Als je op de top verkocht had je grote winsten kunnen maken, maar als je nog een paar dagen vasthield, had je meer dan 7000 euro verloren, want de prijs daalde met 30% – dit zijn de normaalste veranderingen in de crypto wereld.

Crypto is dus heel erg volatiel. Als handelaar moet je leren wanneer je een cryptocurrency moet verkopen en hoe je doelen kunt stellen.

De beslissing over wanneer je een investering moet verkopen is niet uniek voor cryptocurrency. Het is een uitdaging die iedereen die belegt onder ogen moet zien.

Een goede parallel om je besluitvorming ten aanzien van cryptocurrency te informeren is te denken aan aandelen tijdens de dotcom bubbel. Veel mensen kochten in de jaren ’90 aandelen in internetbedrijven. Toen de waarde van de aandelen in dotcom bedrijven steeg, moesten de mensen die deze aandelen bezaten beslissen of ze ze zouden houden of verkopen.

Natuurlijk ging de bubbel kapot. Mensen die hun dotcom aandelen hadden vastgehouden en niets verkochten, verloren flink.

Maar degenen die verkochten zagen gezonde winsten. Ze cashten uit. Ze verkochten misschien voor hun respectieve beleggingen hun piekprijs bereikten, maar ze behaalden toch een grote winst.

Beide voorbeelden illustreren de noodzaak om je eigen persoonlijke verwachtingen te begrijpen. Beleggers willen altijd zo hoog mogelijke winsten, dus een meer leerzame leidraad is jezelf af te vragen: Wat ben ik bereid te verliezen?

Door een kader rond je beleggingen te scheppen dat geleid wordt door je vermogen om verliezen op te vangen, ben je in staat verwachtingen te stellen over hoeveel risico je aankunt op de volatiele cryptocurrency markten.

Ben je nog helemaal niet begonnen met crypto? Check dan bitcoin prime om van start te gaan.

Beslissen wanneer te verkopen

crypto-trader-telefoon

Wat zou je willen verdienen met beleggen in de cryptomarkt? Is 5% winst in de loop van 30 dagen genoeg? Wil je je investering verdubbelen?

Vragen als deze kunnen je helpen je verwachtingen en doelen te begrijpen. En ook de hoeveelheid tijd te bepalen die je op een willekeurige dag aan het volgen van de markten zou willen besteden.

Gezien de volatiliteit die momenteel inherent is aan cryptocurrencies, besteden daytraders hun uren aan het in de gaten houden van de computer en het inspringen op winsten als ze binnenkomen, terwijl ze ook proberen de verliezen te beperken.

Door te leren over hoe cryptocurrency beurzen werken en de snelheid waarmee valuta’s op en neer gaan, krijg je een duidelijker idee van wat je kunt verwachten.

Er zijn verschillende theorieën die je kunt aannemen om je te helpen beslissingen te nemen over het instellen van strategieën voor wanneer je een bepaalde valuta wilt verkopen. Een daarvan heet de “spijttheorie”. In de kern wil de theorie je helpen om in een bepaald scenario uit te zoeken welke van verschillende beslissingen je de minste spijt zou bezorgen.

Beschouw het volgende scenario:

Stel dat je in de herfst van 2017 een Bitcoin kocht toen die rond de 4.500 euro per munt gewaardeerd werd en de waarde toenam. Als je niet op de top verkocht en bleef vasthouden, zou je de kans gemist hebben om de munt te verkopen en een winst van 15.000 euro te maken. Stel dat je vasthield tot 6.500 euro per munt, dan kun je hem nu verkopen en ongeveer 2.000 euro verdienen – nog steeds een goede winst. Nu, als je niet van plan bent de munt lang vast te houden en verwacht te verkopen, kun je een van de twee dingen doen:

  1. Verkoop je beleggingen nu, en neem je winst.
  2. Je beleggingen aanhouden, in de hoop dat Bitcoin nog een opleving heeft en meer geld verdienen.

Een van de twee dingen kan gebeuren:

Als je de munt vasthoudt, kan de prijs dalen, en zou je verlies kunnen lijden.
Als je nu verkoopt, zou je een goede winst kunnen maken, maar de prijs zou kunnen stijgen, en je hebt een kans gemist om nog meer te verdienen.
Welke actie zou je met minder spijt achterlaten? Overweeg dat, en het zal je aan het denken zetten over je strategie om te handelen.

Je gevoelens over beleggingsscenario’s kunnen je helpen doelen te stellen die zowel inkomensdoelen als doelen om verliezen te vermijden omvatten.

Doelen stellen

agenda-planning

Als je begint te beslissen bij welke specifieke muntwaarden je wilt verkopen, kun je een aantal hulpmiddelen gebruiken die de beurzen je bieden om je verkopen uit te voeren.

Eén hulpmiddel is een “stop loss”. Het instellen van een stop loss is een belangrijk aspect van het handelen in cryptocurrency. Het stelt handelaren in staat winsten te beschermen, verliezen te beperken en zelfs nieuwe posities te initiëren als de markt uitbreekt.

Als alternatief kun je een “limiet verkooporder” instellen, waarmee je handel kan sluiten als je munt een bepaalde hogere prijs raakt.

Daytraders proberen snelle, kortetermijnwinsten te maken, die lager dan 1% per transactie kunnen zijn. Deze handelaren zullen gewoonlijk een zeer grote “bankroll” hebben, wat betekent dat ze nog steeds goed geld kunnen verdienen, ook al zijn de procentuele winsten klein.

Ervaren handelaren zullen zelden meer dan 1% van hun totale bankroll riskeren. Hoewel dit klinkt als een klein bedrag, behoedt dit je op lange termijn voor het nemen van grote verliezen.

Een meer conservatieve benadering van het handelen in cryptocurrency is het plan om je investeringen over een langere periode vast te houden (hodl). Gezien de volatiliteit van de cryptomarkten kan je jezelf de tijd gunnen om in de loop van de tijd winsten te zien, je blootstelling beperken en een grotere kans op winsten op de langere termijn creëren.

Als je eenmaal doorhebt hoe de markten werken en je vindt dat je klaar bent om te gaan handelen, zul je jezelf een aantal doelen moeten stellen, een strategie moeten uitwerken en je daaraan houden.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *