Overweeg je naar het buitenland te verhuizen om wat internationale werkervaring op te doen? In de huidige wereldeconomie bieden bedrijven volop mogelijkheden om in het buitenland te werken. Internationale werkervaring wordt gezien als een waardevolle troef voor op je CV.

Maar voordat je dat aanbod aanneemt en je handtekening op het contract zet, zijn er een paar dingen die de moeite waard zijn om over na te denken voordat je een nieuwe baan in het buitenland aanvaardt. Ben je er echt klaar voor? Dan kan je een recruitment agency voor mensen die in het buitenland willen gaan werken inschakelen.

1. Reken uit (loon, belastingen en kosten van levensonderhoud)

supreme-geld-pistol

Ook al is je salaris in het buitenland misschien hoger dan wat je thuis kreeg of zou kunnen krijgen, is het toch belangrijk rekening te houden met belastingaftrek en kosten van levensonderhoud. Zoek eerst precies uit hoeveel je na belastingen zult ontvangen. Onderzoek dan de prijzen van huisvesting, vervoer en eten. Zo krijg je een idee van welke levensstijl je je na de verhuizing zult kunnen veroorloven.

Vergeet de verhuiskosten niet. Moet je spullen naar het buitenland verhuizen of spullen halen voor de nieuwe woning? Als je al een baan hebt aangeboden, ga dan bij je toekomstige werkgever na of die een verhuisvergoeding aanbiedt om je te helpen de kosten te dekken.

2. Juridische zaken (werkvisum, cv & werkovereenkomst)

Als je een werkvisum nodig hebt, zorg er dan voor dat je dat zo snel mogelijk regelt. Meestal zal je werkgever je tijdens het hele proces steunen. Maar ook van jouw kant zijn er heel wat documenten om voor te bereiden, zoals cv’s, strafblad controles, enzovoort.

Het is goed je ervan te vergewissen dat je volledig op de hoogte bent van de rechten en beperkingen die verbonden zijn aan het soort visum dat je krijgt. Sommige visa staan je bijvoorbeeld niet toe om gedurende een bepaalde periode van baan te veranderen. Zoek uit wat er gebeurt als je werkgever je contract opzegt: Ben je verplicht onmiddellijk te vertrekken of heb je het recht in het land te blijven om een andere baan te zoeken. Zo ja, voor hoe lang dan?

De werkvoorschriften verschillen van land tot land en kunnen nogal ingewikkeld zijn, dus als je het niet zeker weet, kan het de moeite lonen professioneel advies in te winnen bij een immigratieadvocaat. De investering zal lonen en je tijd, geld en stress besparen. Overheidswebsites kunnen je ook advies en begeleiding geven over de juridische kant van de zaak.

3. Arbeidsvoorwaarden (uren, vakantie, en ziekteverzekering)

meeting-collegas

Ook de werktijden en de vakantie-uitkering kunnen verschillen van wat je in je thuisland gewend was. In Nederland bijvoorbeeld duurt de standaard werkweek 40 uur en nemen werknemers gemiddeld 23 dagen betaald verlof per jaar, terwijl in het VK de werknemers 35-37 uur per week werken en een minimum vakantiegeld van 28 dagen bij wet wordt afgedwongen.

Ziektekostenverzekering is ook een belangrijke factor, want medische rekeningen zijn bijna overal vrij duur. Ga na of je werkgever bijdraagt aan een ziektekostenverzekering, of overweeg een internationale verzekering af te sluiten als je van plan bent eerst te verhuizen en dan een baan te zoeken.

4. Contact houden met je familie en vrienden

Verhuizen naar het buitenland is een grote beslissing, die zeker iedereen in je familie raakt. Zowel de reisafstand als de daaraan verbonden kosten zullen van invloed zijn op hoe vaak je je ouders zult kunnen bezoeken, of dat ze jou zullen kunnen komen bezoeken. Denk aan noodsituaties – is er bij een slechte gezondheid iemand om voor je ouders of andere naaste familieleden te zorgen? Als je een relatie hebt, denk dan na over de gevolgen die lange afstand voor haar kan hebben als je partner niet van plan is met je mee te verhuizen.

5. Cultuurshock

China Ethnic Culture Park (North Gate), Minzuyuan Road, Chaoyang, Beijing, China

Jezelf onderdompelen in een nieuwe cultuur is opwindend, maar je proberen in te passen in onbekende culturele verwachtingen, tradities en manier van leven kan een hele uitdaging zijn. Wees ruimdenkend en nieuwsgierig, en zorg ervoor dat je niet al je tijd op kantoor doorbrengt. Haal het beste uit wat het nieuwe land te bieden heeft – ga naar concerten en tentoonstellingen, verken de plaatselijke galeries en musea, ontdek nieuw eten en ga op reis in de weekenden. Houd het grotere geheel en de belangrijkste redenen waarom je naar het buitenland verhuisde in gedachten.

Onthoud dat hoe meer onderzoek je van tevoren doet, hoe soepeler je overgang zal verlopen. Laat je niet afschrikken door de uitdagingen – wonen en werken in het buitenland is tenslotte een geweldige ervaring en een avontuur dat het waard is om te omarmen!

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *