Wat is jaloezie? Ik beschrijf jaloezie als een gemengd gevoel dat bestaat uit boosheid, angst, vernedering en een algemeen gebrek aan eigenwaarde. Het koesteren van zo’n emotie kan je zowel mentaal als fysiek verlammen, en hier is hoe ik er vanaf kom:

1. Ik zoek naar de reden waarom ik jaloers ben

Jaloezie is een negatieve emotie die leidt tot zelfvernietiging als je er niet onmiddellijk tegen ingaat. Het kan ook leiden tot onaangename eigenschappen zoals bezitterigheid, woede-uitbarstingen en overmatig denken, wat ingrediënten zijn voor het kapot maken van elke relatie. Toen ik me realiseerde dat mijn jaloezie uit de hand liep, zorgde ik ervoor dat ik de nodige stappen nam om ermee om te gaan voordat het me opvrat. Je kunt beginnen met uit te zoeken waarom je eigenlijk jaloers bent. Na diepgaand onderzoek realiseerde ik me dat een extreem gevoel van eigenwaarde of een giftige relatie veel jaloezie kan oproepen. Hoe dan ook, door mijn gebreken te identificeren, was ik in staat om datgene wat me jaloers maakte te overwinnen.

2. Ik vermijd situaties en mensen die twijfel in mijn leven veroorzaken

Als ik succesvol wil omgaan met jaloezie, identificeer en ontdoe ik me van mensen die verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken ervan. Ik begin met mensen die me het gevoel geven dat ik niet goed genoeg ben. We hebben allemaal wel een vriend of familielid die altijd twijfelt aan je plannen, en dat zijn degenen die weg moeten. Ik weet nog dat toen ik naar de sportschool begon te gaan, sommige vrienden openlijk grappen maakten over mijn magere gestalte en hoe ik mijn tijd aan het verspillen was. Na een tijdje realiseerde ik me dat zulke mensen meestal jaloers waren op het feit dat ik me van hun middelmatigheid onderscheidde. Op die manier kozen ze ervoor om er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat ik aan mezelf twijfelde. Ik realiseerde me ook dat ik gevoelens van jaloezie begon te ervaren ten opzichte van de vooruitgang van anderen, of dat nu in het huwelijk is of in de sport, als ik het gevoel heb dat ik het niet beter kan dan wat ik doe. Dus koos ik ervoor om me op mezelf te richten in plaats van jaloers te zijn op mensen wiens gras een paar tinten groener leek. En op het moment dat ik dat deed, nam mijn leven een wending ten goede.

3. Ik ga om met jaloezie door mezelf te verbeteren

Telkens als de gevoelens van jaloezie mijn hoofd beginnen op te kruipen, vervang ik die gedachten onmiddellijk door positieve gedachten over het verbeteren van mezelf. Ben ik jaloers op een bepaalde rapper die zoveel positieve recensies lijkt te krijgen? Dus wat ik ga doen is teruggaan naar mijn kleine kantoor aan huis en de nieuwste beats gaan draaien, pen en papier pakken en gaan oefenen op mijn teksten en flow.

4. Flexibel zijn helpt me om te gaan met gevoelens van jaloezie

Ik sluit een compromis voor degenen om wie ik veel geef, omdat ik me realiseerde dat als je dat niet doet, afgunst gemakkelijk wortel kan schieten in mijn leven. Dus als het in mijn relatie is, vergeef ik en ga ik zo snel mogelijk verder om te voorkomen dat ik pieker over zaken die leiden tot bezitterigheid. Wat natuurlijk ook onaantrekkelijk is.

5. Je openstellen helpt me om te gaan met jaloezie

Een gedeeld probleem is een half opgelost probleem. Dat gezegd hebbende, als ik jaloeziegevoelens begin te krijgen, zoek ik meteen iemand om mee te praten. Gelukkig heb ik een heleboel geweldige mensen in mijn omgeving die ook als steun kunnen dienen. Ze staan altijd klaar om me informatie en advies te geven over mijn relatieproblemen en door hun wijsheid kan ik betere manieren vinden om gevoelens van jaloezie te overwinnen. Als ik eenmaal met iemand praat, besef ik dat er wat druk van mijn systeem af is en kan ik dat onmiddellijk vervangen door positiviteit en niets anders. Ik maak er dus altijd een gewoonte van om over mijn problemen te praten, maar alleen met mensen die ik vertrouw.

6. Een time-out nemen helpt me om te gaan met jaloezie

Meditatie is een goede manier om met jaloezie om te gaan, omdat het me helpt om mijn emoties te disciplineren. Ik ben niet perfect, niemand is dat. Daarom zorg ik er altijd voor dat ik er alles aan doe om elke dag minstens tien minuten te mediteren. Ik zeg altijd tegen mezelf dat ik perfect ben zoals ik ben en als iemand dat niet vindt, dan is dat hun verlies en niet het mijne. Dat heb ik gedaan en nu voelt het zeker als een mantra.

7. Ik ga om met jaloezie door niet paranoïde te zijn

Het spreekt voor zich dat jaloezie een einde kan maken aan een mooi huwelijk, alleen al vanwege de bezitterigheid/fantasie die ermee gepaard gaat. Ik heb er dus een punt van gemaakt om altijd minder na te denken, vooral als het gaat om zaken waar ik geen invloed op heb. Te veel denken is de moeder van paranoia, dus ik probeer altijd positief te denken en positieve vibraties het universum in te sturen en die komen altijd terug. Nogmaals, jaloezie is een zwakke emotie die met alle mogelijke middelen vermeden moet worden.

8. Ik ga met jaloezie om door duidelijke normen te hanteren

Of het nu gaat om een romantische relatie of een andere vorm van relatie, ik stel altijd bepaalde normen en houd me daaraan. Ik zorg ervoor dat ik altijd op mijn best ben en als iemand ervoor kiest om vreemd te gaan of iets dergelijks te doen, dan is dat hun verlies, niet het mijne. Ik heb gewoon een hindernis opgeworpen en zij hebben het gewoon niet gehaald. Ik kan dus niet jaloers worden op iemand die niet goed genoeg voor me is. Heeft ze me bedrogen? Goed. Dan wens ik haar alle succes van de wereld en ga ik door naar iets veel beters. Als je geen bepaalde normen hebt, zul je er niet in slagen om iets te overwinnen, want dan komen de twijfels. Maar met mijn normen ga ik altijd snel verder omdat ik nul twijfels heb over mijn capaciteiten en welzijn.

9. Ik vergelijk mezelf niet met mijn leeftijdsgenoten

Een andere effectieve manier die ik gebruik om met jaloezie om te gaan is door op mijn eigen tempo te gaan. Ik ben al heel lang geleden gestopt met me zorgen te maken over wat mijn vrienden doen, omdat het mijn vooruitgang in de weg stond. Mensen werken op hun eigen tijd en als mijn vriend dit jaar een mooie rit heeft gemaakt, komt die van mij misschien over vijf jaar. Dus het enige wat ik doe is blij zijn voor hen en blijven werken aan het bereiken van mijn doelen.

10. Ik omarm de positieve kant van een verlies

Ik ga ook om met jaloezie door lering te trekken uit pech. Heb ik geld verloren? Mooi, dan leer ik van de hele ervaring. Ik realiseerde me gewoon dat het een beetje moeilijk voor me wordt om met verliezen om te gaan als ik de positieve kant van de dingen niet zie, omdat ik dan gewoon jaloers zou zijn op anderen die lijken te slagen in de dingen waar ik in faal. Dus of het nu gaat om een mislukt huwelijk of mijn eerdere bezitterigheid, ik trek er lering uit en smeed een weg voorwaarts zonder gevoelens van jaloezie. En net als met al het andere is het heel moeilijk om de positieve kant van een verlies, tegenslag of nederlaag te leren zien. Maar met genoeg werk kun je jaloezie de wereld uit helpen.

11. Ik ga om met jaloezie door mijn relaties voortdurend te evalueren

Laten we eerlijk zijn, de meeste mensen in ons leven verdienen geen plaats aan onze tafel. Daarom neem ik de tijd om elke relatie waarin ik me bevind te evalueren. De meeste jaloezie komt voort uit relaties en daarom heb ik ervoor gekozen om alleen belangrijke mensen in mijn leven te houden. Toen ik eenmaal de taak op me nam om te evalueren en de massa uit te dunnen, kwam ik zonder twijfel op een heel goede plek terecht, zelfs zonder dat ik het wist. Deze stelde ook voor dat ik het initiatief zou nemen om mezelf alleen met positieve mensen te omringen! Je weet wat ze zeggen, je vibe trekt je tribe aan. En waar de uitstraling positief is, hoef je je nooit zorgen te maken over jaloezie.

12. Ik evalueer en accepteer mijn tekortkomingen

Naast het evalueren van mijn relaties, evalueer ik ook mijn zwakheden. Ik herinner mezelf er ook aan dat ik een mens ben en dat er genoeg mensen zijn die beter zijn dan ik. In dit leven kan ik dus omgaan met jaloezie door mijn best te doen en mezelf niet te vergelijken met mensen die het beter doen dan ik. En zoals ik al zei, als ik te maken krijg met iemand die beter is dan ik, voel ik geen jaloezie. Ik voel me trots op hen en probeer zo positief mogelijk te zijn.

13. Positief omgaan met competitie

In plaats van me te laten verteren door jaloezie, word ik competitief. Als ik word verslagen in een spel of in een test, zie ik dat als een uitdaging en kom ik de volgende keer goed voorbereid terug in plaats van de winnaar te haten. Voor mij is dat veel beter dan verteerd te worden door jaloezie.

14. Om jaloezieproblemen aan te pakken, moet je ophouden met stereotiep te zijn

Ik realiseerde me dat het heel gevaarlijk is om mensen in categorieën in te delen, omdat ik dan altijd kleinzielige problemen met mensen krijg. Dus in plaats van stereotiep te zijn, behandel ik mensen als individuen zonder oordeel of vooroordeel. Op die manier zie je mensen voor wie ze werkelijk zijn en begrijp je waarom ze dingen doen, waardoor je geen gevoelens van jaloezie hoeft te koesteren.

15. Ik geef het voordeel van de twijfel

Een andere effectieve manier die ik gebruik om met jaloezie om te gaan is door mijn dierbaren het voordeel van de twijfel te geven. Als ik mijn vriendin zie genieten van een gesprek met een mannelijke vriend die er in alle opzichten beter uitziet dan ik, haal ik diep adem en geef ik haar het voordeel van de twijfel. Op die manier zoek ik niet langer naar problemen of word ik helemaal paranoïde, want, zoals mijn opa me ooit vertelde, soms heb je pas een vijand als je er naar op zoek gaat. Het beste is dus om de dingen te laten voor wat ze zijn en een leuke tijd te hebben in plaats van je zorgen te maken over iets dat er waarschijnlijk niet is.

Conclusie

Jaloezie is een emotie waar we allemaal wel eens mee te maken hebben. En als je de emotie je acties laat dicteren, kom je in ergere situaties terecht waar je later spijt van krijgt. Het is daarom een goed idee om de tijd te nemen en te leren hoe belangrijk het is om met je emoties om te gaan. Je kunt de tips gebruiken die ik persoonlijk gebruik om van de emotie af te komen of nog beter, je eigen persoonlijke onderzoek doen en beter worden. Tot slot: oefening baart kunst. Dus hoe meer je een aantal van mijn persoonlijke tips toepast en je eigen tips toevoegt, hoe beter je op den duur zult worden.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *