De laatste jaren is het aantal beleggers sterk gegroeid. Beleggen is hierdoor populairder dan ooit. Onder andere omdat men toch rendement wil halen op spaargeld, nu spaargeld op een spaarrekening nagenoeg geen rente meer oplevert. Wil je ook gaan beleggen? Dan is het belangrijk om te bepalen op welke manier je dit wil gaan doen, en waarin je wil investeren. Rendement is zeker een belangrijk criterium. Zeker nu de inflatie ook nog eens zo sterk gestegen is. Er spelen tegenwoordig echter ook allerlei andere zaken een rol. Hieronder lees je meer over verschillende manieren om te beleggen met een goed geweten.

ESG beleggen

accountant-financien

Steeds meer beleggers kiezen voor het zogenaamde ESG beleggen, waarbij ESG staat voor Environment, Social and Governance. Bij dit duurzame beleggen wordt niet alleen naar rendement gekeken, maar ook naar de impact die het maakt om de wereld. Allereerst wordt beoordeeld hoe bedrijven omgaan met de natuur. Bijvoorbeeld als het gaat om dierenwelzijn en vervuiling. Het sociale aspect heeft betrekking op hoe bedrijven omgaan met beloningen en mensenrechten, en hoe betrokken ze zijn bij de gemeenschap. Als het gaat om bestuurscriteria tot slot wordt gecheckt hoe een bedrijf wordt geleid en gecontroleerd, en hoe het ervoor staat met de diversiteit binnen het bedrijf.

Met een goed gevoel investeren in vastgoed

Investeren in vastgoed heeft haast altijd een goed rendement opgeleverd. Helemaal de afgelopen jaren, toen de prijzen in ons land de pan uit rezen. Dit heeft vooral veel particuliere investeerders aangetrokken. Het opkopen en vervolgens verhuren van woningen krijgt echter wel meer weerstand. Het woningtekort en de daardoor oplopende woningprijzen heeft diverse gemeentes gedwongen om maatregelen te nemen. Zo voeren nog dit jaar diverse steden een zelfwoonplicht in. Wil je toch profiteren van mooie rendementen, maar wel met een goed gevoel? Dan zijn er ook andere manieren om te beleggen in Nederlands vastgoed. Door te investeren in een vastgoedfonds dat zich vooral richt op bedrijven, gezondheidscentra, winkelcentra en supermarkten werk je niet mee aan een verdere verstoring van de woningmarkt, zit je geld niet vast in stenen, kun je je geld spreiden en loop je geen risico op grote onderhoudsuitgaven en lastige huurkwesties.

Beleggen in duurzame energie

zonne-energiecentrale-weiland

Klimaatverandering is mogelijk momenteel een van de grootste gevaren voor de mensheid. Beleggen in duurzame energie levert een positieve bijdrage aan onder andere het terugdringen van de CO2-uitstoot. Wil je investeren in duurzame energie, dan kun je dat op verschillende manieren doen. Op microniveau door te investeren in je eigen woning, en duurzame energie op te wekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Daarnaast kun je ook direct beleggen in bedrijven die duurzame energie opwekken, of duurzame energiefondsen.

Waarin wil jij investeren, om mee te bouwen aan een toekomstbestendige wereld?

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *