Iedereen voelt zich wel eens geïrriteerd. Maar, als je niet oppast, kan je prikkelbaarheid een aantal grotere problemen in je leven veroorzaken. Of je nu dingen zegt die je niet meent en dat schaadt je relaties of je hebt moeite om productief te blijven op je werk omdat je je ergert aan de mensen om je heen, het is belangrijk om je irritatie aan te pakken.

Deze strategieën kunnen helpen je irritaties te verminderen, zodat je je beter kunt voelen.

Bepaal of er een duidelijke bron is

via GIPHY

Soms is de bron van irritatie duidelijk. Schreeuwende kinderen die niet naar je aanwijzingen willen luisteren, bijvoorbeeld, kunnen na een lange dag wat irritatie aanwakkeren.

Op andere momenten heb je misschien gewoon het gevoel dat je “aan de verkeerde kant van het bed wakker bent geworden”. Je kunt je boos en gefrustreerd voelen zonder echt te weten waarom. Een beetje zelfreflectie kan je helpen herkennen dat je gestrest bent of dat je de laatste tijd niet veel tijd hebt besteed aan de zorg voor jezelf.

Je zou ook kunnen overwegen of je iets te eten moet halen. “Hangry” zijn is echt iets. Een daling van de bloedsuikerspiegel kan een piek in prikkelbaarheid veroorzaken.

Als je de bron kunt bepalen, kun je het probleem misschien oplossen. Maar bedenk dat irritatie soms niet veroorzaakt wordt door iets van buitenaf. Soms is het gewoon een normale menselijke ervaring. Of het kan voortkomen uit iets interns, zoals een hormoonverschuiving of een psychisch probleem zoals depressie.

Zorg voor een gezonde dosis lichaamsbeweging

Uit onderzoek blijkt dat lichaamsbeweging goed kan zijn voor je geestelijke gezondheid. Lichamelijke activiteit is gebruikt als een effectieve behandeling voor angst, stemmingsstoornissen, eetstoornissen en stoornissen in middelengebruik. Dus als irritatie voortkomt uit een geestelijk probleem, kan sporten helpen.

Aan de andere kant echter kan te veel lichaamsbeweging de irritatie vergroten. Dit geldt vooral als je een dieet volgt of overtraint.

Zorg er dus voor dat je een gezonde dosis lichaamsbeweging krijgt, maar niet te veel. Als je trainingsschema je stemming lijkt te verslechteren, praat dan met je arts.

Haal een paar keer diep adem

man-haalt-adem-lang-haar

Gedachten als: “Ik kan het hier geen minuut langer uithouden,” zullen je irritatie voeden. Je lichaam zal daarop reageren door cortisol af te geven, een stresshormoon.

Dan gaat je hart misschien sneller kloppen. Je handpalmen kunnen zweterig worden. Je bloeddruk kan stijgen.

Een paar keer langzaam en diep ademhalen kan je fysiologische reactie kalmeren. Als je lichaam wat rustiger wordt, worden je hersenen misschien ook rustiger.

Als je je gestrest en geïrriteerd voelt, probeer dan langzaam tot drie te tellen in te ademen door je neus. Houd je adem een seconde in en adem dan langzaam uit door samengetrokken lippen tot drie tellen. Doe dat drie keer en kijk of je je wat beter voelt.

Loop even weg en neem een time-out op volwassen grootte.

Zie je irritatie als een teken dat je batterijen leeg raken (vergelijkbaar met de manier waarop je digitale apparaten dat doen). Een snelle pauze kan alles zijn wat je nodig hebt om je batterijen weer op te laden, zodat je de situatie weer fris tegemoet kunt treden.

Of een pauze voor jou nu een snelle wandeling door het gebouw betekent of dat het een paar minuten muziek luisteren in je slaapkamer met de deur dicht betekent, zoek iets dat je kan helpen om snel te kalmeren.

Erken je irritatie

Als iemand vraagt waarom je zo chagrijnig bent, is het verleidelijk om af te snauwen en te zeggen: “Ik ben niet chagrijnig!”. Je zou zelfs iedereen de schuld kunnen geven dat ze te gevoelig, te luidruchtig of te vervelend zijn.

Maar door je irritatie te ontkennen zul je je waarschijnlijk alleen maar slechter gaan voelen.

Als je merkt dat je je ergert aan alles en iedereen om je heen, erken dan dat je geïrriteerd bent.

Je hoeft niet per se aan te kondigen dat je je geïrriteerd voelt. Je kunt het ook gewoon aan jezelf erkennen.

Studies tonen aan dat het benoemen van je gevoelens veel van de intensiteit ervan kan wegnemen. Je zou je irritatie zelfs kunnen beoordelen op een schaal van 1 tot 10. Uit een onderzoek bleek dat wanneer mensen hun woede op een schaal rangschikten, hun fysiologische symptomen afnamen en ze zich rustiger voelden.

Neem dus even de tijd om je emoties te labelen als je je irritatie voelt. En misschien merk je dat je je meteen een beetje beter gaat voelen.

Neem een pauze

koppel-wandelen-bergen

Als je werkt aan een frustrerend project of als je in een omgeving bent die je stressniveau verhoogt, is het soms het beste wat je kunt doen een pauze nemen.

Reframe je negatieve gedachten

Als je te maken hebt met een ongemak, zoals een file, kun je gedachten gaan denken die je irritatie aanwakkeren. Door iets te denken als: “Ik haat het om mijn leven te verdoen in het verkeer!” zul je je slechter gaan voelen.

Als je jezelf betrapt op stilstaan bij de oneerlijkheid van een situatie of nadenken over hoezeer je iets niet leuk vindt, kader het dan in.

Blijf bij de feiten, in plaats van je oordelen en emoties rond die feiten. In het geval van een file, zou je jezelf eraan kunnen herinneren dat er elke dag miljoenen auto’s op de weg zijn en dat files onvermijdelijk zijn.

Zoek professionele hulp

Prikkelbaarheid kan een teken zijn van een psychisch probleem, zoals depressie. Dus als je prikkelbaarheid een paar weken blijft hangen of als je je er zorgen over maakt, praat dan met je arts of neem contact op met een geestelijk verzorger. Het behandelen van een onderliggend psychisch probleem kan helpen je prikkelbaarheid op te lossen, zodat je je beter kunt voelen.

Kauw kauwgom

multicolored balls in clear shot glass

Kauwen op kauwgom kan een snelle manier zijn om stress te verlichten, wat kan helpen om je prikkelbaarheid te verminderen. Uit een onderzoek bleek dat mensen zich minder angstig en minder gestrest voelden als ze kauwgom kauwden. Het verbeterde ook hun focus en aandacht.

Dus de volgende keer dat je je een beetje prikkelbaar voelt, grijp dan naar een stukje kauwgom. Misschien merk je dat het je helpt om je wat rustiger en gelukkiger te voelen.

Conclusie

Een beetje prikkelbaarheid kan gewoon een teken zijn dat je wat veranderingen in je levensstijl moet aanbrengen. Een beetje meer zelfzorg toevoegen aan je dagelijkse routine is misschien alles wat nodig is om je op je best te voelen.

Als je echter worstelt met irritatie en het gaat niet weg of het begint een tol te eisen op je relaties, zoek dan professionele hulp.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *