Het bezitten van een kat kan een uiterst lonende relatie zijn. Een kat heeft het vermogen om zowel je zenuwstelsel te kalmeren als een onmiddellijke uitlaatklep te bieden voor plezier en spel. Hoewel katten onafhankelijke dieren zijn die graag op hun eigen voorwaarden scharrelen en verkennen, zijn ze ook erg aanhankelijk met hun baasjes en mensen die ze vertrouwen.

De meeste katten vinden het heerlijk om zich aan het eind van een lange dag op je schoot te krullen terwijl je televisie kijkt of een boek leest. De eenvoud van deze handeling kan een automatische afgifte van alle juiste chemische stoffen aan je hersenen veroorzaken, waardoor je rustig de avond in kunt gaan zonder het gewicht van de wereld op je schouders. Elke kattenbezitter zal je vertellen hoezeer hun harige vriend hen helpt te ontspannen en tot rust te komen. Terwijl veel mensen genieten van het gezelschap van honden, kan een kat meer een aangeleerde smaak zijn – maar als je hem eenmaal hebt aangeleerd, raak je hem moeilijk kwijt.

Waarom katten geweldige huisdieren zijn

kat-op-rug

De veelzijdigheid van katten bezit is een van de redenen waarom zoveel mensen van katachtig gezelschap genieten. Katten zijn geweldige huisdieren, of je nu in een groot huis of een klein appartement woont, en ze bieden al het plezier en het spel van grotere huisdieren. Als je erover denkt om een kat te bezitten, zijn dit enkele van de belangrijkste voordelen:

Katten zijn onderhoudsarm.

Misschien is de meest verleidelijke eigenschap van katten wel dat ze minder onderhoud vergen en minder kosten dan honden, die moeten worden uitgelaten, getraind, vaak moeten worden geborsteld en meer speelgoed en aandacht nodig hebben. Katten zijn ook perfect voor appartementen of stadswoningen. Ze hebben geen massa’s ruimte nodig om te spelen en te verkennen – hun weg zoeken in de hoekjes en gaatjes van je keuken houdt ze uren bezig.

Ze zijn stil.

Katten hebben de neiging om te miauwen als ze honger hebben, maar je hoeft je zelden zorgen te maken dat je wakker wordt gemaakt of wordt afgeleid van een taak door een kat die om aandacht smeekt. Dit maakt ze een ideaal huisdier als je bijvoorbeeld thuis werkt of overdag jonkies te slapen hebt.

Ze zijn onafhankelijk

Een kat is er voor je als je ze nodig hebt, maar ze zijn ook perfect in staat zichzelf te vermaken. De meeste hebben geen voortdurende aandacht nodig – of willen die niet – en je hoeft nooit schuldgevoelens opwekkende puppy-ogen van een kat te verdragen.

Ze houden je huis vrij van ongedierte

Je weet waarschijnlijk al dat katten graag op knaagdieren jagen. Maar het zijn ook natuurlijke insectenverdelgers, die het soort bescherming bieden dat Venus vliegenvangers beloven maar zelden waarmaken. Veel katten genieten met volle teugen van het uitroeien van insecten zoals huisvliegen en spinnen, bijna alsof ze ervoor betaald worden.

Ze hebben een lange levensduur

De moeilijkste fase van huisdier bezit is het afscheid nemen van je geliefde metgezel. Hoewel je een kat waarschijnlijk nog steeds zult overleven, betekent hun langere levensduur dat je meer tijd met ze kunt doorbrengen – tot wel 20 jaar zelfs.

De gezondheidsvoordelen van katten

Hoewel elk huisdier een groot aantal gezondheidsvoordelen biedt, zijn er enkele voordelen die specifiek zijn voor katten. Ze kunnen:

 • Stress en angst verminderen. Kattenbezitters weten hoe één sessie van aaien of spelen met hun kat een slechte dag kan veranderen in een goede. Wetenschappelijk bewijs toont ook aan dat het spinnen van een kat je zenuwstelsel kan kalmeren en je bloeddruk kan verlagen.
 • Verbeter je cardiovasculaire gezondheid. Kattenbezitters hebben naar verluidt een lager risico op hart- en vaatziekten en beroertes.
 • Voorkom allergieën. Je hoort altijd dat kattenhaar een van de meest voorkomende allergenen is. Maar als een kind in de eerste levensjaren aan katten wordt blootgesteld, is de kans groter dat het een immuunsysteem ontwikkelt dat niet alleen katten allergieën bestrijdt, maar ook andere soorten allergenen.
 • Vermindert gevoelens van eenzaamheid. Katten zijn geweldige gezelschapsdieren. Ze bieden een onvoorwaardelijke liefde die gelijk kan zijn aan (of soms zelfs groter dan) veel menselijke vrienden en vertrouwelingen.

Plezier hebben met je kat

witte-maine-coone-openhaard

Een van de grote voordelen van het bezitten van een kat is dat je niet veel ruimte nodig hebt om samen te spelen en plezier te maken. In tegenstelling tot grote dieren die veel ruimte nodig hebben om te apporteren of rond te rennen, heb je met een kat alleen je woonkamer en een beetje fantasie nodig. Behalve een bal garen zijn er nog genoeg andere manieren om je met een kat te vermaken en een band op te bouwen.

 • Speel verstoppertje. Een favoriet voor logeerpartijtjes uit de kindertijd kan nu het favoriete tijdverdrijf van jou en je pluizenbol worden. Verstop gewoon een speeltje of een voorwerp dat hen interesseert onder een deken, en kijk hoe je kat gaat scharrelen.
 • Bellen blazen. Een van de grootste geneugten van katten bezit is hun nooit afnemende belangstelling voor het gewone. Bellen blazen lijkt misschien een activiteit die je weer op het schoolplein hebt achtergelaten, maar je kat zal zo in de ban zijn van de drijvende ballen van mysterie, dat het je interesse weer kan aanwakkeren. Katten vinden het heerlijk om te proberen de bellen te vangen en te laten knappen, zorg er alleen voor dat je ALTIJD een niet-giftige bellenoplossing gebruikt.
 • Zet een voedselspeurtocht op. Katten houden van de opwinding van een uitdaging die hun geest scherp houdt en hun maag vol!
 • Leg traktaties op moeilijk bereikbare plekken in je huis en kijk hoe je kat werkt om ze terug te vinden. Katten zijn zo behendig dat je zelfs obstakels voor ze kunt opwerpen om te navigeren. Het kan je zelfs inspireren om actiever te worden!
 • Gebruik een app. iPhone en Android applicaties bieden spelletjes om je kat te vermaken, waaronder het vangen van vissen of insecten als ze op het scherm verschijnen. Zie de rubriek Meer hulp hieronder voor meer informatie.

Hoe zorg je voor je kat

Hoewel katten onafhankelijker zijn dan veel andere huisdieren, is het bezitten van een kat nog steeds een grote verplichting. Ze hebben een toegewijde eigenaar nodig om ze zo gelukkig en gezond mogelijk te houden. Katten hebben nodig:

 • Een verse kattenbak. De meeste huiskatten zijn binnenkatten, wat betekent dat je een kattenbak nodig hebt. Een kattenbak is handig, maar moet elke dag schoongemaakt worden om onaangename geuren te voorkomen. Dierenwinkels bieden kattenbak producten die het makkelijk maken om afval uit te scheppen en de geur onder controle te houden.
 • Consequente verzorging. Hoewel een kat misschien niet dezelfde hoeveelheid verzorging nodig heeft als een hond, is er toch werk aan de winkel om te voorkomen dat je huis verandert in één grote haarbal. Een wekelijkse schoonmaakbeurt is meestal voldoende, en je kunt gemakkelijk te gebruiken katten verzorgingsproducten vinden bij de meeste dierenwinkels.
 • Een krabpaal. Veel katten hebben de neiging om te krabben aan gordijnen, meubels en zo ongeveer alles waar ze zin in hebben. Investeren in een krabpaal of -paal geeft je kat niet alleen de uitlaatklep die hij nodig heeft, maar bespaart je ook veel geld en frustratie.
 • Een goed uitgebalanceerd dieet. Werk samen met je dierenarts om ervoor te zorgen dat je kat een voedzaam dieet krijgt. Vermijd overvoeding die kan leiden tot overgewicht en andere ernstige gezondheidsproblemen. Zorg er ook voor dat je de voer- en waterbakjes ver van de kattenbak houdt om elk risico op besmetting te voorkomen.
 • Een veilige omgeving. Katten zijn kleine, tere dieren die het goed doen om meestal binnenshuis te leven. Hoewel veel katten graag buiten vrij rondlopen, kunnen andere roofdieren en bijvoorbeeld verkeer hun veiligheid bedreigen. Houd altijd in de gaten waar je kat uithangt en houd een identificatieplaatje aan zijn halsband. Door je huisdier te laten chippen kunnen asielen en dierenartsen je gemakkelijk als eigenaar identificeren, mocht je kat verdwalen.

Tips om met katten allergieën om te gaan

grijze-maine-coone-mand

Je bent misschien geïnteresseerd in het toevoegen van een kat aan je gezin, maar het enige wat je tegenhoudt is een loopneus en waterige ogen. Hoewel het waar is dat katten allergieën kunnen opwekken, sluit het je misschien niet meteen uit om een kat te bezitten. De meeste allergieën worden veroorzaakt door de huidschilfers van het dier en sommige rassen produceren veel meer dan andere. Als je last hebt van allergieën, is het een goed idee om tijd door te brengen met verschillende katten voordat je ze adopteert of koopt. En als een vriend of partner al een kat bezit, zijn er nog genoeg dingen die je kunt doen om je allergie onder controle te houden.

 • Beperk bepaalde kamers in huis. Als je aan een katten allergie lijdt, wil je de kat misschien uit je slaapkamer houden en ze bijvoorbeeld beperken tot slechts enkele kamers in huis.
 • Was je handen. Zorg ervoor dat je na het aanraken of aaien van je kat je handen wast met water en zeep voordat je je gezicht aanraakt of in je ogen wrijft.
 • Gebruik luchtreinigers. Luchtreinigers bestrijden katten allergieën en andere allergenen die in de lucht kunnen hangen, zoals huisstofmijt. Het gebruik ervan kan je helpen om een gezond en gelukkig leven met je kat te leiden.
 • Wees consequent met baden. Je kat een bad geven kan huidschilfers verminderen, terwijl je kat ook strak en schoon blijft.
 • Gebruik antihistaminica. Raadpleeg je arts of plaatselijke apotheker over het beste antihistaminicum voor je katten allergie. Veel voorkomende symptomen zoals een loopneus kunnen vaak worden behandeld met orale medicatie, terwijl gezwollen, waterige ogen vaak kunnen worden behandeld met oogdruppels.

Hoe kies je de kat die het beste bij je past

oranje-kat-schattig-schaduw-strepen

Doe eerst je onderzoek, en kies je kat dan bij een gerenommeerde fokker, asiel of reddingsgroep. Dingen om in gedachten te houden terwijl je kijkt naar adoptie zijn:

 • Kitten of een volwassene? Kittens kunnen zich snel aanpassen aan hun omgeving, maar zullen zindelijk moeten worden en veel meer aandacht nodig hebben dan een volwassen kat. Een oudere kat kan een verstandige keuze zijn als je een strak werkschema hebt en geen tijd hebt om volledig voor een kitten te zorgen. Aan de andere kant kan een oudere kat gezondheidsproblemen hebben, waardoor meer bezoekjes aan de dierenarts nodig zijn.
 • Problemen met verharen. Sommige katten verharen meer dan andere. Een Amerikaanse Bobtail of Cymric kat zal bijvoorbeeld veel meer verharen dan een Siamese kat.
 • Gezondheidsproblemen. Een gezond kitten of kat zal heldere ogen en een glanzende vacht hebben. Katten die er dun of te zwaar uitzien of een neus uitvloeiing hebben, kunnen gezondheidsproblemen hebben.
 • Persoonlijkheid en aanleg. Net als mensen kunnen katten variëren in hun persoonlijkheid en karaktereigenschappen. Zoek er een die goed bij jou en je levensstijl lijkt te passen. Als je bijvoorbeeld hoopt op veel aaien en strelen, kun je beter zoeken naar een kat die actief aandacht zoekt van zijn verzorgers, dan een die sist of krabt. Als je denkt dat je de juiste kat gevonden hebt, probeer dan meer dan één bezoek met het dier af te leggen als dat mogelijk is.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *