Stekelig van buiten en verrukkelijk van binnen, ananassen zijn het altijd de moeite waard om te schillen. En ze zijn nog gezond voor je ook. Deze tropische vruchten zijn rijk aan antioxidanten, bevatten grote hoeveelheden vitamine C en vezels, en bieden een nuttige dosis mangaan, een spoorelement dat cruciaal is voor het behoud van je immuniteit en de werking van je zenuwstelsel.

Maar weet je hoe je een ananas moet snijden? Voor een beginner kan een stekelige, rijpe ananas een beetje intimiderend zijn, dus hier lees je hoe je de perfecte verse ananas uitkiest en hem dan als een pro in lekkere stukken of ananasrondjes snijdt.

Hoe kies je de ideale ananas

In tegenstelling tot sommige vruchten, zoals bananen of perziken, wordt ananas niet in onrijpe toestand geoogst en vervolgens verpakt en naar de markt gebracht. Ananassen worden meestal gerijpt en dan geplukt, verpakt en verzonden. Wat betekent dat een verse ananas volledig eetklaar bij je supermarkt aankomt.

Om een verse ananas op zijn hoogtepunt te vinden, kies je er een met een sterke “rijpe ananas”-geur en een kroon met stevige groene bladeren. Zijn de bladeren bruin of hangend, dan is de ananas voorbij “rijp” en is hij niet op het juiste moment geplukt; ananas rijpt niet verder nadat hij geoogst is, maar kan bederven als hij te lang blijft liggen. Controleer vervolgens het lichaam van de ananas op kneuzingen of verkleuringen, die je wilt vermijden. De meest verse ananassen hebben een stevige, ongeschonden schil met een gouden tot bruine tint.

Een ananas snijden: Stapsgewijze instructies

Soms is het grootste obstakel voor het verkrijgen van de voordelen – en de geweldige smaak – van verse ananas het uitzoeken hoe je een ananas moet snijden. Ananas staat niet bepaald bekend als gemakkelijk te eten, maar het snijden van een ananas gaat in vier stappen.

Stap 1: Verwijder de boven- en onderkant

Leg een hele ananas op een snijplank. Snijd met een lang mes de boven- en onderkant van de ananas af. Probeer, om verspilling te voorkomen, ongeveer een kwart centimeter onder de kroon en een kwart centimeter boven de bodem van de ananas te verwijderen.

Stap 2: Snijd de schil van de ananas af

Nu de boven- en onderkant van de ananas zijn verwijderd, zet je de ananas verticaal op zijn nu platte basis. Houd de ananas op de snijplank met je niet-dominante hand en gebruik je andere hand om het mes vast te houden en naar beneden te snijden. De bedoeling is dat je alleen de schil van de ananas afsnijdt, zodat je ongeveer 0,6 centimeter in de binnenkant van de ananas snijdt terwijl het mes naar beneden beweegt om de natuurlijke kromming van de ananas te volgen.

Stap 3: Verwijder de resterende korst

Als je de buitenste laag van de ananas hebt verwijderd, zul je merken dat er waarschijnlijk nog wat stekelige resten van de schil in het vruchtvlees van de ananas zitten. Houd de ananas met een kleiner niet-gekarteld mes, zoals een klein schilmesje of een scherp koksmes, rechtop en snijd voorzichtig om de resterende korst te verwijderen.

Stap 4: Ontpit de ananas

Nu heb je een mooi geprepareerde ananas. Hij moet cilindrisch en vlezig zijn, zonder schil. Vanaf hier wil je de ananaskern verwijderen, dat is het vezelige ronde gedeelte dat door de binnenste lengte van de ananas loopt. Er zijn twee manieren om dit te doen.

Met een mes

gesneden-ananas

Om de kern met een mes te verwijderen houd je de vrucht rechtop op de snijplank. Steek het mes aan de rand van de kern (die moet goed zichtbaar zijn omdat hij donkerder geel is dan het vruchtvlees eromheen) en snijd de ananas van boven naar beneden door.

Plaats je mes vervolgens op hetzelfde startpunt aan de rand van de kern en beweeg het mes een kwartslag om de ananas heen. Snijd weer van boven naar beneden om één groot stuk te verwijderen. Je eindigt met een wig die ongeveer gelijk is aan een kwart van de ananas. Draai de ananas een kwartslag en snijd weer naar beneden, waarbij je om de kern heen snijdt. Draai de ananas nogmaals en herhaal, om het laatste stuk af te snijden. Gooi de centrale kern gewoon weg. Je kunt de partjes verder snijden tot elke gewenste grootte van blokjes fruit.

Als je ananasringen wilt in plaats van stukjes, draai je de geschilde ananas na stap drie gewoon op zijn kant. Van daaruit kun je de cilinder in ringen van elke gewenste dikte snijden. Je moet uit elk rondje de kern verwijderen met een schilmesje of een metalen koekjessnijder die ongeveer dezelfde diameter heeft als de kern.

Een ananassnijder gebruiken

De andere methode om de kern te verwijderen is het gebruik van een ananassnijder, als je die hebt. Ga hiervoor terug naar stap twee en zoek, voordat je de ananas schilt, de ronde kern en plaats het holle deel van de boor erover. Begin de snijder met de klok mee te draaien terwijl je naar beneden duwt tot je de bodem van de ananas hebt bereikt. Trek het handvat van de boor omhoog om het vruchtvlees uit de kern los te maken, waarbij je het apparaat zo nodig heen en weer wiebelt om het omhoog en eruit te trekken. Snijd het ananasvlees vervolgens in rondjes van elke gewenste dikte.

Wat te doen met de ananasschillen?

Vraag je je af wat je met ananasschillen moet doen? Het grootste deel van de schil is moeilijk schoon te maken vanwege de ruwe textuur, maar dat betekent niet dat een deel van het gesneden ananasafval niet bewaard en hergebruikt kan worden. De kern en de kleinere stukjes schil die een delicate aanraking vereisen om te verwijderen, kunnen worden gebruikt om een eenvoudige siroop te maken die alles zal inspireren, van cocktails tot wentelteefjes.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *