Je moet een accountant voor jouw kleine onderneming inhuren als je hulp nodig hebt bij het verzamelen, het analyseren en het rapporteren van financiële informatie. Accountants van Staan.nl kunnen, als het gaat om het geld van je bedrijf, je financiële gegevens interpreteren om je te helpen betere zakelijke beslissingen te nemen.

Hebben kleine bedrijven een accountant nodig?

werken-kantoor

Vaak zul je eigenaren van kleine bedrijven horen praten over de noodzaak van een accountant op het moment dat er belasting moet worden afgedragen. Maar bedrijfseigenaren kunnen op veel manieren van de professionele expertise van een accountant profiteren, die niet alleen is opgeleid om met getallen te werken, maar ook om de financiële gegevens te analyseren, erover te rapporteren en aanbevelingen te doen, die ertoe kunnen leiden dat bedrijven winstgevender worden.

Wat zijn de taken van een accountant?

De taken van een accountant kunnen natuurlijk van bedrijf tot bedrijf verschillen, maar ze zijn doorgaans verantwoordelijk voor:

Gegevensbeheer

Jouw accountant is ervoor verantwoordelijk dat jouw financiële gegevens correct worden opgeslagen, bijgewerkt en beheerd. Hierdoor kan de informatie nauwkeurig worden gerapporteerd aan de ondernemers, de investeerders (als je die hebt) en de overheid. De accountant zal er ook voor zorgen dat de juiste procedures voor gegevensinvoer aanwezig zijn en dat het gebruikte boekhoudsoftwaresysteem modern en veilig is en regelmatig een back-up maakt.

Financiële analyse en overleg

power-bi-statistieken

Ooit in een vergadering geweest en dat iemand zei: “Zullen we de bonentellers erbij halen voor hun advies voordat we een beslissing nemen?” Daar is een goede reden voor. Als het gaat om beslissingen over de toekomst van jouw kleine bedrijf, is een accountant soms je beste hulpbron.

Misschien heb je enkele eenvoudige tips nodig over hoe je verder moet gaan met uitgaven in het volgende kwartaal of misschien is er een situatie met betrekking tot grote uitgaven en wil je opties voor krediet- of belastingaftrek bespreken. Of misschien heb je gewoon hulp nodig bij het interpreteren van een deel van het financiële jargon in een document. Een accountant kan je daarbij helpen, evenals het oplossen van de dagelijkse activiteiten voor het beheer van de financiën van jouw bedrijf. Dit wordt ook wel financial control genoemd.

Financiële rapporten

Ooit gehoord van een ‘kasstroomoverzicht’ of een ‘winst- en verliesrapport’? Dit zijn de soorten rapporten waarmee je op de hoogte kunt blijven van het geld van het bedrijf. Jij of jouw investeerders gaan beslissingen nemen op basis van de rapporten, die jouw accountant verstrekt, dus hij/zij moet ervoor zorgen dat deze up-to-date en nauwkeurig zijn.

Naleving van de regelgeving

Zijn er veel regels en voorschriften, die van invloed zijn op jouw kleine onderneming? Misschien ondergaat jouw bedrijf wel een audit? Of is het belastingtijd? Een accountant kan deze hoofdpijn aan en zorgt ervoor dat jouw inkomsten- en uitgavenrapportage voldoen aan de toepasselijke staats- en federale wetten.

Kan ik mijn eigen boekhouding doen?

werk-laptop-lijstje

Ja, je kunt je eigen boekhouding voor je kleine bedrijf doen en veel eigenaren doen dat ook. Maar naarmate jouw bedrijf groeit en er tijdens jouw werkdag meer vraag naar jouw tijd is, kan het zijn dat je de steun van een accountant nodig hebt. Een accountant heeft tenslotte een sterke achtergrond in wiskunde en economie, evenals ervaring met de beste boekhoudpraktijken, -procedures en -tools waarvan jij gebruik kunt maken. Een accountant kan ook juridische kwesties aanpakken, financiële strategieën bepalen en die broodnodige rapporten genereren.

Hoe kan ik een accountant voor kleine bedrijven vinden?

Dit is waar je heel voorzichtig moet zijn en geen overhaaste beslissingen moet nemen. Je wilt het proces van het inhuren van een accountant niet te snel doen, aangezien deze persoon toegang zal hebben tot alle financiële gegevens van jouw bedrijf. Je wilt iemand, die bekwaam en betrouwbaar is en ook het geld waard dat je gaat uitgeven. Hier is een checklist om te bekijken hoe je een accountant voor kleine bedrijven kunt vinden, die ook bij je past:

Functieomschrijving van de accountant voor kleine bedrijven

Voordat je met zoeken begint, is het een must om precies te plannen wat j deze persoon moet gaan doen. Afhankelijk van de grootte van jouw bedrijf, heb je misschien alleen hulp nodig met de belastingen of misschien is het slechts af en toe hulp bij het categoriseren en het verwerken van onkosten. Of misschien is het een grotere klus: je hebt iemand nodig die een goed online boekhoudsysteem op jouw kantoor aanbeveelt, opzet en bewaakt.

Praat met jouw team, bekijk ook wat hun behoeften zijn en stel een lijst met verantwoordelijkheden op. Als je niet precies weet waar je moet beginnen, overweeg dan om tijdelijk een accountant in te huren om jouw behoeften te beoordelen en om aanbevelingen te doen (sommige doen dit misschien gratis om het bedrijf binnen te halen).

Vraag collega’s naar hun accountant

vergadering-mannen-meeting-gesprek

De kans is groot dat je een paar mensen kent, die een eigen bedrijfje hebben en af en toe hun accountant noemen. Neem contact met hen op. Bekijk wie ze gebruiken en of ze tevreden zijn met de aangeboden diensten. Zijn taken op tijd voltooid? Waren de rapporten gedetailleerd en nauwkeurig? Waren er problemen?

Overweeg een gecertificeerde accountant

Niet iedereen is accountant, maar als je er een inhuurt, heb je iemand nodig die gecertificeerd is, de nodige werkervaring heeft en cursussen zal blijven volgen om deze titel te behouden.

Controleer de referenties van de accountant

Heeft een collega iemand aanbevolen, die er veelbelovend uitziet? Vraag dan naar aanvullende referenties. Reserveer wat tijd in je schema en bel ze, stuur ze geen e-mail (je krijgt een beter idee van de gevoelens van een referentie als je hun stem hoort). Stel van tevoren een lijst met vragen op, zodat je niet wordt afgeleid.

Ontmoet elkaar ook een keer informeel

meeting-koffie-man-vrouw

Wil je zeker weten dat je de juiste persoon voor die baan hebt gevonden? Ontmoet elkaar dan een paar keer en minstens één keer in een informele setting, misschien voor een lunch of een kopje koffie. Je wilt iemand, die niet alleen gekwalificeerd is, maar die ook in jouw organisatie past en goed met je overweg kan. Leg uit op welke manieren je het doet en kijk of dat voor hem/haar werkt. Praat over hoe een gemiddelde dag eruit zou kunnen zien voor deze nieuwe medewerker van het bedrijf.

Haast je niet. Je weet het echt wel wanneer je de juiste persoon hebt gevonden.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *