Goud en zilver zijn al sinds mensenheugenis bekend als edelmetalen die een grote waarde vertegenwoordigen. Beide metalen hebben een lange geschiedenis van gebruik als geld en als waardeopslag middel. Het is dan ook niet verrassend dat veel beleggers nog steeds fysiek goud en zilver als beleggingsinstrument beschouwen. In dit artikel zullen we kijken naar de historische prestaties van fysiek goud en zilver en analyseren wat deze prestaties voor de toekomst voorspellen.

De werking van goud en zilver

Goud en zilver hebben een aantal eigenschappen die hen geschikt maken als beleggingsinstrumenten. Zo hebben beide metalen een hoge dichtheid, zijn ze niet elektrisch geleidend en zijn ze bestand tegen corrosie. Daarnaast hebben ze een beperkte voorraad, wat de schaarste ervan verhoogt en het tot waardeopslag middelen maakt. Fysiek goud en zilver zijn door hun tastbare aard ook makkelijk te verhandelen en te bewaren.

De prestaties van goud

gouden-platen-munten

Fysiek goud heeft in de afgelopen eeuw stabielere rendementen laten zien dan aandelen of obligaties. Tussen 1915 en 2020 steeg de waarde van goud met gemiddeld 4,1% per jaar, terwijl aandelen en obligaties in dezelfde periode een gemiddeld rendement hadden van respectievelijk 7,5% en 2,2%. Tijdens turbulente economische tijden, zoals tijdens de Grote Depressie of de recente pandemie, bewijst goud zich als een veilige haven voor beleggers.

De prestaties van zilver

scottsdale-silver-bar

De historische prestaties van fysiek zilver zijn minder stabiel dan die van goud. Tussen 1970 en 2020 steeg de waarde van zilver jaarlijks met gemiddeld 10,9%. Dit is hoger dan de rendementen van goud, aandelen en obligaties in dezelfde periode. Echter, de prijs van zilver fluctueert meer dan die van goud, wat het ook risicovoller maakt. Het is dus belangrijk om zilver als een langetermijnbelegging te beschouwen en te investeren in fysiek zilver, in plaats van zilveren aandelen of ETF’s.

Beleggingsstrategieën

aandelen-laptop

Fysiek goud en zilver zijn dus beide geschikt als beleggingsinstrumenten, alhoewel ze verschillende kenmerken hebben die een verschillende beleggingsstrategie vereisen. Fysiek goud is een uitstekende waardeopslagmiddel en kan een veilige haven zijn tijdens economische onrust. Fysiek zilver is daarentegen meer geschikt voor een agressieve beleggingsstrategie, omdat de prijs van zilver sneller en meer fluctueert dan die van goud. Beleggen in fysiek goud en zilver via Doijer & Kalff is ook een goede manier om een diversificatie toe te voegen aan een beleggingsportefeuille.

In het kort

Fysiek goud en zilver zijn beide waardevolle beleggingsinstrumenten voor beleggers die risico willen spreiden en hun vermogen willen beschermen tegen inflatie of economische onrust. De historische prestaties laten zien dat goud zich over het algemeen beter houdt tijdens economische onrust dan zilver, terwijl zilver hogere rendementen oplevert tijdens economisch stabiele tijden. Het is belangrijk om te onthouden dat beleggen in fysiek goud en zilver een langetermijnbelegging is en dat een geduldige beleggingsstrategie vereist is. Ga naar doijerkalff.nl voor meer informatie.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *