Een vaste kost is een uitgave die niet verandert met een toename of afname van het aantal geproduceerde of verkochte goederen of diensten. Het zijn uitgaven die door een bedrijf betaald moeten worden, onafhankelijk van welke bedrijfsactiviteit dan ook. Denk aan huur, verzekeringen, lonen.

Variabele kosten, daarentegen, kunnen van maand tot maand sterk veranderen, afhankelijk van het niveau van productie of activiteit.

Huishoudbudgetten houden dezelfde realiteit in. Ze bestaan uit twee soorten uitgaven: vaste en variabele. De hypotheekbetaling bijvoorbeeld, verandert niet van maand tot maand (vast), maar het precieze bedrag dat we aan kleding of eten uitgeven varieert sterk van maand tot maand (variabel).

In feite is het persoonlijke budgetteringshulpmiddel dat ik het meest aanbeveel gebouwd op de basis van het vergelijken van vaste uitgaven met inkomsten, om te ontdekken hoeveel er overblijft voor variabele kosten.

Theoretisch zijn vaste kosten niet gemakkelijk te veranderen – daarom heten ze “vast”.

Een bedrijf (en een huishouden) kan altijd veranderingen aanbrengen in hun vaste kosten. En als ze die verlagen houden ze meer marge in de begroting over en meer geld in de bank. Laten we daarom eens wat budgetteringstips doornemen om je vaste kosten te verlagen.

10 budgetteringstips om de vaste kosten van je leven te verlagen:

1. Stop met het upgraden van je telefoon

aziatische-man-gebruikt-telefoon

De maandelijkse kosten die je aan mobiele telefoon providers betaalt zijn in de loop der tijd dramatisch gestegen. Kijk naar andere tarieven en mogelijkheden in je omgeving. Maar een manier om je vaste kosten op lange termijn te verlagen is op te houden met je telefoon te upgraden alleen omdat je ervoor in aanmerking komt. Gebruik je bestaande telefoon tot hij kapot is in plaats van iedere keer een nieuw model te kopen. Zorg er dan ook voor dat je een voordelig telefoon abonnement afsluit.

2. Vermijd auto leningen

Een van de belangrijkste financiële adviezen die ik ooit kreeg was de aanbeveling om nooit een autolening te dragen. Koop de betrouwbaarste auto die je met contant geld kunt kopen, en begin dan te sparen voor je volgende voertuig. Verkoop je oude, doe het geld dat je gespaard hebt erbij, en upgrade. Ik heb dit mijn hele leven gevolgd. En het is een advies dat de vaste kosten van je leven drastisch kan verlagen.

3. Controleer terugkerende uitgaven dubbel

Kijk eens goed naar je volgende credit card/bankafschrift op zoek naar terugkerende maandelijkse uitgaven (lidmaatschappen, abonnementen). Gebruik je ze nog allemaal? Ben je vergeten dat sommige er zelfs nog waren? Zeg ze allemaal op die je niet meer nodig hebt of gebruikt. Je maandelijkse vaste kosten zullen onmiddellijk krimpen.

4. Onderzoek verzekeringskosten

telefoon-laptop-man

Verzekeringen zijn vaak als liftmuziek – ze draaien op de achtergrond, maar we schenken er zelden aandacht aan. We onderzoeken verzekeringen voor we ze kopen (eigendom, auto, leven, gezondheid). Maar als de beslissing eenmaal genomen is, overwegen we zelden andere opties. Als het vijf of meer jaar geleden is dat je je verzekeringsmaatschappij koos, is het de tijdsinvestering waard om je premies dubbel te controleren en andere opties te vergelijken.

5. Neem je lunch mee naar je werk

Eten is noodzaak, maar hoeveel we aan eten uitgeven kan sterk variëren. Verlaag de vaste kosten van je eten door ervoor te kiezen een boterham of salade mee te nemen voor de lunch in plaats van iedere keer uit eten te gaan.

6. Betaal je creditcard schuld af

Rentebetalingen zijn als euro’s door de gootsteen spoelen – we krijgen er niets voor terug. Ik begrijp volkomen dat sommige geleende bedragen op lange termijn renderen (hypotheek, bedrijf, sommige studieleningen), maar toch is het belangrijk grondig na te denken over de implicaties van het aangaan van een lening. Ook als je geleend geld nodig hebt voor consumptieve aankopen (credit card schuld), is dat een rentebetaling die zo snel mogelijk weggewerkt moet worden.

7. Koop/huur een kleinere woning

vastgoed-huis

In de meeste situaties nemen de woonkosten (huur, hypotheek, belastingen) het grootste percentage van iemands inkomen in beslag. Wonen in een kleinere woning biedt de mogelijkheid om deze vaste lasten te verlagen. In onze maatschappij wordt verhuizen naar een kleinere woning gelijkgesteld met een stap terug doen in het leven, maar dat is jammer. Er zijn veel voordelen aan een gezin dat in een kleiner huis woont. En je grootste kostenpost biedt de grootste mogelijkheid.

8. Bezuinig op de energierekeningen thuis

Volgens sommige studies besteedt de gemiddelde consument 4% van zijn jaarinkomen aan energie. Snijden in de energierekeningen lijkt misschien niet veel, maar het verminderen van elk, levert in de loop van de tijd toch aanzienlijke besparingen op. Neem een programmeerbare thermostaat, verlaag de temperatuur van je boiler, trek ongebruikte elektronica uit het stopcontact, snijd de kabel door, of sluit je huis beter af voor kou of warmte.

accountant-financien

9. Onderzoek kinderopvangmogelijkheden in je omgeving

Als je kinderen niet op school zitten (of toezicht nodig hebben), kijk dan naar nieuwe kinderopvangmogelijkheden die in je buurt zijn ontstaan. Je kan bijvoorbeeld verbaasd zijn wanneer je hoort dat een andere opvang die ook in de buurt zit een stuk goedkoper is. Na een paar telefoontjes en onafhankelijk onderzoek kan je met de opvang ook al snel wat vaste lasten verminderen.

10. Dump de opslagruimte

Er zijn nog vrij veel mensen die maandelijks betalen voor een opslagruimte. In bijna alle gevallen is dat gewoon niet nodig. Ik begrijp dat ze in bepaalde situaties nuttig kunnen zijn: tijdens verhuizingen of in gebieden met ongelooflijk hoge huurprijzen. Maar als je opslagruimte gewoon spullen opslaat omdat je te veel spullen bezit, doe ze dan weg. Stop met geld betalen om spullen te bewaren die je niet nodig hebt. Bevrijd je leven vandaag nog van de financiële en mentale last!

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *