Het is niet nieuw voor mensen om hun geld te investeren in een winstgevende bron om rijkdom op te bouwen. Hoewel alle soorten investeringsportalen met een zekere mate van risico komen, zijn sommige minder volatiel en kunnen ze zich wapenen tegen enorme economische klappen. Daarom zijn in de 21e eeuw cryptocurrency en de aandelenmarkt naar voren gekomen als de beste beleggingskeuze. Dit heeft een groot debat over cryptocurrency vs aandelen op gang gebracht.

Aandelen vertegenwoordigen een percentage van een bedrijf. Ze staan voor de waarde van een bedrijf en veranderen hun prijsklasse op basis van de prestaties van de organisatie op de markt. Aan de andere kant is cryptocurrency een digitaal activum dat in 2009 zijn debuut maakte via de beroemde bitcoin. Het kan digitaal worden opgeslagen en verhandeld. De waarde van een cryptocurrency varieert op basis van de marktvraag, het aanbod, en de adoptie. Jarenlang was men beperkt tot de beleggingsmodellen van de aandelenmarkt. Maar de recente opkomst van cryptocurrency en de prijs van bitcoin heeft veel beleggers aangetrokken of bovendien omgebogen om hun hand op de markt voor digitale valuta te proberen. Helaas verhult dat niet dat de cryptocurrency sfeer erg volatiel is en potentiële risico’s inhoudt. Terwijl bitcoin in mei de krantenkoppen haalde voor het bereiken van het record van $ 60.000, raakte het binnen een maand bijna de afgrond. De aandelenmarkt is niet anders. Tijdens de eerste dagen van de pandemie heeft de S&P 500 meer dan een derde van zijn waarde verloren. Voor beleggers die het juiste beleggingsmodel willen kiezen, blijft de verwarring tussen cryptocurrency vs aandelen daarom onopgelost.

De parallelle lijn tussen cryptocurrency en beleggen in aandelen

beleggen-crypto

De cryptocurrency markt heeft vanaf het begin gekozen voor een digitaal model van functioneren. Maar voor de aandelenmarkt is het verhaal heel anders. Aanvankelijk namen financiële gidsen of makelaars geld van beleggers aan en voegden dat toe aan de aandelenmarkt. Gelukkig is het scenario veranderd toen ook de aandelenmarkt een complete transformatie doormaakte. Vandaag zijn zowel cryptocurrency als aandelen toegankelijk via de digitale beurs, makelaarsrekening, mobiele applicatie, of andere online platforms.

Retail handelsopties openen de deur naar algemene handelsorders zoals een marktorder, limietorder, en stop (of stop-loss) order. Ook al lijken zowel cryptocurrencies als aandelen misschien op elkaar vanuit het oogpunt van kopen en verkopen, toch hebben ze onderliggende verschillen waar aandacht aan besteed moet worden.

Het verschil tussen cryptocurrency en aandelen

Hoewel cryptocurrency en aandelen beide soorten beleggingen zijn, dragen ze afzonderlijk bepaalde functionaliteiten in zich die ze verschillend maken van de ander. Als je een aandeel koopt, investeer je rechtstreeks in een bepaald bedrijf waarvan je gelooft dat het groei zal brengen. Aan de andere kant koop je gewoon tokens van een bepaalde cryptocurrency om ze ofwel als digitaal investeringsportaal te gebruiken, ofwel zelfs als betaling te verhandelen.

Crypto is heel volatiel 

Zoals je hierboven kan zien is crypto heel volatiel. Binnen een maand kan jouw bitcoin munt zomaar €10.000 meer of minder waard zijn. Hier moet je emotioneel goed tegen kunnen. Bij aandelen gaat dit over het algemeen een stuk trager.

Cryptocurrency maker en aandelen verdeler

Een van de redenen voor de onsterfelijke populariteit van cryptocurrency is zijn onafhankelijke en gedecentraliseerde karakter. Door zijn inschikkelijkheid kan iedereen mijnwerker worden en proberen bitcoin in handen te krijgen. Andere cryptocurrencies zoals Dogecoin zijn letterlijk ontstaan uit verveelde programmeurs die de meme wilden bespotten. Voor de aandelenmarkt ligt dat heel anders. Aandelen moeten gecreëerd worden. Ze moeten door overheidsinstanties worden goedgekeurd en moeten ook gecontroleerd worden.

Aandelen zijn versleuteld tegen hacks, terwijl crypto’s dat niet zijn

Zoals gezegd wordt de aandelenmarkt op grote schaal gereguleerd door overheidsinstanties en ondergaat ze jaarlijks een volledige controle. Door de zware controle is er weinig kans dat aandelen gemanipuleerd of frauduleus kunnen zijn. Voor cryptocurrencies ligt dat daarentegen heel anders. Door hun gedecentraliseerde aard zijn digitale valuta’s ongereguleerd en vatbaar voor fraude. Een eenvoudige cryptocurrency zwendel kan je al je digitale bezittingen doen verliezen.

Crypto Doge GIF

De leegte in eigendomsrechten

Aandelen worden gezien als een eigendomsrecht. Vergelijkbaar met stemrecht en burgerschapskaart, verandert het eigendom van aandelen niet tot de eigenaar er de voorkeur aan geeft de aandelen te verkopen. Als hij of zij in aandelen investeert, krijgt hij of zij een percentage van het eigendom in het bedrijf toegewezen. Op de markt voor digitale valuta krijg je tokens toegewezen, zoals Ethereum, bitcoin, enz. als je erin investeert. Ze vertegenwoordigen geen wettelijk belang in de organisatie die ze heeft uitgegeven.

Het verschil in transactiekosten

Telkens als je een nieuw aandeel koopt, zelfs voor een heel klein bedrag, ben je verplicht een transactietarief te betalen. Hoewel dat voor grote beleggingen overtuigend in orde is, vreten transactiekosten op kleine beleggingen je winst uit het aandeel op. Maar handelen in cryptocurrency kan opmerkelijk lonend zijn, omdat er lage wisselkosten tegenover staan. De transactie- en gasvergoedingen variëren echter naargelang de crypto-beurs die je kiest.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *