Tiramisu is een van de chiquere desserts die je in een bakkerij of op de dessertkaart van een restaurant kunt vinden. De unieke combinatie van smaken en texturen zorgt voor zo’n uniek dessert dat het meestal gereserveerd wordt voor meer verwennende gelegenheden.

Omdat het een eersteklas dessert is, zou je denken dat je het in één keer moet opeten. Zoiets deftigs houdt het immers na verloop van tijd niet vol, toch?

Kun je tiramisu invriezen? Tiramisu kan enkele weken ingevroren worden en toch zijn kenmerkende kwaliteit behouden. Dit maakt het ideaal om als restjes te eten, of om het vooruit te maken voor een speciale gelegenheid.

Lees verder om te ontdekken hoe je je tiramisu bevroren kunt bewaren.

Wat is tiramisu?

Het hoofdingrediënt van tiramisu zijn ladyfingers, een soort luchtig en sponzig koekje. Ze worden ook gebruikt voor trifles en andere desserts die een cake-achtige bodem nodig hebben. Je kunt andere koekjes of cakes gebruiken, maar ladyfingers zijn het beste om al het mogelijke vocht en smaak op te nemen.

De ladyfingers worden dan geweekt in een mengsel van eidooiers, koffie, zoete kazen (zoals roomkaas), en suiker.

Zo kunnen de smaken van de weekoplossing in de ladyfingers doordringen en ze zoeter maken. Soms wordt ook een likeur gebruikt. Tenslotte kan het bestrooid worden met een laagje cacaopoeder als extra garnering.

Het kan in grote of kleine partijen gemaakt en geserveerd worden. In de meeste restaurants en bakkerijen wordt het geserveerd in enkele of dubbele plakjes, ideaal voor één portie of genoeg om met iemand te delen.

Het kan bij de koffie of op zichzelf geserveerd worden. De sterke smaken en unieke textuur maken het tot een favoriet van dessertkenners.

Invriezen van Tiramisu

brown cookies on white ceramic plate

Het belangrijkste voordeel van het invriezen van tiramisu is dat je het kunt bewaren voor later. Dit kan handig zijn als je je toetje als restjes wilt bewaren om later op te eten en zo een zoete traktatie voor jezelf te bewaren.

Of, als je het zelf gemaakt hebt voor een grote bijeenkomst, kun je het van tevoren maken en dan tevoorschijn halen als het nodig is.

Maar er zijn extra voordelen aan het koelen of invriezen van tiramisu die het nog lekkerder maken dan wanneer het vers gemaakt wordt. Hoe langer het koffie- of likeurmengsel met de ladyfingers mag infuseren, hoe sterker de smaak wordt.

Dit betekent dat verse tiramisu weliswaar lichter kan zijn, maar dat de smaken zwakker kunnen zijn dan tiramisu die langer gekoeld is.

Hoe Tiramisu in te vriezen

De truc is om de tiramisu zo strak mogelijk in te pakken om te voorkomen dat er nog meer luchtbellen ontstaan. Dit sluit de smaken in en zorgt voor een goede afsluiting voor eventueel lekken van de vloeistoffen erin.

Je zult er ook voor willen zorgen dat eventuele extra toppings (zoals cacaopoeder of noten) van de tiramisu afblijven voor je hem invriest, want die kunnen zompig worden als hij eenmaal ontdooid is.

Hier is de beste manier om tiramisu in te vriezen om later te eten:

  • Verwijder overtollig cacaopoeder, noten, of cacaonibs van de bovenkant van de tiramisu.
  • Wikkel de tiramisu voorzichtig, maar stevig, in een laagje plasticfolie. Wikkel het dan een tweede keer in plasticfolie. Zo blijven alle vloeistoffen goed ingesloten. Je kunt twee aparte stukken plasticfolie gebruiken, of er twee keer één doorlopend stuk omheen wikkelen.
  • Dek af met aluminiumfolie en zet dan in de vriezer.
  • Voor het beste resultaat: als je een grote partij tiramisu hebt, snijd ze dan in kleinere stukken of eenpersoons porties om ze optimaal te bewaren.

Zo blijft elk afzonderlijk stuk beter zijn integriteit behouden terwijl het ingevroren is. Een te grote partij allemaal aan één stuk invriezen geeft misschien niet de beste resultaten.

Als je je tiramisu uit een restaurant of bakkerij haalt en de verpakking is luchtdicht, kun je dit ook gebruiken. Maar wikkelen in plasticfolie en aluminiumfolie geeft de beste resultaten.

Hoe lang kan je Tiramisu in de vriezer bewaren

brown bread on white ceramic plate

Ondanks wat sommigen beweren, blijven diepvriesvoedingsmiddelen niet eeuwig houdbaar in de diepvries; vriesbrand en productverloop zorgen ervoor dat elk voedingsmiddel uiteindelijk bederft. Dat gezegd hebbende, kan het invriezen van je tiramisu ze een aanzienlijke tijd eetbaar houden.

Tiramisu kan in de diepvries tot 3 maanden bewaard worden. De meeste mensen die eenpersoons tiramisu maken of kopen zullen het echter waarschijnlijk binnen een paar dagen opeten, dus dit is meestal geen probleem.

Hoe Tiramisu te ontdooien

De beste en gemakkelijkste manier om je tiramisu te ontdooien is hem uit de vriezer te halen, en hem een nacht in de koelkast te zetten. Zo kan hij op natuurlijke wijze ontdooien, tegenover een ontdooiing in de magnetron die de consistentie van de tiramisu kan verpesten.

Het is wel belangrijk te onthouden dat je je tiramisu tijdens het ontdooien goed verpakt houdt. Zo voorkom je dat er vocht uit druipt, zodat alle smaak er zo lang mogelijk in blijft.

Als het eenmaal ontdooid is, kun je het voor het serveren met cacaopoeder of andere toppings bedekken. Zo blijft ook de topping vers.

Alternatieven voor het invriezen van Tiramisu

Er zijn risico’s aan het bewaren van je voedsel in de diepvries. Enkele daarvan zijn vriesbrand, het niet snel kunnen ontdooien, of het gewoon vergeten achter in de vriezer.

Een andere optie is dus om je tiramisu in de koelkast te zetten. Dit kan de juiste keuze zijn als je van plan bent het binnen een paar dagen op te eten.

Tiramisu moet koud bewaard worden, hoe het ook bewaard wordt. Het smaakt het lekkerst, en de ingrediënten moeten koud bewaard worden om niet te bederven voor het eten. Dus moet tiramisu, op zijn minst, in de koelkast bewaard worden als hij niet opgediend wordt.

Het nadeel van bewaren in de koelkast is dat het niet zo lang goed blijft als in de diepvries. In de koelkast bewaarde levensmiddelen blijven niet langer dan 4 dagen goed, wat een veel kortere tijdspanne is.

Ook voor wie zijn tiramisu niet wil inpakken, maar gewoon in de meeneembak van het restaurant of de bakkerij bewaart, zal veel van het vocht uit het mengsel ontsnappen. Hierdoor kunnen de onderste stukjes ladyfinger oververzadigd raken terwijl de bovenste delen droog blijven, en alle vloeistoffen die ontsnappen verhinderen dat de smaken intact blijven.

Invriezen is een veel betere optie voor behoud van smaak, textuur en levensduur dan alleen koelen.


Samenvatting

tiramisu-luxe

Tiramisu is een heerlijk en decadent dessert dat je op elk moment kunt eten, en ook kunt bewaren voor later.

Wikkel het stevig in twee lagen plastic, dan in aluminiumfolie, en bewaar tot 3 maanden. Zo blijven de smaak en het vocht opgesloten.

Maar hoe langer het in de vriezer blijft, hoe groter de kans dat het bederft of vriesbrand krijgt. Ontdooi het door het een nachtje terug in de koelkast te zetten.

Het goed verpakken van je tiramisu kost misschien wat extra moeite, maar het is het wachten meer dan waard.


Overige vragen

Lees hieronder overige vragen waarvan we denken dat ze je kunnen helpen bij je beslissing of je tiramisu moet invriezen.

Maakt het uit of de tiramisu zelfgemaakt is of in de winkel gekocht?

Tiramisu kan in elke vorm ingevroren worden, of het nu zelfgemaakt is of gekocht bij een bakkerij of restaurant. In de handel verkrijgbare ingrediënten kunnen echter leiden tot een gelijkmatiger kwaliteit van het eindproduct, want in de winkel gekochte tiramisu kan meer additieven of conserveringsmiddelen bevatten waardoor het langer goed blijft.

Laat dit je echter niet ontmoedigen om zelf tiramisu te maken en wat te bewaren voor later.

Als je het toch thuis maakt en je weet dat je het gaat invriezen in plaats van het meteen op te dienen, laat dan de garnituren zoals cacaopoeder achterwege tot je echt klaar bent om het op te dienen, want die kunnen in de cake smelten en de algemene smaak beïnvloeden.

Hoe lang duurt het om tiramisu uit de diepvries te ontdooien?

De meeste producten kunnen bij kamertemperatuur in zo weinig als 2 uur ontdooien. Maar tiramisu moet koud bewaard worden om hem vers te houden, dus als je hem bij kamertemperatuur laat staan kan hij bederven.

Ook moet tiramisu niet in de magnetron ontdooid worden om het luchtig en sponzig te houden, in tegenstelling tot sommige andere voedingsmiddelen. Je moet de tiramisu ook niet onder stromend water leggen, zoals vlees of groenten; ook al is hij ingepakt, je kunt je tiramisu laten verwateren en verpesten.

De beste manier om tiramisu te ontdooien is hem minstens 8 uur in de koelkast te zetten. Hij blijft 2 of 3 dagen eetbaar nadat hij in de koelkast is gezet, dus er een nacht in laten staan zou voldoende moeten zijn om hem te ontdooien.

Moet ik mijn tiramisu uitpakken voor het ontdooien?

Nee, je moet het ingepakt in de aluminiumfolie en plasticfolie laten zitten.

Zo blijven de vloeistoffen binnen de tiramisu, waardoor de smaak wordt ingesloten. Zelfs in een luchtdichte verpakking opsluiten zou te veel vocht uit de cake laten ontsnappen en hem uitdrogen.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *