Wanneer je geld leent aan vrienden of familieleden, kan het moeilijk zijn om de terugbetaling te garanderen. Leners voelen zich vaak ongemakkelijk om hun vrienden of familieleden te vragen te betalen, en leners kunnen zich schamen voor hun trage terugbetaling van persoonlijke leningen.

Tips om leningen aan familie of vrienden terugbetaald te krijgen

Als je je in een situatie bevindt waarin je overweegt geld te lenen aan een vriend of familielid, is het belangrijk om jezelf op de juiste plaats te zetten voordat je de lening aangaat. Als je de financiële mogelijkheden hebt, kun je overwegen om er in plaats daarvan een gift van te maken. Als je uiteindelijk toch geld aan een familielid of vriend kwijt bent, zijn hier een paar tips om je kansen op terugbetaling te vergroten.

Wees direct

Direct zijn geldt zowel voor je communicatie voordat je de lening verstrekt als voor hoe je de dingen behandelt terwijl je wacht om terugbetaald te worden. Als een familielid of vriend je om geld vraagt, overweeg dan om een afspraak op te schrijven over hoe en wanneer het geld wordt terugbetaald. Het is misschien niet iets dat juridisch afdwingbaar is, maar het doet twee dingen. Ten eerste maakt het de afspraak formeler, wat de kans vergroot dat de lener het serieus neemt. En het zorgt er ook voor dat jullie beiden op één lijn zitten wat betreft de details van het terugbetalen van de lening.

Het is ook een goed idee om tijdens de terugbetalingsperiode direct te communiceren. Dit is waar het hebben van een schriftelijk document om naar te verwijzen nuttig kan zijn. Probeer niet passief-agressief te zijn of hatelijke opmerkingen te maken als je je vriend ziet met een nieuwe telefoon of andere uitgaven die je raar vindt. Wees gewoon direct met je verwachtingen.

Laat niet te veel tijd verstrijken

Time Clock GIF by MOODMAN

Een fout die veel mensen die aan vrienden of familie lenen maken is om te veel tijd te laten verstrijken zonder de lening te noemen. Hoewel je je vriend niet voortdurend wilt lastigvallen voor terugbetaling, wil je hem ook niet zomaar vergeten. Dat is nog een reden om vooraf een eenvoudig aflossingsplan af te spreken.

Hoe meer tijd er verstrijkt zonder dat de lener betaalt, hoe meer hij zich in verlegenheid gebracht kan voelen. Dat kan leiden tot ongemakkelijke gevoelens, of ze proberen je te vermijden, wat nog meer ongemak kan veroorzaken. Daarom is het het beste om vooraf duidelijk te zijn met verwachtingen over een realistisch terugbetalingsschema.

Wees empathisch en neem de dingen niet persoonlijk op

Het mengen van geld en vrienden is levensgevaarlijk, en een andere tip om ze gescheiden te houden is om het te behandelen als een zakelijke transactie. Als jij een bedrijf zou runnen, zou je deze persoon dan een lening verstrekken? Zo niet, dan kan dat een goede aanwijzing zijn dat je voorzichtig moet zijn. Stel alternatieven voor zoals creditcards, spaargeld of persoonlijke leningen.

Als je iemand geld hebt geleend en hij of zij heeft moeite om de middelen te vinden om je terug te betalen, wees dan begripvol dat hun financiële situatie vele factoren omvat, niet alleen hun relatie met jou.

Stel een betalingsregeling voor

Om nog eens terug te komen op het idee van het vooraf opstellen van en instemmen met de voorwaarden van de lening, is het een goed idee om een schriftelijk betalingsplan te hebben. Wordt het geld onmiddellijk terugbetaald zodra ze geld over hebben (bijvoorbeeld op de volgende betaaldag)? Of worden de betalingen gespreid over de komende weken of maanden.

Ervoor zorgen dat jullie beiden op één lijn zitten kan gekwetste gevoelens besparen als je hen uit eten ziet gaan of met een nieuwe iPhone terwijl jij je lunch inpakt om geld te besparen.

Het hebben van een schriftelijke overeenkomst biedt leners niet alleen een pad naar terugbetaling van persoonlijke leningen – het geeft de geldschieter in sommige gevallen ook juridisch houvast. Als het bedrag iets is dat je terug moet hebben, kan een schriftelijk betalingsplan je de mogelijkheid geven om het geld formeler te vervolgen.

Ruil iets

een-cent-klein-vingers

Als je andere ideeën hebt geprobeerd, en je hebt nog steeds moeite om terugbetaald te worden, kan het tijd zijn om alternatieve vormen van betaling te overwegen. Ruilen kan een oplossing zijn, afhankelijk van jullie relatie en hun vaardigheden.

Een idee kan zijn om hen op je kinderen te laten passen terwijl jij een afspraakje maakt met je echtgenoot. Of misschien hebben ze bepaalde gereedschappen of vaardigheden die je kunt gebruiken in ruil voor het afschrijven van de schuld. Ruilen kan een tussenoplossing zijn waarmee je de schuld achter je kunt laten en de relatie kunt herstellen.

Laat ze in andere dingen voor je betalen

Langs dezelfde lijnen als ruilhandel kun je overwegen om je terug te laten betalen in andere (niet-geldelijke) zaken. Het kan een beetje lastig worden, omdat je het dan allebei eens moet worden over iets dat als betaling moet dienen en het eens moet zijn over de waarde van dat voorwerp. Maar als je vriend of familielid nog steeds geldproblemen heeft en je niet kan terugbetalen, kan dit iets zijn om te overwegen.

Je moet wel voorzichtig zijn met hoe je dit voorstelt, want het kan schadelijk zijn voor jullie relatie (om niet te zeggen smakeloos) als ze het gevoel hebben dat je probeert te profiteren van hen. Het kan vreemd overkomen als je bij de volgende familiebijeenkomst een outfit draagt die vroeger van hen was.

Als je besluit deze weg in te slaan, kun je het het beste open benaderen – vraag hen of ze iets hebben waar ze vanaf willen dat zinvol is in plaats van aflossing van de schuld. Dat laat hen de controle houden over wat ze misschien bereid zijn af te staan, terwijl ze er ook aan herinnerd worden dat de aflossing nog steeds openstaat. Als je af en toe uit eten of drinken gaat, kijk dan of ze je rekening willen betalen.

Laat het los

Als al het andere faalt, moet je misschien kiezen tussen je vriendschap en het geld dat je hebt geleend. Als al je andere ideeën mislukt zijn en je bent het geld nog steeds kwijt, kun je uiteindelijk besluiten dat het niet langer de moeite waard is om door te gaan.

Soms is het opgeven om te proberen terugbetaald te worden het beste voor de relatie en je algehele geestelijke gezondheid. In plaats van het een lening te noemen, kun je het als een geschenk beschouwen. En afhankelijk van de bijzonderheden van je situatie kun je besluiten om je vriend of familielid actief te laten weten dat je niet meer gaat proberen te innen of het gewoon passief los te laten.

Is geld lenen aan vriend of familie wel een goed idee?

De beslissing om je vriend of familie geld te lenen is niet altijd een gemakkelijke. Soms zijn er evenveel redenen om nee te zeggen als om ja te zeggen, maar afhankelijk van de omstandigheden heb je maar weinig tijd om te beslissen.

Stel jezelf de volgende vragen voordat je je vriend of familielid geld leent:

  • Waarvoor hebben ze het geld nodig: Je voelt je misschien meer op je gemak als je iemand geld leent als je weet waarom hij of zij het nodig heeft. Het geld dat gebruikt wordt voor autoreparaties zou bijvoorbeeld als een nooduitgave beschouwd kunnen worden.
  • Kun je het je veroorloven het geld te lenen? Als je geld leent aan je vriend of familielid, wil je er zeker van zijn dat dit geen invloed heeft op je vermogen om je uitgaven te dekken terwijl je wacht tot ze je terugbetalen.
  • Wanneer kunnen ze je terugbetalen: Vraag je vriend of familielid wanneer ze de lening kunnen terugbetalen, zodat je beter begrijpt of dit een kortlopende of langlopende lening is. Als het een langlopende lening is, kun je samen een aflossingsplan bedenken waarmee ze je in de loop van de tijd kunnen terugbetalen, als dat gemakkelijker is dan de lening in één keer terugbetalen.
  • Hebben ze eerder geld geleend: Als ze eerder geld hebben geleend en je tijdig hebben terugbetaald, mag je niet twijfelen aan hun vermogen om nog een lening terug te betalen. Als ze echter al eerder geleend hebben en er lang over gedaan hebben om je terug te betalen of je nog niet hebben terugbetaald, bestaat het risico dat de geschiedenis zich herhaalt.

Conclusie

Wanneer je geld leent aan vrienden of familieleden, kan het verzekeren van terugbetaling moeilijk zijn. Leners voelen zich vaak ongemakkelijk om hun vrienden of familieleden te vragen te betalen, en leners kunnen zich schamen voor hun trage terugbetaling van persoonlijke leningen. Vooraf afspraken maken over het tijdschema en de strategie voor terugbetaling kan een goede manier zijn om gekwetste gevoelens te minimaliseren. Je kunt ook voorstellen dat ze een persoonlijke lening afsluiten, en vergeet niet om hen te vertellen dat ze onderzoek moeten doen naar de beste tarieven voor persoonlijke leningen waarvoor ze in aanmerking kunnen komen.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *