De rolverdeling tussen mannen en vrouwen is al lange tijd aan verandering onderhevig. Net als typische mannelijke en vrouwelijke eigenschappen die mensen hebben. Toch wordt het ideaalbeeld van een man nog steeds vaak neergezet als iemand die een hoop geld verdient, en dit vervolgens net zo hard weer uitgeeft aan een luxe woon- en levensstijl. In de huidige tijd is het echter steeds moeilijk om zelfs met een modaal inkomen rond te komen. De inflatie die de afgelopen maanden hard gestegen is, en de alsmaar duurder wordende woningen, zorgen ervoor dat mannen steeds vaker alleen maar denken te kunnen dromen van mooie dingen. Toch is enige luxe best te realiseren, namelijk door hier geld voor te lenen. En je hoeft je hier niet voor te schamen!

Verzwegen fenomeen: leenschaamte

In onze cultuur zit sterk verankerd dat als je iets wil, je ervoor zal moeten sparen. Kun je dat niet? Dan leef je boven je stand en ben je het niet waard. Zeker als man wordt je geacht het financieel goed voor elkaar te hebben. Een hypotheek of leaseauto? Daar wordt dan nog wel trots over verteld, maar daar blijft het eigenlijk ook wel bij. Andere leningen die worden aangegaan? Daar houden we liever onze mond over. Leenschaamte is een verzwegen fenomeen, dat overigens veel vaker voorkomt dan gedacht.

Lenen: je bent echt niet de enige hoor

Gratis stockfoto met aanpassen, alleen, andere kant op kijken

Leenschaamte is echter onterecht. En onnodig. Wist je namelijk dat gemiddeld ongeveer elf miljoen Nederlanders bij het Bureau Krediet Registratie BKR geregistreerd staan met een of meerdere leningen? Het gaat niet altijd om grote bedragen. Gedeeltelijk gaat het enkel om de lening die tegenwoordig wordt geregistreerd voor de afbetaling van een nieuwe dure mobiel in het abonnement. Maar bij een ander deel gaat het wel om grotere leningen. Die bijvoorbeeld zijn afgesloten voor de aankoop van een nieuwe auto, of de verbouwing van een woning zoals een nieuwe badkamer of keuken.

Dromen waarmaken

Laten we daar dan ook zonder schaamte eerlijk voor uit kunnen komen. Je hoeft je namelijk helemaal niet te schamen voor een lening. Zeker niet als je hem weloverwogen hebt afgesloten. Met een persoonlijke lening bijvoorbeeld hoef je niet eerst jaren te gaan sparen. Waarbij je spaargeld door de inflatie verdampt, je geen spaarrente krijgt en bovendien zelfs mogelijk een negatieve spaarrente aan je broek krijgt. Bijvoorbeeld een persoonlijke lening maakt het nu mogelijk je droom te verwezenlijken, of het nu gaat om die verbouwing, die nieuwe auto of dat mooie klokje dat een goede investering is. Alles waar jij gelukkig van wordt.

Een ‘echte’ man hoeft niet perse een topinkomen te hebben. Het gaat er meer om dat je kijkt welke mogelijkheden je hebt. Leen verstandig, en ga (samen met geldverstrekkers) na welke lasten je kunt dragen. Een (relatief) luxe leven is eerder mogelijk dan je zou denken, zonder dat je op dingen in hoeft te leveren.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *