Naarmate de inflatiedruk toeneemt, maken beleggers zich zorgen dat de waarde van hun geld zal afnemen.

Goud in je portefeuille aanhouden is misschien een manier om je koopkracht te beschermen, maar er is een alternatieve activaklasse die de laatste jaren een hoge vlucht heeft genomen: cryptocurrency.

Nu zowel institutionele als particuliere beleggers zich op Bitcoin storten, kun je erover discussiëren of dit nieuwe digitale activum een plaats heeft in je beleggingsportefeuille of dat je het beter bij iets traditioneels als goud kunt houden.

Goud

goud-blokken

Goud is er al eeuwenlang. Mensen waarderen goud omdat het een bron van zekerheid is die in de loop van de tijd beproefd is, terwijl Bitcoin er niet geweest is tijdens een grote financiële crisis zoals de Grote Recessie.

Goud is een goed gewaardeerde waarde, die veel gebruikt wordt door beleggingsprofessionals. Centrale banken, grote overheidsinstellingen en pensioenfondsen zullen altijd een toewijzing aan goud hebben.

Sommige beleggers zien goud graag als een verzekering voor hun geld. Als er bezorgdheid is over de munteenheid van een natie, of als er een economische ineenstorting is, vluchten de mensen meestal naar goud omdat het in tijden van crisis voordeel oplevert.

Goud heeft meer dan 5.000 jaar geschiedenis aan zijn kant en gaat nergens heen, wat betekent dat het superveilig is.

Hoewel de goudprijzen op korte termijn een volatiliteit hebben gekend die vergelijkbaar is met die van aandelen, is de waarde van het edelmetaal na verloop van tijd stabiel gebleven. Omdat we leven in een tijd met veel marktvolatiliteit, kan het zinvol zijn om een deel van je portefeuille aan goud te besteden.

De goudprijs kan profiteren van de inflatie, waardoor het een geweldige inflatie-afdekking is. Als de prijzen stijgen, daalt de waarde van fiat valuta’s en stijgt de waarde van goud omdat beleggers hun geld in het edelmetaal stoppen om hun koopkracht te beschermen.

Maar omdat goud geen rente of dividend uitkeert, kunnen sommigen zich afvragen of de grondstof de investering wel waard is.

Goud levert geen enkele vorm van terugkerende inkomsten op in vergelijking met andere activaklassen zoals onroerend goed (inkomsten uit huurwoningen) of aandelen (inkomsten uit dividenden).

Er zijn nog andere nadelen om rekening mee te houden. De kosten om grote hoeveelheden van het edelmetaal op te slaan kunnen vrij hoog zijn.

Hoewel dit als een nadeel kan worden gezien, gaat het bij goud niet om inkomen. Het is om rijkdom te bewaren in tijden van onzekerheid.

Uiteindelijk zeggen de deskundigen dat als je een veilige haven zoekt die negatief gecorreleerd is met andere activa, goud een belangrijke rol speelt in de stabiliteit van je portefeuille als een “buy and hold” belegging. Het fungeert ook als diversificator, inflatie afdekking en kapitaalbewaarder. Al deze voordelen kunnen na verloop van tijd in positieve rendementen resulteren.

Er zijn verschillende manieren om goud te kopen. Beleggers hebben de mogelijkheid om fysiek goud of gouden munten te kopen, die meestal een hogere instapdrempel hebben.

Bitcoin: het digitale goud?

bitcoin-munt-goud

Bitcoin is ’s werelds grootste cryptocurrency en tegenwoordig kopen dagelijks duizenden mensen weer bitcoin bij een crypto exchange.

In tegenstelling tot de aandelenmarkt, die door de week van 9.30 tot 16.00 uur EST voor de handel open is, kunnen gebruikers op de markten voor cryptocurrency’s 24 uur per dag, zeven dagen per week, Bitcoin en andere digitale activa verhandelen.

Een van de belangrijkste kenmerken van Bitcoin is dat het een vaste voorraad heeft, wat betekent dat er nooit meer dan maximaal 21 miljoen Bitcoins in omloop zullen zijn. Gezien het vaste volume van het goed zal, als er blijvende vraag is naar de cryptocurrency, de waarde van Bitcoin theoretisch stijgen – maar daar is nog geen garantie voor.

Net als goud en andere edelmetalen ontleent Bitcoin veel van zijn waarde aan het beperkte aanbod en de groeiende vraag van de consument.

Dat gezegd hebbende, de realiteit is dat de Bitcoin prijzen extreme volatiliteit hebben gekend. In 2021 is de prijs van Bitcoin gedaald van bijna begin mei tot ongeveer begin juni.

Bovendien is Bitcoin nog niet algemeen ingeburgerd, waardoor beleggers zich afvragen in welke mate digitale valuta’s in de toekomst geaccepteerd zullen worden. Daardoor wordt er gespeculeerd over waar de prijs van Bitcoin heen gaat.

Bitcoin is een enorm speculatief activum geweest en de correlatie op lange termijn met andere activaklassen in de portefeuille heeft nog steeds meer tijd nodig om uit te werken vanwege de hoge volatiliteit van Bitcoin. De cryptocurrency is een opkomende activaklasse die pas zo’n 12 jaar oud is. Gezien de korte tijd dat Bitcoin op de markt is, heeft het activum geen lange staat van dienst zoals goud dat wel heeft.

Als volatiel en riskant activum kunnen de enorme prijsschommelingen van Bitcoin voor de gewone belegger moeilijk te verkroppen zijn. Deze volatiliteit komt voort uit een reeks gebeurtenissen, van China’s hard optreden tegen cryptocurrencies tot Elon Musk’s tweets over het digitale activum. Ondanks deze tegenslagen zeggen deskundigen dat Bitcoin een belangrijke rol in je portefeuille kan spelen.

Gekoppeld aan zijn lage correlatie ten opzichte van goud en de euro, schept Bitcoin een mogelijkheid om in de huidige markt verdere diversificatie en opwaartse blootstelling toe te voegen.

Een ander populair kenmerk van Bitcoin is de blockchain technologie die het aandrijft. Deze revolutionaire technologie verandert de manier waarop we met elkaar transacties doen. Blockchain fungeert als een intermediair van monetaire uitwisseling tussen personen, waardoor de tussenpersoon zoals banken en andere financiële instellingen uitgeschakeld wordt en een gedecentraliseerde markt mogelijk wordt.

Beleggers die geïntrigeerd zijn door deze nieuwe activaklasse, zijn decentralisatie en transformerende technologie, kunnen zich aansluiten bij cryptobeurzen als Coinbase (COIN), Binance, Cash App en anderen om in Bitcoin te beleggen.

Check beste bank voor meer informatie over cryptovauta.

Moet je in goud of Bitcoin beleggen?

Nu we naar een cashloze maatschappij gaan en digitale valuta’s meer gangbaar worden, is het redelijk om te overwegen of een nieuwe activaklasse als Bitcoin de moeite waard is om in te investeren.

Ik zou persoonlijk liever Bitcoin dan goud in mijn portefeuille gebruiken omdat Bitcoin echt gedecentraliseerd is, er een eindige voorraad is en ik Bitcoin kan gebruiken om met iedereen van overal ter wereld transacties te doen.

Maar het is ook belangrijk om de bewezen verdiensten van goud in overweging te nemen. Omdat goud meer een prijsstabiel bezit is, hoef je er geen transacties mee te doen, tenzij je besluit je beleggingsstrategie te veranderen. Bitcoin, daarentegen, kan een andere beleggingsaanpak vereisen.

Omdat Bitcoin een volatiel actief is, kunnen beleggers een instap- en uitstapstrategie willen hebben als de prijsschommelingen een risico worden. In het geval dat de waarde van Bitcoin in je voordeel beweegt, zullen beleggers ook moeten beslissen wanneer en of ze wat winst moeten nemen.

Als je je afvraagt welk activum je moet kiezen, goud of Bitcoin, dan zou dit van je beleggingsdoelen moeten afhangen. Het pleidooi voor Bitcoin is speculatief, omdat het nog niet veel nut heeft.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *