Geld: we lijken er nooit genoeg van te hebben en het komt niet met instructies. Geen wonder dat het voor zovelen stress veroorzaakt!

Als je je overweldigd voelt over het beheer van je financiën, dan ben je niet alleen. Haal diep adem en overweeg deze eenvoudige actiepunten om de stress in verband met je persoonlijke financiën te beperken.

1. Kijk vooruit

man-typt-op-laptop

Soms kan de planning voor de toekomst aan de kant worden geschoven, iets dat je een andere dag aanpakt. Maar “een andere dag” heeft de neiging om steeds weer uitgesteld te worden. Dan loop je het risico dat je op een dag in paniek wakker wordt, omdat je te lang hebt gewacht en verwoed probeert de verloren tijd in te halen.

Om dit te voorkomen, neem je vandaag de leiding over morgen! Dat kan betekenen dat je je pensioenbijdragen verhoogt of start, spaart voor een huis, of je kredietscore opbouwt om je beter te positioneren voor een grote aankoop. Deze verwezenlijkingen gebeuren niet van de ene op de andere dag, dus begin nu en maak van tijd je bondgenoot, niet je vijand.

2. Verwacht het onverwachte

Er is geen ontkomen aan de onverwachte tegenslagen die het leven je toewerpt, of het nu gaat om het verlies van een baan, onverwachte medische kosten of een autoreparatie.

Deze uitgaven kunnen je financiële plan terugdraaien als je niet voorbereid bent. Het hebben van een noodfonds kan je gemoedsrust geven dat als een onverwachte uitgave zich voordoet, je beter voorbereid bent om die te dekken. (Tip: Een goede vuistregel is om drie tot zes maanden reguliere uitgaven in je noodfonds te hebben gereserveerd).

3. Heb een plan

agenda-planning

Als het leven hectisch wordt, helpen checklists mensen georganiseerd te blijven zodat alles wordt verantwoord. Een financieel plan lijkt veel op een checklist.

Schets je financiële doelen en budget om je financiële speelplan te ontwikkelen. Hoeveel ruimte is er in het budget om te sparen? Hoeveel wil je bijdragen aan elk spaardoel? Als je elke uitgave en elk doel (korte en lange termijn) geschetst hebt, kun je het volledige plaatje zien en de juiste conclusies trekken.

Het hebben van een plan helpt je ook om je spaarpotentieel te evalueren. Je kunt die van jou berekenen door je maandelijkse inkomen (na belastingen) te nemen en daar je maandelijkse uitgaven van af te trekken. Wat overblijft is je spaarpotentieel. Dit helpt je om het succes van je geldbeheer te meten. Als je bijvoorbeeld een spaardoel hebt gesteld van €950 per maand, maar je spaarpotentieel is slechts €750 per maand, maak je jezelf op voor een mislukking. Maak een plan dat werkt voor jou en je budget, en houd je eraan.

4. Communiceer vaak

Voor sommige stellen is geldbeheer een taboe. Dat hoeft niet zo te zijn.

Als je je financiën samen met iemand anders beheert (een echtgenoot, partner of ander familielid), maak dan regelmatig contactmomenten om jullie gezamenlijke winsten en verliezen door te nemen. Misschien moet de spender in de relatie geprezen worden voor het terugdringen van zijn of haar creditcard rekening. Of de spaarder wil een nieuw financieel doel aan het plan toevoegen. Het voeren van deze discussies kan stress verminderen, omdat kleine problemen vroegtijdig kunnen worden aangepakt voordat ze escaleren tot grotere problemen die tot ruzies leiden.

5. Automatiseer betalingen en besparingen

geld-papier-dollar-100

Laten we eerlijk zijn – het leven kan hectisch worden. Daardoor vergeet je af en toe dingen, of het nu gaat om het verjaardagscadeau van je neef of het betalen van je kabelrekening. Het instellen van automatische betaling van rekeningen kan de stress van het onthouden van rekeningen verlichten en dure boetes voor gemiste betalingen voorkomen.

Behandel je spaarplan op dezelfde manier. Automatiseer je spaargeld zodat het net als je maandelijkse rekeningen van je rekening komt. Op die manier heb je meer kans dat je je aan je spaarplan houdt. Onthoud: eerst sparen, dan uitgeven!

Het automatiseren van deze betalingen zorgt er echter niet voor dat je je rekeningen helemaal kunt vergeten. Je moet nog steeds genoeg geld op je rekening hebben staan om de uitgaven te dekken. Dat is waar je budgettering en planning om de hoek komen kijken.

6. Zoek hulp

Als het gaat om financiële planning is het geen schande om hulp te vragen. Een vertrouwde adviseur of financieel planner kan suggesties en inzichten bieden om je op weg te helpen naar succes. Een professional in je hoek hebben kan de begeleiding en geruststelling bieden die je onderweg nodig hebt. Niemand heeft gezegd dat je het alleen moet doen!

7. Pak schulden aan

Afhankelijk van de omvang kunnen schulden een tol eisen van je mentale toestand. Geef in je financiële plan prioriteit aan schuldaflossing, niet alleen om je beter te voelen over jezelf, maar ook om te voorkomen dat je rente oploopt en op de lange termijn meer moet betalen.

Jongleer je met meerdere schuldbetalingen? Consolidatie van je schuld kan helpen je aflossing te vereenvoudigen, zodat je elke maand maar één betaling hoeft bij te houden in plaats van meerdere rekeningen bij te houden. Een home equity line of credit (HELOC) kan bijvoorbeeld helpen bij het consolideren van creditcardschulden; voor studieleningen kun je een herfinancieringslening overwegen om meerdere schuldbronnen te bundelen. In sommige gevallen kan consolideren je zelfs helpen om een lagere rente vast te zetten.

De kern van de zaak

vrouw-stress-laptop

We stressen allemaal wel eens over geld, maar het uitvoeren van elk van deze eenvoudige actiepunten kan je helpen je meer in controle te voelen over de situatie. Neem de tijd om te kijken welke positieve veranderingen je kunt aanbrengen in je geldbeheer. Zet die discussie dan om in actie!

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *