Als ondernemer kun je bij een bank een zakelijke bankrekening openen. Omdat het openen van zo’n rekening kosten met zich meebrengt, heeft het openen van een bedrijfsrekening misschien niet jouw voorkeur. Wanneer je jouw eigen bankrekening gebruikt, maak je deze kosten namelijk niet. Daarom besluit je mogelijk geen speciale rekening voor je bedrijf te openen. Maar kun je als ondernemer eigenlijk gewoon je eigen bankrekening gebruiken of mag dit niet? Wij geven je hier een antwoord op deze vraag.

Zakelijke rekening is niet verplicht

Sommige mensen denken dat het openen van een zakelijke rekening verplicht is wanneer zij een eigen bedrijf beginnen. Dit klopt niet, want de Belastingdienst eist namelijk niet van ondernemers dat zij een zakelijke rekening hebben. Althans, niet als jouw bedrijf een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof) of maatschap is. Voor een besloten vennootschap (bv) en naamloze vennootschap (nv) is een zakelijke rekening wel verplicht. Dit komt doordat het bedrijf bij deze rechtsvormen de rechtspersoon is. Doordat er geen persoon hoofdelijk aansprakelijk is, is het logischerwijs niet mogelijk om je eigen bankrekening te gebruiken voor je bedrijf.

Banken willen niet dat je een privérekening zakelijk gebruikt

inkomsten-winsten-laptop

Is jouw bedrijf een eenmanszaak, vof of maatschap? Dan is een zakelijke rekening openen niet verplicht. Daarom besluit je misschien om je eigen bankrekening te gebruiken voor je bedrijf. De bank waarbij je bankiert juicht dit waarschijnlijk niet toe. In de voorwaarden van de meeste banken staat namelijk dat een privérekening niet voor een bedrijf gebruikt mag worden. Je kunt het erop gokken, maar de kans bestaat dat je tegen de lamp loopt. Veel banken controleren namelijk steekproefsgewijs of een privérekening niet voor zakelijke doeleinden gebruikt wordt. Als zij jou hierop betrappen, moet je alsnog een zakelijke rekening openen. Vandaar dat je dit beter direct kunt doen als je een eigen bedrijf begint.

Voordelen van een zakelijke rekening

Omdat een zakelijke rekening geld kost, zien veel ondernemers het openen van zo’n rekening als nadeel. Toch moet je weten dat een bedrijfsrekening ook de nodige voordelen met zich meebrengt. Allereerst scheid je persoonlijke en zakelijke betalingen van elkaar. Je gebruikt hier immers twee verschillende rekeningen voor, waardoor transacties niet door elkaar lopen. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker om het overzicht te behouden. Een zakelijke rekening draagt bovendien bij aan de professionele uitstraling van jouw bedrijf. Je eigen bankrekening is gekoppeld aan jouw naam, terwijl een zakelijke rekening op naam van het bedrijf staat. Op het overzicht van een klant komt de bedrijfsnaam te staan in plaats van jouw eigen naam. Dit kan bovendien helpen om onduidelijkheid te voorkomen.

Zakelijke rekening openen

Is het je inmiddels duidelijk dat het niet handig is om als ondernemer je eigen bankrekening te gebruiken? Dan wil je waarschijnlijk een zakelijke rekening openen. Dit kun je direct doen, want bij de meeste banken kun je tegenwoordig online een rekening voor je bedrijf openen. Doordat er vaak verschillende pakketten worden aangeboden, is er voor iedere ondernemer een geschikte zakelijke rekening te vinden. Als je een geschikt pakket gevonden hebt, kun je direct een zakelijke rekening aanvragen. Een bank buigt zich vervolgens over jouw aanvraag. Keuren zij deze goed? Dan kun je binnen de kortste keren gebruik maken van de zakelijke rekening.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *