Iedereen weet wat een testament is. Maar heb je weleens nagedacht over het opstellen van een levenstestament? Want ook dit document is ontzettend waardevol in specifieke situaties. Wederom speelt de notaris een essentiële rol in het opstellen van de voorwaarden en het rechtsgeldig maken van de akte. Ondanks de stoffige reputatie vervullen notarissen namelijk een cruciale rol in de samenleving. Ze zijn als enige in staat om bepaalde overeenkomsten juridische bevoegdheid te geven.

1. Een testament met rechtsgeldigheid wanneer je in leven bent

contract-ondertekenen

De naam verklapt eigenlijk al wat een levenstestament ongeveer is. Het is namelijk een testament waarvan de bepalingen in werking treden wanneer je zelf nog in leven bent. Het betreft situaties waarin je niet meer in staat bent om zelfstandig beslissingen te nemen. Zowel persoonlijke als professionele zaken bepaal je vooraf via een levenstestament. Je stelt het document op wanneer je nog in goede gezondheid verkeert. Gezien de complexiteit van de inhoud verwijzen we je door naar een uitgebreide bron: Wat is een levenstestament en waarom is het zo’n waardevol document?

2. Dit staat er allemaal in een levenstestament

Het levenstestament is behoorlijk uitgebreid. Uiteraard bepaal je helemaal zelf welke onderdelen je invult en welke secties je openlaat. Je stelt er onder andere in vast wie in bepaalde omstandigheden beslissingen voor je neemt. Dat zijn zeer uiteenlopende situaties. Je bepaalt bijvoorbeeld wie voor jou medische beslissingen neemt wanneer je dat zelf niet meer kunt. Verder wijs je aan wie er de verantwoordelijkheid krijgt over een bedrijf, wanneer je de eigenaar bent. Wil je schenkingen stopzetten onder specifieke voorwaarden? Dat geef je eveneens aan in je levenstestament.

3. Wijs de juiste vertrouwenspersonen aan

vergadering-mannen-meeting-gesprek

Wanneer je geen levenstestament opstelt blijven veel vragen onbeantwoord wanneer je tijdelijk je eigen belangen niet meer kunt behartigen. Bijvoorbeeld wanneer je door een medische toestand niet bij bewustzijn bent. Normaal gesproken is het lastig om te bepalen welke personen verantwoordelijkheden op zich nemen. Via een levenstestament wijs je de ideale personen aan voor specifieke taken. Want de uitgelezen persoon om jouw bedrijf te leiden is wellicht niet dezelfde als degene die medische beslissingen voor je neemt. Door een levenstestament op te stellen voorkom je onduidelijkheid. Bovendien geeft het een geruststellend gevoel wanneer je in de wetenschap bent dat jij alles goed op orde hebt.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *