Een groene gevel voor je kantoor heeft natuurlijk vele voordelen. Ze bieden vele voordelen op economisch, ecologisch en maatschappelijk vlak. Ze dragen ook bij aan de zuivering van de lucht, een lagere omgevingstemperatuur, de regulatie van warmte en aan stedelijke biodiversiteit. Groene gevels maken onderdeel uit van klimaatbestendig en natuurinclusief bouwen. Ook hebben ze een positief effect op mensen omdat ze bijvoorbeeld de werksfeer of de winkelbeleving kunnen verbeteren. Bovendien verminderen de geluidsoverlast en verlagen de omgevingstemperatuur.

Meer sociale interactie, minder vandalisme

groene-gevel-zijkant-groot

Werken of wonen in een groene omgeving, brengt mensen samen. Het is bekend dat met name ‘kleinschalig groen’ een positief effect op de sociale cohesie in wijken heeft. Gebieden met meer groen hebben vaak ook minder last van agressie, geweld en vandalisme.

Zorgt voor een regenwaterbuffer

Een groene gevel absorbeert regenwater door waterbuffering in de planten en het substraat. Dit vertraagt de afvoer naar het riool, zuivert het regenwater en zorgt voor verdamping door de planten. Zo blijft het grondwaterpeil stabiel, wordt de piekbelasting op het riool verminderd en worden daaruit voortvloeiende overstromingen gereduceerd.

Verlengt de levensduur van de gevel

Een groen dak biedt bescherming tegen invloeden van buitenaf zoals zon, regen, wind en temperatuurschommelingen en het verlengt ook de levensduur van je gevel.

Verhoogt de biodiversiteit

groene-gevel

De planten, die zijn opgenomen in een groene gevel, bevorderen het leefgebied van vogels, vlinders en insecten. Dit is vooral het geval in de stedelijke omgeving, die voornamelijk uit beton en asfalt bestaat.

Verhoogt de productiviteit

Een groene werkplek kan resulteren in een verhoging van de arbeidsproductiviteit. Planten hebben een positief effect op mensen. Dit komt ook tot uiting in de medewerkerstevredenheid.

Biedt een helende omgeving

Groen bevordert een sneller herstel van patiënten, wat resulteert in een kortere ziekenhuisopname. Iemands tolerantie voor pijn is in een groene omgeving hoger. Dit wordt ook wel een ‘helende omgeving’ genoemd.

Creëert een brandwerende laag

groene-muur-planten

Planten bevatten van nature veel vocht. Met een groene gevel creëer je een natuurlijke brandwerende laag op je huis of kantoorpand.

Verhoogt het gevoel van welzijn

Wonen en werken in een groene omgeving heeft een positief effect op het welzijn van mensen. Groen biedt ontspanning en vermindert ook stress.

Voegt waarde toe aan het gebouw

De natuurlijke en de duurzame uitstraling, gecombineerd met de verlaging van de energiekosten, betekent een waardestijging van je pand.

Verlaagt de omgevingstemperatuur

green grass

Planten absorberen zonlicht. Zonlicht wordt voor 50% geabsorbeerd en 30% gereflecteerd. Zo wordt een koeler en aangenamer klimaat gecreëerd. Voor het binnenklimaat betekent dit dat de airco 33% minder hard hoeft te werken, wat leidt tot energiebesparing.

Vermindert het omgevingsgeluid

Een groene gevel fungeert als geluidsbarrière voor het gebouw. Houd er rekening mee dat de precieze akoestische waarde altijd afhankelijk is van factoren zoals de grootte van de ruimte en de hoogte van het plafond. Bij een groene buitengevel moet rekening worden gehouden met verschillende externe omgevingsfactoren.

Gezond binnenklimaat

Groen bevordert een gezond binnenklimaat. Klachten als geïrriteerde ogen, hoofdpijn, keelpijn en vermoeidheid verminderen. In kantoren waar veel groen is, is er een merkbare afname van het ziekteverzuim.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *