Er zijn zeldzame Pokémon kaarten – het soort dat je misschien weleens in booster verpakkingen tegenkomt – en dan zijn er ook nog de hele zeldzame Pokémon kaarten. Die zeer gewaardeerde kaarten waarvan er nog maar een handjevol bestaan – of ooit hebben bestaan – en die op een veiling in de juiste staat duizenden, tienduizenden of zelfs honderdduizenden euro’s waard kunnen zijn.

Realistisch gezien is de kans groot dat je verzameling Pokémon kaarten op zolder nou net niet een van de zeldzaamste kaarten, die ooit voor het spel zijn gemaakt, bevat. Het spijt me dat ik je teleur moet stellen. De meest gewilde Pokémon kaarten zijn meestal promotionele uitgaven, die decennia geleden beschikbaar waren bij specifieke toernooien of andere evenementen. Dus zelfs als je verbazingwekkend veel geluk hebt bij het openen van de booster verpakkingen, hoef je waarschijnlijk niet te verwachten dat je plotseling een hoop geld zult verdienen en door de kaart, die je uit de verpakking haalt, met pensioen kunt gaan.

Maar er zijn ook een aantal zeldzame Pokémon kaarten, die op dat moment op grotere schaal beschikbaar waren en die mogelijk op de loer liggen in de verzameling van een nietsvermoedende fan, wachtend om herontdekt te worden. De belangstelling voor Pokémon en het Pokémon kaartspel is de afgelopen jaren alleen maar blijven groeien, met meerdere kaartverkopen op veilingen die alleen al in 2019 en 2020 nieuwe records vestigden. Er is dus nooit een beter moment geweest om door je verzameling te struinen en te bekijken of jij één bijzondere kaart hebt. Misschien heb jij wel één van de zeldzaamste Pokémon kaarten aller tijden. Ben je in ieder geval niet een beetje nieuwsgierig geworden?

1. No. 1 Trainer

trainer-pokemon-kaart

Credits: ha.com

Met slechts zeven exemplaren, waarvan wordt aangenomen dat ze bestaan, is de no.1 Trainer misschien wel de zeldzaamste Pokémon kaart die ooit is gemaakt.

Het is onwaarschijnlijk dat je van de no.1 Trainer hebt gehoord en het is zeer onwaarschijnlijk dat je ooit een exemplaar in het echt hebt gezien. Als het om zeldzame Pokémon kaarten gaat, is dit het ultieme voorbeeld.

De no.1 Trainer is een holografische promotiekaart, die werd toegekend aan finalisten van het Secret Super Battle-toernooi dat in 1999 in Tokio, Japan, werd gehouden. Om een plaats te verdienen in de finale van de competitie, die op een geheime locatie werd gehouden, moesten spelers eerst een regionaal toernooi winnen. Hun prijs was de no.1 Trainer kaart waarmee ze toegang tot de finale kregen.

Op de kaart staat: “De kampioen van het Pokémon Card Game Official Tournament wordt hierdoor erkend en deze eer wordt geprezen. Door deze kaart te tonen, kun je toegang krijgen tot de Secret Super Battle.” De kaart is voorzien van het Japanse logo voor de ‘Pocket Monsters Trading Card Game’, samen met artwork van de originele generatie Pokémon Mewtwo, die door illustrator Hideki Kazama is gemaakt.

Aangezien er slechts zeven regionale toernooien werden gehouden, wordt er ook aangenomen dat er slechts zeven exemplaren van de no.1 Trainer zijn gemaakt – waardoor het gemakkelijk één van de zeldzaamste Pokémon kaarten is, die er zijn. Zes van de kaarten zijn sindsdien gecertificeerd als zijnde in perfecte Gem Mint 10-staat, met een onberispelijke copie die op een veiling in juli 2020 voor $90.000 werd verkocht. In die tijd beschreef Heritage Auctions – die de verkoop organiseerde – de no.1 Trainer als de ‘meest gewilde kaart’ in de Pokémon TCG en een ‘Heilige Graal’ voor verzamelaars. De tegenhangers, de no.2 Trainer en de no.3 Trainer kaarten, die eind jaren negentig op dezelfde manier aan winnaars in Japanse Pokémon-toernooien zijn toegekend, zijn bijna net zo zeldzaam en bijna ook net zo waardevol.

2. De eerste editie Shadowless Holographic Charizard #4 uit 1999

eerste-Charizard-pokemon-kaart-zeldzaam

De Shiny Charizard is altijd al gewild geweest, maar de shadowless variant is ook uiterst zeldzaam.

Shiny Charizard is, sinds het in 1999 voor het eerst werd uitgebracht, één van de meest populaire kaarten van het Pokémon kaartspel, dus het is dan ook geen verrassing dat het 20 jaar later nog steeds voor verzamelaars en fans één van de meest gewilde kaarten is.

Hoewel een aantal eerste editie kaarten uit de begintijd van Pokémon TCG wat meer geld waard zijn – ervan uitgaande dat ze nog steeds in goede staat verkeren – zijn ze vanwege hun beperkte beschikbaarheid en leeftijd niet zo breed verkrijgbaar en daarom valt deze specifieke versie van de holografische Charizard absoluut op als één van de zeldzaamste en meest waardevolle Pokémon kaarten, die er ooit zijn uitgebracht.

Wat de kaart onderscheidt, is het ontbreken van een schaduw onder de vuurspuwende Pokémon draak. Dit was een afdrukfout, die voor de meeste afgedrukte kaarten werd gecorrigeerd, waardoor de kaart waarop de schaduw ontbreekt des te zeldzamer is geworden. Volgens het veilinghuis Iconic Auctions is de zeldzame kaart “de heilige graal van de Pokémon kaarten, de meest iconische en belangrijkste kaart voor zowel de Pokémon-franchise als zijn echte fans”.

De Shadowless Holographic Charizard kaart uit de eerste editie, die nog in perfecte staat was, werd in oktober 2020 op een veiling voor maar liefst $ 220.574 aan de gepensioneerde rapper en Pokémon fan Logic verkocht waarmee volgens Cardhops een nieuw record voor de toch al waardevolle kaart werd gevestigd. Dit kan de Shadowless Holographic Charizard kaart zelfs tot de meest waardevolle Pokémon kaart aller tijden maken – een titel die ook wordt betwist door onze volgende inzending. Hoe dan ook, het is ongetwijfeld één van de zeldzaamste Pokémon kaarten die er nog te vinden zijn.

3. Pikachu Illustrator 

pokemon-kaart-pikachu-illustrator

Pikachu Illustrator wordt vaak beschouwd als de meest waardevolle Pokémon kaart aller tijden en is ook één van de zeldzaamste Pokémon kaarten die er te vinden zijn. De afbeelding: Invaluable

De huidige recordhouder voor ’s werelds meest waardevolle Pokémon kaart is ook één van de zeldzaamste Pokémon kaarten, die er ooit gemaakt zijn.

De Pikachu Illustrator kaart werd oorspronkelijk aan winnaars van promowedstrijden gegeven, die in 1997 en 1998 door het Japanse tijdschrift CoroCoro Comic werden georganiseerd. 39 exemplaren werden er officieel aan de winnaars toegekend, terwijl er naar verluidt twee exemplaren later werden ontdekt door één van de makers van het kaartspel, waardoor het totale aantal Pikachu Illustrator exemplaren schijnbaar dus op 41 uitkomt.

De kaart is niet alleen belachelijk zeldzaam, maar ook op een aantal manieren uniek. Het is de enige Pokémon kaart die “Illustrator” in de naam heeft in plaats van “Trainer” en heeft een eenmalig pen pictogram in de rechterbenedenhoek om aan te geven dat hij is gemaakt voor de ontwerpwedstrijd. Het artwork van Pikachu op de kaart is van Atsuko Nishida, de originele illustrator van de onder de fans zo favoriete Pokémon.

Er wordt aangenomen dat er nog ongeveer 19 exemplaren van de kaart bestaan, waarvan er 10 zijn gecertificeerd door de Professional Sports Authenticator (PSA) die verantwoordelijk zijn voor het beoordelen van de staat van de kaarten – hoewel het werkelijke aantal daar echter wordt betwist.

Een vrijwel onberispelijke kopie van de kaart, die is beoordeeld als Mint 9 – één cijfer onder de perfecte staat – werd in 2019 op een veiling voor $ 195.000 verkocht. Dat maakt het volgens het Guinness World Records de duurste Pokémon kaart ooit, die op een veiling is verkocht, hoewel hij sindsdien misschien wel is overtroffen door de Shadowless Holographic Charizard. Hoe dan ook, de Pikachu Illustrator is één van de zeldzaamste Pokémon kaarten die er te vinden zijn en veilinghuis Invaluable noemt het “de meest waardevolle en zeldzaamste Pokémon kaart ter wereld”.

4. De 24-karat Gold Pikachu kaart ter ere van de 20e verjaardag

pokemon-kaart-goud-pikachu

Credits: Nintendo/Creatures Inc./Game Freak

De kaart is een herdruk van de originele Pikachu van het spel, dat van massief 24-karaats goud is gemaakt.

Hoewel veel van de zeldzaamste Pokémon kaarten tijdens de eerste jaren van het spel zijn uitgebracht, vormt deze kaart een uitzondering omdat hij pas een paar jaar geleden, in 2018, voor het eerst verscheen om de 20e verjaardag van de Pokémon TCG te vieren.

Wat de Pikachu kaart voor het 20-jarig jubileum extra speciaal maakt, is het feit dat hij is gemaakt van massief goud. In feite 11 gram 24-karaats goud. De Japanse sieradenmaker Ginza Tanaka produceerde een beperkt aantal massief gouden kaarten op basis van de originele Japanse Pikachu kaart – die vanwege de kenmerkende mollige wangen van de elektrische muis liefkozend de bijnaam ‘Fat Pikachu’ kreeg.

De enige manier om een exemplaar van de gouden Pikachu kaart te krijgen, was door mee te doen aan een lotterij, die in 2018 werd gehouden. Als je won, kreeg je de kans om een exemplaar van de kaart in beperkte oplage voor 216.000 yen – of ongeveer € 1.700 te kopen. Het werd geleverd in een speciale lijst en doos ter gelegenheid van het jubileum en waarvan je hoopt dat het de kaart extra zal beschermen.

Hoewel de kaart de originele Pikachu kaart – inclusief het Pocket Monsters Card Game-logo op de achterkant en de Japanse tekst op de voorkant nabootst – is het niet legaal voor gebruik in toernooien. Omdat het van goud is gemaakt. We zouden het waarschijnlijk ook niet aanraden om het op het schoolplein te verhandelen, tenzij je vriend een paar duizend euro aan zakgeld heeft.

5. Master’s Key

pokemon-kaart-masters-key

Credits: PWCC

Een recentere kaart – maar daarom niet minder zeldzaam is de Master’s Key wat één van de zeldzame Pokémon kaarten is, die niet dateert uit de begintijd van de TCG.

Master’s Key is een andere zeldzame Pokémon kaart, die wordt toegekend aan deelnemers aan een Pokémon TCG-toernooi. In tegenstelling tot de no.1 Trainer en zijn soortgenoten, is deze kaart echter iets nieuwer en werd hij aan deelnemers van de Pokémon Wereldkampioenschappen 2010, die in Hawaï werden gehouden, gegeven.

Zowel degenen, die deelnamen aan het ruilkaartspel-toernooi als de videogame-tegenhanger, ontvingen een kopie van de Master’s Key – de kaarten waren identiek, maar werden afhankelijk van de categorie gepresenteerd in een ander trofeeënkast frame.

Er zijn naar schatting slechts 36 exemplaren van de kaart – gelijk aan het aantal deelnemers in alle leeftijdsklassen van de wereldkampioenschappen.

Een kopie van de Master’s Key’s kaart, die in november 2019 voor meer dan $ 21.000 op een veiling werd verkocht, geeft wel aan hoe waardevol de zeldzame kaart is.

6. Prerelease Raichu

pokemon-kaart-prerelease-raichu

Credits: Pokegym

Is dit een kaart, die zo zeldzaam is dat het misschien gewoon een gerucht, feit of fictie is? Prerelease Raichu is misschien wel de zeldzaamste Pokémon kaart aller tijden – tenminste, als hij echt bestaat.

Dit is misschien ook wel de meest controversiële Pokémon kaart aller tijden. De Prerelease Raichu is misschien ook wel de zeldzaamste Pokémon kaart die ooit is gemaakt – het is zelfs zo zeldzaam dat het lastig is om de exacte details te kunnen achterhalen.

Er ging lang de ronde dat de Prerelease Raichu een kaart is, die in de aanloop naar de Engelstalige release van de tweede uitbreiding van Pokémon TCG, Jungle, in 1999 door een fout was gedrukt. Dus het verhaal gaat, dat een heel klein aantal – naar verluidt ongeveer 100 – van de Raichu kaarten uit de basisset van het spel per ongeluk werden herdrukt met het woord “Prerelease” in de rechterbenedenhoek van het kaartontwerp gestempeld. De Engelse fabrikant van het spel, Wizards of the Coast, heeft naar verluidt alle exemplaren, op een fractie na vernietigd, waardoor er 10 of minder zijn achtergebleven. De weinige overgebleven exemplaren zouden aan het personeel van Wizards of the Coast zijn gegeven.

Jarenlang was het alleen een gerucht dat de Prerelease Raichu kaart bestond, totdat er in 2006 een kopie waarvan werd aangenomen dat het echt was opdook bij een voormalige medewerker van Wizards of the Coast. In 2009 werd de eerste en schijnbaar enige geregistreerde verkoop van een Prerelease Raichu door fansite PokeGym gemeld. De kaart kon toen voor $ 10.500 van eigenaar wisselen. Gezien de voltooiingsdatum van 1 april, blijft het echter twijfelachtig of de verkoop echt was of een goede 1 aprilgrap.

Of de Prerelease Raichu kaart echt bestaat, wordt betwijfeld – geen enkele kopie van de kaart is, ondanks dat er wel een aantal schijnbare vervalsingen in de loop van de jaren opgedoken zijn, ooit professioneel gecertificeerd of op een veiling verkocht. Als een legitieme kopie van de kaart naar boven zou komen, zou dit een nieuw record kunnen vestigen voor de meest waardevolle en zeldzaamste Pokémon kaart aller tijden. Tot die tijd blijft het echt een heilige graal.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *