Nooit meer financiële zorgen. Hoe heerlijk maar tegelijkertijd onwerkelijk klinkt dit? Je nooit meer druk hoeven maken over het betalen van je huur of hypotheek, onbezorgd je leven kunnen inrichten zoals jij het graag wilt en alleen nog maar hoeven werken wanneer jij er zin in hebt. Hebben we je al nieuwsgierig gemaakt? Wellicht dat jij denkt al direct de oplossing te hebben gevonden – het investeren in crypto, want het kopen van Bitcoin kan toch een hoop geld opleveren? Natuurlijk is dit zo, wanneer het goed gaat. Kies je ervoor om te investeren in cryptocurrency om zo jouw toekomst vrij te spelen, dan brengt dit namelijk ook een hoop risico met zich mee. Zo kan het bedrag dat je er op dit moment in stopt, over 40 jaar enorm gedaald zijn. Kortom, weinig financiële zekerheid wanneer je steeds dichterbij jouw pensioenleeftijd komt. Hetzelfde verhaal geldt voor het investeren in goud. Ondanks dat dit voorheen altijd werd gezien als een stabiele factor, is dit tegenwoordig ook niet altijd meer het geval en is de goudprijs voor aankomend jaar allesbehalve zeker. Hoe kan je er dan wel voor zorgen dat jouw toekomst gelijk staat aan financiële onafhankelijkheid en dus het ontbreken van financiële zorgen? 

Financiële onafhankelijkheid

business

Laten we allereerst starten met het begrip financiële onafhankelijkheid, want wat houdt dit nu precies in? Heb je financiële onafhankelijkheid bereikt, dan is dit heel simpel gezegd het moment dat jouw passieve inkomen maandelijks groter is dan alle vaste lasten die je hebt. Er komt dus ‘automatisch’ elke maand geld binnen, zonder dat je hier actief voor hoeft te werken en waarvan het bedrag groter is dan de kosten die je kwijt bent aan onder andere je huur, abonnementen en boodschappen. Financiële onafhankelijkheid staat dus ook niet persé gelijk aan het stoppen met werken. Ondanks dat er maandelijks meer passief inkomen binnenkomt dan dat er vaste lasten uitgaan, kun je alsnog blijven werken zolang jij hier gelukkig van wordt. De focus ligt er op dat punt meer op dat jij jouw leven zo kunt inrichten als dat jij graag wilt.

Jouw leven anders insteken

man-motor

Interessant, maar hoe bereik je dit? Tegenwoordig is er een nieuwe beweging in opkomst, ook wel FIRE genoemd, welke bestaat uit mensen die met hun eigen principes proberen zo snel mogelijk financiële onafhankelijkheid te bereiken. Ze zijn erop gericht om op dit moment zo minimalistisch en zuinig mogelijk te leven, om op deze manier het vele geld dat ze hiermee besparen te beleggen. Kortom, hoe zuiniger je leeft, hoe meer je bespaart en hoe hoger jouw belegde bedrag zal zijn. Oftewel, hoe eerder je financiële onafhankelijkheid zult bereiken. 

Dit klinkt misschien eenvoudig, maar betekent heel bot gezegd dat je hiervoor jouw hele leven moet omgooien. Uit eten tijdens een van jouw dates, een vakantie richting een tropisch oord en een abonnement op de sportschool – dit is allemaal verleden tijd wanneer jij je aansluit bij de FIRE beweging. Je leeft minimalistisch tot het moment dat je financieel onafhankelijk bent. Voor de een kan dit betekenen tot zijn 30ste, voor de ander tot zijn 55ste. Je moet er dus een hele hoop voor opgeven, maar krijgt er daarna ook een hele hoop voor terug.

Zeg eens eerlijk, klinkt een toekomst zonder financiële zorgen na het lezen van dit artikel nog steeds zo aantrekkelijk?

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *