Hoewel je natuurlijk een motorlening kunt aanvragen, kan een persoonlijke lening soms een betere optie zijn als je een motor koopt.

Motors worden vaak als een goedkoper alternatief voor auto’s aangeprezen, maar ze kunnen nog steeds behoorlijk prijzig zijn. Als je het geld niet hebt gespaard, moet je waarschijnlijk via een dealer of de fabrikant een motorlening of een financiering voor de motor vinden voordat je kunt beginnen met het winkelen voor een motor.


Motor financiering opties


1. Online kredietverstrekkers

creditcard-american-express

Er zijn enkele online kredietverstrekkers, die gespecialiseerde motorleningen aanbieden terwijl anderen een persoonlijke lening verstrekken, die je voor een motor kunt gebruiken. Een online geldschieter is vaak ook een snellere optie voor goedkeuringsbeslissingen en de financiering van de lening, waardoor je sneller op weg kunt gaan.

2. Banken en kredietverstrekkers

Sommige banken en kredietverstrekkers bieden specifieke motorleningen aan. In tegenstelling tot een ongedekte persoonlijke lening, worden deze motorleningen gedekt door de motor die je koopt. Omdat er minder risico voor de geldschieter is, hebben ze vaak lagere rentetarieven en soms ook langere aflossingstermijnen. Als je je betalingen niet kunt voldoen, loop je echter het risico om je motor te verliezen.

Onthoud: sommige grote instellingen bieden geen motorfinanciering aan.

Welk type geldverstrekker je ook kiest voor de financiering van je motor, het is een goed idee om te bedenken hoeveel een lening je gaat kosten voordat je gaat lenen. En stel jezelf de vraag: wat kan ik lenen?

3. Financiering via de dealer

Als je een motor bij een dealer koopt, kun je mogelijk rechtstreeks via de dealer een financiering krijgen. Met een dealerfinanciering kun je een lening aanvragen voor het exacte bedrag van de motor die je selecteert en ter plaatse een goedkeuringsbesluit krijgen. Houd er rekening mee dat een dealerlening mogelijk ook een aanbetaling vereist. Je zult ook een hogere rente moeten betalen dan wanneer je zelf een motorlening zou aanvragen – het rentepercentage voor motorleningen van dealers varieert meestal van 3% tot 25%, hoewel de werkelijke rente afhankelijk is van je kredietwaardigheid, je inkomen en het aankoopbedrag.

Tip: of een dealerfinanciering een goed idee is, hangt af van of je betere leningsvoorwaarden via de dealer of via een andere geldschieter kunt krijgen.

4. Fabrikant financiering

motor-vrouw

Sommige motorfabrikanten – zoals bijvoorbeeld BMW, Harley-Davidson en Suzuki – bieden hun eigen financiering aan. Deze leningen worden gedekt door de motor, die je koopt. Houd er rekening mee dat ze mogelijk ook een aanbetaling vragen. Een financiering door de fabrikant is beschikbaar voor zowel nieuwe als gebruikte motors en heeft mogelijk lagere rentetarieven dan bij een online geldschieter, een bank of een kredietverstrekker.

Bijvoorbeeld: een fabrikantenfinanciering heeft soms een rente van maar 1,99% – mogelijk zelfs nog lager bij speciale verkopen of evenementen. Houd er rekening mee dat je doorgaans een uitstekend kredietscore moet hebben om voor de laagste rentetarieven in aanmerking te komen.

Net als bij dealerfinanciering, kan fabrikantfinanciering een goed idee zijn als je via een fabrikant betere voorwaarden kunt krijgen. Zorg ervoor dat je rondkijkt en kredietverstrekkers vergelijkt voordat je uiteindelijk een beslissing neemt.

Is geld lenen voor een motor verstandig?

In sommige gevallen zou een motor net de juiste uitkomst bieden om bijvoorbeeld sneller op je werk te kunnen zijn of wanneer je er mee wilt reizen. Op de lange termijn zou je daarmee geld kunnen besparen, omdat motorrijden vrij voordelig is. Geld lenen is dan ook alleen verstandig wanneer je er zeker van bent dat je de lening ook daadwerkelijk kan afbetalen.

Hoeveel lenen voor een motor?

Een tweedehandse motor met een relatief lage kilometerstand kost al gauw tussen € 5.000 en € 7.000 terwijl een hoogwaardige nieuwe motor tussen € 10.000 en € 65.000 kan kosten. Bovendien heb je ook nog geld nodig om essentiële dingen te kopen, zoals een helm, laarzen en andere beschermende kledij. Het is aan te raden om niet meer te lenen dan wat de motor daadwerkelijk kost, want geld lenen kost geld.

Kan ik voor een tweedehands motor een lening aanvragen?

Niet alle dealers en fabrikanten bieden leningen voor gebruikte motors aan. Als dit het geval is, kun je waarschijnlijk beter een persoonlijke lening aanvragen om de kosten te dekken. Je kunt doorgaans een persoonlijke lening voor persoonlijke uitgaven gebruiken (hoewel sommige kredietverstrekkers mogelijk beperkingen hebben), dus je kunt zelfs een persoonlijke lening ook gebruiken om een motor van een particuliere verkoper te kopen.

Wat is het verschil tussen een motorlening en een persoonlijke lening?

Motorleningen zijn vergelijkbaar met autoleningen. Ze worden beveiligd door het voertuig dat je koopt, wat betekent dat als je met je betalingen achterloopt, de geldschieter de motor terug in zijn bezit kan nemen en kan verkopen om het uitstaande saldo terug te vorderen. Persoonlijke leningen zijn daarentegen over het algemeen ongedekt, wat betekent dat er geen onderpand voor nodig is. Hoewel de meeste persoonlijke leningen kunnen worden gebruikt om een motor te kopen, kunnen ze in vergelijking met gedekte motorleningen hogere rentetarieven hebben.

Kun je met een slechte kredietscore een motorlening krijgen?

motor-valais-zwitserland

Als je een slechte kredietscore hebt, kan het moeilijker zijn om voor een motorlening in aanmerking te komen. 

Tip: bij sommige kredietverstrekkers kun je ook een persoonlijke lening met een medeondertekenaar aanvragen, wat je kansen op goedkeuring voor een lening zou kunnen vergroten.

Zelfs als je geen medeondertekenaar nodig hebt om in aanmerking te komen, kan het zijn dat je er een vindt, die je een lagere rente geeft dan als je alleen zou aanvragen. Als je besluit een persoonlijke lening voor een motor af te sluiten, overweeg dan om zoveel mogelijk kredietverstrekkers te benaderen om de juiste lening voor jou te vinden.

Kun je een persoonlijke lening voor motorreparaties aanvragen?

Persoonlijke leningen kunnen voor bijna alle persoonlijke uitgaven, inclusief motorreparaties, worden gebruikt. Als je van plan bent om een motor te kopen of reparaties aan een motor te laten uitvoeren, die je al hebt, kan een persoonlijke lening je helpen om de kosten te dekken.

Hoe kun je een beter rentetarief voor een motorlening krijgen?

bmw-motor

Om in aanmerking te komen voor de laagste rentetarieven voor motorleningen, heb je doorgaans een uitstekende kredietscore nodig. Als je een mindere kredietscore hebt en de aanschaf van een motor kunt uitstellen, kan het besteden van wat tijd aan het verbeteren van je kredietscore je helpen om in de toekomst een betere rente voor een motorlening te krijgen.

Hier zijn een paar manieren om een uitstekende kredietscore op te bouwen:

  • Schulden afbetalen. Als je al een bestaande schuld hebt, kun je je kredietscore verbeteren door het bedrag dat je verschuldigd bent af te betalen. Dit zal je kredietscore verbeteren (de hoeveelheid krediet, die je in vergelijking met wat je beschikbaar hebt, hebt gebruikt), wat van invloed is op je algehele kredietscore.
  • Voer al je maandelijkse betalingen op tijd uit. Zorg ervoor dat je elke maand al je rekeningen op tijd betaalt. Jouw betalingsoverzicht is de grootste factor die je kredietscore beïnvloedt, dus op koers blijven kan een positief effect op je kredietwaardigheid hebben.
  • Beperk nieuwe kredietaanvragen. Het aanvragen van nieuwe vormen van krediet kan een negatieve invloed op uw kredietscore hebben. Zorg ervoor dat je spaarzaam winkelt voor krediet en vraag alleen een lening aan wanneer je deze echt nodig hebt, bijvoorbeeld wanneer je klaar bent om je motorlening aan te vragen.

Als je besluit om een persoonlijke lening voor een motor aan te vragen, denk er dan aan om zoveel mogelijk kredietverstrekkers te benaderen om een lening te kunnen vinden, die bij jouw behoeften past.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *