We hebben allemaal honderden verhalen gehoord over het levensveranderende geld dat in de crypto-ruimte wordt verdiend. Anonieme Twitter handelaars vergasten ons met verhalen over het omzetten van miljoenen in een paar maanden, het flippen van altcoins en het dagelijks 100x verdienen op investeringen via Bitcoin Era.

Maan. Lambo. Voor de buitenstaander lijkt dit een gemakkelijke en zekere manier om snel rijk te worden. Ze verlaten hun baan om “professionele crypto handelaars” te worden, nog voor ze de grondbeginselen van het handelen en het beheren van risico’s geleerd hebben. We weten allemaal hoe dit verhaal afloopt.

Traden blijft moeilijk – 95% van alle traders faalt, de meesten binnen een paar maanden. Ze gaan meestal helemaal failliet of presteren veel slechter dan wanneer je gewoon een veilig bedrag in een belegging investeert en het laat groeien. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is de cryptomarkt om een aantal redenen de moeilijkste om te traden.

1. Risicobeheer is alles

beleggen-crypto

Risicobeheer is saai – en toevallig de meest essentiële vaardigheid die nodig is om winstgevend te zijn. Begrijpen hoeveel je bij een transactie kunt riskeren en hoe je een portefeuille goed in evenwicht brengt zijn exponentieel belangrijker dan in- en uitstappen. Dit leren kost tijd – de meeste nieuwe traders zijn blut voor ze risico begrijpen.

De meeste mensen zouden veel beter af zijn als ze langzaam een klein percentage van hun hele portefeuille in crypto investeren – en in Bitcoin in het bijzonder. Laat je niet misleiden door de guru’s op twitter – crypto handelen is moeilijk.

2. Crypto is geen veilige investering

Een onervaren iemand loopt veel minder kans om failliet te gaan als hij een willekeurig aandeel koopt dan als hij een willekeurig beschikbaar activum in crypto koopt. De inzet is veel hoger! Crypto is geen veilige investering en zou slechts een klein deel van iemands totale portefeuille mogen uitmaken.

3. Ik verdien geld, dus waarom is mijn Bitcoin saldo gedaald?

Het samenspel tussen Bitcoin (BTC) en altcoins voegt een ingewikkelde dimensie toe. Alts zijn zelden veilig om te verhandelen en kansen vinden vereist enorm veel geduld en ervaring – beide dingen die nieuwere handelaars inherent ontberen. Nieuwe traders meten het succes van hun handel vaak ten onrechte af aan de Euro waarde van de munt, niet beseffend dat hun kapitaal in Bitcoin geparkeerd laten een veel winstgevender (en veel gemakkelijker!) strategie zou zijn geweest.

4. Hoe stel ik een stop loss en een take profit order in?

crypto-investeringen-monitor

Legacy traders hebben het voordeel dat ze zowel stop loss als take profit orders kunnen plaatsen en ook trailing stops. Trades vereisen minder oppas en beheer. In crypto ontbreekt het de beurzen aan de volledige breedte van de orders die nodig zijn om risico’s goed te beheren, vooral in een markt die nooit sluit.

Ervaren crypto-handelaren kunnen talloze verhalen delen over het missen van een enorme pomp terwijl ze sliepen omdat ze hun neerwaartse zijde beschermd hadden met een stop loss en niet in staat waren verkooporders op hun doelen te zetten. Handelaren zouden nooit moeten hoeven kiezen tussen winst nemen en hun risico goed beheren.

5. Ik kan €10 in €1.000 veranderen met hefboomwerking!

Traden met hefboomeffect komt veel te vaak voor bij beginners. Hefboomwerking is een instrument dat alleen gebruikt zou moeten worden door de meest ervaren handelaars, diegenen die al jaren bewezen hebben winstgevend te zijn.

De toetredingsdrempels zijn onbestaande in crypto, op beurzen die gebouwd zijn om de rijkdom van onervaren kleine handelaren over te hevelen naar de zakken van de beurzen zelf. Beginners zullen waarschijnlijk alles verliezen wat ze riskeren door met hefboom te handelen, omdat de minpunten massaal worden opgedreven.

6. Welke fundamentals?

Bij het kopen van aandelen kan een handelaar de kwartaalcijfers, verkooprapporten, de routekaart van het bedrijf en talloze andere barometers van succes bekijken. Belangrijker is dat bedrijven die op de beurs handelen gereglementeerd en dus transparant zijn – je weet over het algemeen wat je koopt.

De kracht van een team of project in crypto is bijna irrelevant voor de doeleinden van een trader. Traders vertrouwen op technische analyse.

7. Advies van een andere beginner

crypto-munten-pasje

Hoewel er ervaren en succesvolle handelaars op sociale media te vinden zijn, leren de meeste beginners van andere beginners en weten dat zelf niet. Financieel advies aannemen van vreemden op het internet is de hoeksteen van de cryptomarkt.

Er is geen zekerder pad naar financiële ondergang dan je zuurverdiende euros uitgeven aan activa die worden aangeprezen door gurus die je waarschijnlijk manipuleren voor hun eigen gewin. Baseer je beslissingen nooit op het advies van hen die niet met de resultaten te maken hebben. Er zijn op het internet genoeg goede bronnen om meer over crypto te leren zoals oldskoolman.de/trading-software/1k-daily-profit.

8. Het is 24/7 bezig

De markt is 24/7 open, waardoor handelaren het gevoel krijgen dat ze altijd moeten handelen. Dit veroorzaakt enorme vermoeidheid en FOMO (fear of missing out) bij emotionele handelaars. Niemand kan een markt die voortdurend beschikbaar is effectief volgen, en nieuwe handelaren vinden het moeilijk om afstand te nemen. Dit ruïneert vaak zowel hun persoonlijk leven als hun financiën.

9. Snel rijk worden is gemakkelijk, niet?

bitcoin-munten-crypto

Op verouderde markten verwacht niemand snel rijk te worden. Crypto spreekt mensen aan die snel een kleine som geld willen omzetten in hun pensioen, wat onrealistisch is. Twitter verkoopt Lambos terwijl beginnende handelaars uiteindelijk hun auto op de tweedehandsmarkt verkopen om de huur te betalen.

Verder is er een verschil tussen rijk zijn op papier en in het echt – de meeste crypto-handelaars die “rijk” werden slaagden er niet in op de top te verkopen en zagen hun papieren rijkdom even snel verdwijnen als ze gemaakt was.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *