Het aantal zelfstandigen in Nederland is in de afgelopen jaren flink toegenomen. Zowel werknemers als werkgevers zien voordelen in flexibele samenwerkingsverbanden. Dankzij het tekort aan werknemers in vele sectoren, valt er voor zelfstandigen vaak een goede boterham te verdienen. Ook de groei van de online wereld heeft in het afgelopen decennium voor een enorme groei aan ondernemers gezorgd. Internet biedt de mogelijkheid van laagdrempelig ondernemen en menig online bedrijfje groeit uit tot serieus bedrijf. Hoe zorg je nou dat je als ondernemer een gezonde inkomstenstroom genereert en je de kosten onder controle houdt?

Investeer in jouw idee

tablet-statistieken-financieel

Het klinkt cliché, maar jouw bedrijf valt of staat bij jouw product, en hoe dit aan de man gebracht wordt. Veelal is het handig om eerst een product eerst te testen op een beperkte doelgroep, zodat je het verder kan finetunen. Zodra jouw product perfect aansluit op de doelgroep wordt het tijd het te presenteren aan de markt en te starten met promotie.

Werk je als freelancer? Ook dan is het product belangrijk, in dit geval ben jij dit zelf. Zorg dat je voldoet aan de criteria of certificaten die in jouw sector van belang zijn. En zorg dat je net even een beter CV hebt dan de gemiddelde zelfstandige in jouw vakgebied. Zo is jouw toegevoegde waarde duidelijk en komt het meestal ook wel goed met de prijs!

Houdt de kosten onder controle

Alle begin is moeilijk en dat geldt meestal ook voor de eerste fase van zelfstandig ondernemerschap. De budgetten zijn veelal beperkt en er is nog geen stabiele basis aan klanten. Het is verleidelijk om na de eerste betaalde opdrachten een mooi kantoor te huren of een leaseauto aan te schaffen, maar alle vaste kosten kunnen ook voor stress of zelfs een faillissement zorgen als de omzet even tegenvalt. In plaats van een eigen kantoor kan je ook starten in een gedeelde ruimte, of in een co-working. Dat scheelt geld en biedt flexibiliteit.

Bovendien kan je in een coworking profiteren van de faciliteiten. Zo is er in een coworking veelal een koffiemachine abonnement. Altijd een goed werkend koffieautomaat, de koffie gevuld en een ruime keuze aan koffie. Ook printers, wifi en andere essentiële faciliteiten worden voor je geregeld, wel zo makkelijk. Door je kosten te spreiden kan je in de eerste fase meer investeren in jouw product en in de groei van jouw onderneming.

Huur specialisten in

meeting-collegas

Een van de valkuilen als ondernemer is dat je al snel de neiging hebt om alles zelf te doen. Dit scheelt veel geld en zo kan je vaak ook je eigen skills verder uitbreiden. In de praktijk gaat er helaas vaak onevenredig veel tijd zitten in randzaken als het bouwen van een website, creëren van een huisstijl, online marketing etc. Daarom kan het verstandig zijn om specialisten in te huren waarmee je zelf tijd overhoudt om je op jouw product te richten en op de groei van jouw bedrijf.

Ondernemen heeft dus vele voordelen en als je het slim aanpakt kan je met beperkte kosten met een goede infrastructuur van start gaan met maximale focus op de groei van jouw onderneming!

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *