Whiskey wordt al langere tijd gezien als een item van hoge kwaliteit, weggelegd voor de rijken. Ook al is de kijk op het ‘levenswater’ niet heel erg veranderd, zien er toch steeds meer mensen een toekomst in whiskey investeringen.

Investeerders en verzamelaars over de hele wereld besteden steeds meer om ‘s werelds zeldzaamste en beste flessen in handen te krijgen, wat mogelijkheden biedt voor snuggere mensen die hierin betrokken willen raken.

Waarom Whiskey?

Lagavulin-whiskey

Whiskey heeft een unieke status als investeerbaar item, vanwege zijn stabiele levensduur vergeleken met andere investeringsitems. In tegenstelling tot auto’s, wijn en horloges behoudt whiskey zijn kwaliteit als hij ongeopend blijft. Dit betekent dat verzamelaars de beste flessen kunnen vasthouden, voor zo lang als zij het nodig achten, zonder bang te zijn voor een daling in kwaliteit. Met meer dan 150 actieve stokerijen vandaag de dag, is Scotch een ideaal item om te verzamelen. Whiskeyliefhebbers kunnen een verzameling opbouwen die zich richt op een specifieke stokerij of flesuitvoering, ook wel bekend als expressie.

Dit is ideaal voor investeerders die meer begeerlijke flessen uit de collectie kunnen bemachtigen. Veel stokerijen hebben ook een krachtige, gevestigde reputatie, waardoor het label een aanzienlijke invloed heeft op de waarde van hun expressie. Niet alle expressies zijn echter verzamelbaar en zeldzaamheid is een van de belangrijkste attracties voor whiskeyliefhebbers. Beperkte en speciale releases presteren doorgaans beter op tweedehandsmarkten, aangezien kopers zich bewust zijn van de schaarste van het product. Stokerijen die niet langer in productie zijn, genieten nog steeds van zelfverzekerde posities in de ranglijst van whiskeybeleggers, omdat hun afnemende voorraad in waarde stijgt naarmate de tijd verstrijkt.

Whiskeymarkt in 2021

whiskey-markt-waarde

Bron: rarewhisky101.com

Deze elementen, plus een toename van de belangstelling van secundaire markten in Azië, hebben ertoe geleid dat Scotch whiskey zijn beste periode ooit beleeft. Het rapport van Rare Whiskey 101 uit 2021 laat zien dat hun Apex 1000-index met 30% is gestegen en dat de totale waarde van verzamelbare flessen het afgelopen jaar met 62% is gestegen.

Bovendien is de gemiddelde flesprijs tussen 2017 en 2021 gestegen van € 299 naar € 377 en is het aantal verkochte flessen voor meer dan € 10.000 gestegen van 91 in 2017 naar 265 in 2018. Dit suggereert dat dit de beste tijd is om mee te doen voordat investeringen nog verder stijgen. Het Rare Whisky-rapport 2021 laat zien dat investeringen voor meer dan 80% van de verzamelaars niet de belangrijkste reden zijn voor de aankoop van tweedehands whiskey. Mensen kopen whiskey omdat ze die graag drinken en omdat ze bereid zijn steeds grotere bedragen voor het genot te betalen. Voor degenen die fan zijn van whiskey, maar meer geïnteresseerd zijn in het rendement op investering, maakt de gezondheid van de markt dit het ideale moment om zeldzame en verzamelbare flessen te bekijken die voor het oprapen liggen.

De Whiskey markt de afgelopen 5 jaar

De markt presteerde vorig jaar uitzonderlijk, maar dit is slechts één jaar in een aanhoudende trend in de afgelopen vijf jaar. De Apex 1000-index is sinds 2014 met 162,91% gestegen en overtreft goud met meer dan 150% en de FTSE met meer dan 160%. Terwijl de belangstelling voor alternatieve investeringen blijft groeien, blijft whiskey ongeëvenaard in zijn prestaties.

Dit brengt echter enkele uitdagingen met zich mee, aangezien meer investeerders de handdoek in de ring gooien, de gemiddelde flesprijs met meer dan € 100 is gestegen en het volume whiskey op de tweedehandsmarkt sinds 2014 met meer dan 200% is gestegen. Het identificeren van de beste flessen en ervoor zorgen dat je de juiste prijs betaald, is essentieel in deze overstroomde markt.

Vergelijking met andere investeringen

whiskey-flessen-glenesk-hotel

Whisky Invest Direct, een bedrijf dat gespecialiseerd is in investeringen in fustwhisky, meldt dat whiskey in vaten die minstens zes jaar worden bewaard, nooit minder dan 60% hebben opgeleverd en beter presteert dan FTSE-aandelen en Londense eigendommen, of het nu drie of twaalf jaar wordt gehouden.

Hoewel wijn doorgaans wordt beschouwd als het hoogtepunt van investeringen in consumptiegoederen, zeggen de prestaties van de Scotch-markt anders. Vorig jaar bedroeg de gemiddelde flesprijs voor wijn € 165, wat ver verwijderd is van de € 377 die voor whiskey werd betaald. Zowel voor wijn als voor whiskey werd vorig jaar het wereldrecord gebroken voor de hoogste prijs die op de veiling voor één fles werd betaald, maar terwijl de 73-jarige fles Bourgogne voor ongeveer € 430.000 werd verkocht, haalde een 60-jarige Macallan € 1.000.000 op. Dit record is sindsdien ook verbroken in 2019 door een fles uit hetzelfde vat dat voor € 1,5 miljoen werd verkocht.

Hoewel alternatieve investeringsactiva over het algemeen dicht bij de belangen van de investeerder liggen, zullen de opbrengsten van whiskeyinvesteringen deze markt waarschijnlijk veel aantrekkelijker maken voor een meer gevarieerd publiek.

Japanse whiskeys

japanse-whiskey

Scotch is verreweg het meest succesvolle type whiskey dat ter wereld verkrijgbaar is. De gevestigde reputatie van hun distilleerders en hun geografische identiteit als een erfgoedproduct van Schotland, betekent dat Scotch meestal het eerste is dat in je opkomt bij de vermelding van ‘whiskey’. Maar ook de Japanse markt laat momenteel een indrukwekkende groei zien. De Japanse Icon 100 Index is de afgelopen 12 maanden met 38% gestegen en WhiskyStats heeft het uitgeroepen tot de best presterende whiskeyproducerende regio. Japan deed het met 15% beter dan de tweede plaats Campbeltown.

Hoewel er in Japan minder stokerijen zijn met een veel bescheidener reputatie, richten investeerders hun ogen steeds vaker op het Oosten omdat expressies internationale bekendheid blijven krijgen. De Japanse index is gevuld met flessen van de stille stokerij Karuizawa (de best presterende stokerij in 2018), Yamazaki (producent van de duurste Japanse whiskey ooit verkocht) en een serie flessen van de Hanyu stokerij.

De Hanyu ‘card’ -serie is bijzonder interessant omdat er naar verluidt nog maar vier volledige sets bestaan. Een volledige set van 54 flessen werd in augustus van dit jaar verkocht voor een recordbedrag van € 755.000. Hoewel de prijzen veel lager zijn dan die van Scotch, maakt de invloed van Japanse tradities op hun whiskeyexpressie’s flessen van deze stokerij aantrekkelijk en uniek voor whiskeyliefhebbers.

Beste stokerijen

Voor nieuwe investeerders is de beste gok voor een veilige investering in bekende stokerijen die al een reputatie hebben op het gebied van whiskey om te investeren. De top 10 in de beleggersranglijst voor 2018 zijn: Bowmore • Brora • Springbank • Macallan • Glenugie • Laphroaig • Ben Wyvis • Killyloch • Clynelish • Dalmore

Over het algemeen zullen meer beperkte expressie’s van de stokerijen het goed doen, omdat verzamelaars weten dat de whiskey van topkwaliteit is en dat hun waarde stabieler is. Beleggers die echter op zoek zijn naar meer risicovolle kansen, kunnen de trendvoorspelling voor de komende jaren overwegen en kiezen voor in opkomst zijnde stokerijen of gewenste smaakprofielen om hun collectie samen te stellen.

Glenugie, Laphroaig en Clynelish zagen allemaal aanzienlijke stijgingen in de tafel in 2018, respectievelijk 12, 22 en 22 plaatsen. Dit toont een interesse in meer tweederangs stokerijen die ook in de eerste helft van 2019 te zien zijn.

Het halfjaarverslag 2020 kiest de top 10 als: Springbank • Brora • Glenugie • Bowmore • Ben Wyvis • Dalmore • Macallan • Port Ellen • Rosebank • Ardbeg

Hoewel veel van dezelfde namen voorkomen, laat dit halverwege het jaar een behoorlijk dramatische verschuiving zien. Stokerijen op deze lijst zullen waarschijnlijk niet ver van de gunst vallen, maar zoals bij alle investeringen zijn er duidelijk enkele risico’s verbonden aan het vertrouwen in de waarde van het merk alleen. Glenugie heeft sinds eind 2018 nog meer verbetering laten zien en is helemaal gestegen naar de derde plaats. Stokerijen zoals Dalmore, Ben Wyvis en Ardbeg zouden deze tendens de komende maanden kunnen voortzetten, waardoor ze optimale doelen voor investeerders zijn.

Buiten het Schotse landschap zullen een aantal Japanse stokerijen de komende jaren waarschijnlijk in populariteit toenemen in de ogen van investeerders. Een grote discrepantie tussen vraag en aanbod heeft ertoe geleid dat populaire Japanse uitdrukkingen zijn stopgezet om de voorraadniveaus te beschermen. Whiskeys van Yoichi, Yamazaki en Chita zijn exclusief, wat kan leiden tot een waardestijging van deze flessen op de secundaire markt.

2021 whiskey trends

whiskey-glas

Uit de jaarverslagen van Rare Whisky blijkt dat de kolos Macallan in de nabije toekomst een uitdager zou kunnen worden. Aangezien de gemiddelde prijzen voor flessen van de beste stokerijen blijven stijgen, kunnen veel investeerders of verzamelaars op zoek gaan naar kleinere merken die beschikbaar zijn voor meerdere prijspunten. Hierdoor hebben merken als Springbank, Bowmore en Dalmore in de ogen van investeerders hogere plaatsen op de lijst ingenomen.

Het rapport van 2018 benadrukte ook de mate van onzekerheid rond de Brexit en de Britse regering bij het voorspellen van de toekomst van de whiskeyindustrie. Hoewel de Brexit zeker roet in het eten zal gooien, is de vraag naar zowel vaten als flessen nog steeds groot en zal deze waarschijnlijk niet al te snel te sterk dalen.

Investeren in whiskey: 6 tips


1. Begrijp hoe ‘flipping’ werkt

Flipping is de naam die wordt gegeven aan degenen die beperkte whiskey-releases kopen met de bedoeling ze kort nadat ze uitverkocht zijn voor een aanzienlijke winst te flippen. Omdat de meeste kopers zeldzame whiskeys zoeken om van de drank zelf te genieten, hebben flippers een slechte reputatie in de gemeenschap, op vrijwel dezelfde manier als kaartjeshandelaren in livemuziek.

Het kan frustrerend zijn om te weten dat sommige kopers erin geslaagd zijn een fles whiskey te bemachtigen zonder rekening te houden met het vakmanschap en de traditie, maar geduld is de sleutel tot het investeren in whiskey, dus het is essentieel om te weten wanneer we moeten kopen en wanneer we de flippers met rust moeten laten.

2. Let op nep whiskey

Valse flessen komen steeds vaker voor omdat oplichters de vraag naar zeldzame flessen zien stijgen. De meest voorkomende namaakproducten zijn vaak van Macallan, maar er zijn ook steeds meer nepflessen Talisker in omloop. Het volgen van de branche en het zoeken naar een second opinion over bijzonder zeldzame expressie’s is een nuttige manier om investeringen veilig te houden.

3. Sla je verzameling goed op

Hoewel de kwaliteit van ongeopende whiskey over het algemeen lange tijd hetzelfde blijft, is het nog steeds belangrijk om whiskeyflessen op de juiste manier op te slaan voor behoud van topkwaliteit. Voor flessen die uitsluitend voor investeringsdoeleinden zijn gekocht, mag de fles in geen enkel geval worden geopend. Dit zal de waarde drastisch verlagen. Bovendien moeten flessen rechtop worden bewaard om contact tussen de kurk en de spiritus binnenin te voorkomen.

4. Kennis van de industrie

De branche goed kennen is de beste manier om ervoor te zorgen dat je investeringen goed onderbouwd zijn. Onderzoek doen naar de prestaties van opmerkelijke stokerijen, de markt in het algemeen en welke flessen het meest wenselijk zijn, wordt sterk aangeraden. Voor degenen die van whiskey houden, zal dit waarschijnlijk niet zo moeilijk zijn, maar voor degenen die alleen voor investeringsdoeleinden betrokken raken, zal kennis van de bredere markt je niet alleen helpen om met meer vertrouwen kansen te ontdekken, maar ook om je investeringen praktisch te houden.

5. Maak een investeringsplan

Er zijn een aantal manieren om in whiskey te investeren, waaronder met flessen, vaten en aandelen in stokerijen. Bij elk type investering zijn er verschillende voor- en nadelen. Voor degenen die minder geïnteresseerd zijn in de geest, is het kopen van flessen een meer tastbare investering, maar het kan meer moeite kosten dan het kopen van aandelen. Investeringen op vat geven investeerders meer vrijheid met de geest om het ofwel terug te verkopen aan stokerijen of hun eigen producten te bottelen. Er zijn echter extra kosten voor opslag en marktonzekerheid waarmee je te maken krijgt wanneer je investeert in een product dat meerdere jaren moet worden opgeslagen.

6. Wees geduldig

Zoals bij alle investeringen, draait het bij tweedehands whiskey om timing. Voor degenen die de markt nauwlettend in de gaten houden, zal het bijhouden van de prestaties van de stokerij of de nieuwste releases helpen bij het herkennen van nieuwe kansen. In staat zijn te voorspellen welke stokerijen in de toekomst populair zullen zijn of het ideale moment om een zeldzaam verzamelobject te verplaatsen, kan een investeerder maken of breken.

Investeren in Whiskey in 2021

Ongeacht je huidige betrokkenheid bij whiskey, is het vooruitzicht van zo’n gezonde markt die populair is bij beleggers zeer aantrekkelijk. Als je eenmaal hebt bedacht hoe je je geld het beste kunt besteden, is het spannend om in de wereld van whiskey te beginnen, in welke vorm dan ook.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *