Het is zomer en dat betekent lekker warm weer, plezier maken met vrienden en familie, een lekkere BBQ in de tuin en last but not least een koud biertje. Als je een beetje geluk hebt, een ambachtelijk biertje. In het afgelopen decennium is ambachtelijk bier onder bierdrinkers steeds populairder geworden. Nu ook steeds meer Nederlanders naar een ijskoud ambachtelijk biertje grijpen om hun dorst te lessen en vaker een bierpakket als cadeau geven, dachten wij dat het tijd werd om te bekijken waarom ambachtelijk bier zo’n vlucht heeft genomen.

1. Retailers omarmen ambachtelijk bier

bier-tap

Omdat ambachtelijk bier steeds meer toegewijde en loyale klanten krijgt, spelen retailers ook vaker in op de groeiende behoeften. Nu ambachtelijke bieren in steeds meer winkels verkrijgbaar zijn en meer ruimte op het schap hebben gekregen, is de vraag nog verder gestegen.

2. Een grote variatie

Net als kunst biedt ambachtelijk bier een breed scala aan smaken en stijlen waardoor het zich onderscheidt van al het gewone bier op de markt. Omdat de smaak een belangrijk onderdeel is, bedenken zowel microbrouwerijen als de grotere brouwerijen steeds weer nieuwe smaken en manieren van bereiden om hun klanten de variatie aan bieren te kunnen bieden, waar ze zo naar hunkeren.

3. De smaak

bier-flesjes-zonsondergang

De fundamentele waarde van ambachtelijk bier is dat ambachtelijke bierdrinkers ook bereid zijn iets meer te betalen voor bier dat meer smaak, variatie en alcohol bevat. De magische smaken, die ambachtelijke bieren bieden, zijn fijn afgestemd, getweakt en gerijpt om zo een heerlijke smaak en kwaliteit te kunnen geven, die je in massa geproduceerde bieren niet aantreft.

4. Constante innovatie

Door de jaren heen hebben brouwerijen de manier waarop ze bier maken en het brouwen echt sterk veranderd. Naarmate de vraag op de markt blijft groeien, groeit ook de vraag naar nieuwe en unieke biersoorten. Brouwerijen knokken voortdurend om hun klanten interessante en creatieve dranken te kunnen blijven bieden en zo de concurrentie voor te blijven.

5. Gemakkelijker te verkrijgen

Merken van ambachtelijke bieren zorgen ervoor dat klanten het product gemakkelijk kunnen vinden en kopen. Het is voor ambachtelijke brouwers steeds gebruikelijker geworden om hun dranken in zowel blikjes als flessen te produceren en aan te bieden, zodat hun klanten ze ook mee kunnen nemen als ze op stap zijn.

6. Exclusiviteit

verschillende-craft-biertjes

Door de jaren heen en meer recentelijk met de opkomst van het ambachtelijk bier willen mensen graag deel uitmaken van iets dat als ‘exclusief’ wordt beschouwd. Populaire merken verliezen hun voorsprong omdat ambachtelijk bier bierdrinkers iets anders en unieks kan bieden.

7. Bevat betere ingrediënten

De kleinere brouwerijen zijn er echt trots op dat ze de beste ingrediënten voor hun bieren gebruiken. Microbrouwerijen staan doorgaans bekend om hun grote belangstelling voor hoogwaardige en biologische ingrediënten.

8. Het is voor een breed publiek toegankelijk

Naarmate de ambachtelijke bierindustrie blijft groeien, neemt ook het vermogen van iedereen om het steeds groter wordende veld te betreden aanzienlijk toe. Honderden nieuwe brouwerijen openen jaarlijks hun deuren (en steeds meer mensen gaan ook proberen om thuis bier te brouwen) waardoor de industrie wordt opengesteld voor bijna iedereen, die ambities heeft om een ondernemer te worden.

9. Je ondersteunt de bedrijven bij je in de buurt

speciaal-biertjes

Aangezien kleine bedrijven onmisbaar zijn voor de economie, is het ondersteunen van de lokale microbrouwerijen echt heel belangrijk.

10. Brouwerijen en bierdrinkers experimenteren steeds meer

Bierdrinkers zijn de afgelopen tien jaar meer open gaan staan voor nieuwe en diverse smaken. Nu de markt voor ambachtelijk bier een grote omzetgroei bereikt, zijn bierdrinkers steeds vaker op zoek naar nieuwe, unieke benaderingen van de smaken. Bovendien voldoen brouwerijen aan deze hoge eisen door voortdurend met verschillende soorten smaken, hop, enz. te innoveren zodat hun klanten blijven terugkomen voor meer.

11. Meer alcohol

De verscheidenheid aan bieren binnen de ambachtelijke bierindustrie is er in alle soorten en maten, maar één ding blijft over de hele linie hetzelfde: het bevat een behoorlijk percentage alcohol! Ambachtelijke bieren variëren doorgaans van 5-10% en sommige soorten bevatten zelfs 15% of meer. Dit komt door de soorten bier die worden gebrouwen zoals lager bieren, porters etc. en de nadruk op het fermentatieproces.

12. Foodpairing

Bij de meeste combinaties van eten en alcohol beperken veel mensen zich helaas tot de meest populaire keuze: wijn en kaas. Omdat ambachtelijke brouwerijen gepassioneerd zijn over hun smaak en kwaliteit, zijn er oneindig veel spannende eet- en drinkervaringen met ambachtelijk bier beschikbaar.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *