt), overweeg dan slimme verlichting. Hier installeer je slimme led lampen, die via een app of je spraakassistent te bedienen zijn. Hiermee kan je de helderheid en zelfs de kleur van je lampen wijzigen met een tik van de vinger.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *