Misschien heb je het wel eens meegemaakt: je wordt naar het kantoor van je baas geroepen en wordt gevraagd om te gaan zitten omdat er iets is dat ze graag willen bespreken.

Waarschijnlijk is er ook iemand van HR aanwezig bij de meeting. Maar zodra je baas begint te praten, realiseer je je met een klap in je gezicht dat je ontslagen wordt.

Misschien wist je dat dit eraan zat te komen. Of misschien kwam het uit het niets en voel je je geschokt, boos en verdrietig.

Wat de reden voor je ontslag ook is, of het nu komt door prestatieproblemen, managementproblemen, een bedrijfsovername of meer, je bent waarschijnlijk nog aan het bijkomen en probeert te begrijpen wat er net is gebeurd.

Laat mij dan de eerste zijn om te zeggen: Gefeliciteerd!

Voordat je denkt dat ik een sadist ben die zich te buiten gaat aan andermans pijn, wil ik je uitleggen waarom ik denk dat ontslagen worden een van de beste dingen is die je kan overkomen en waarom iedereen minstens één keer in zijn leven ontslagen zou moeten worden.

1. Het herinnert je eraan nederig te blijven

In een wereld waar de luidste en soms grofste stemmen voortdurend schreeuwen om gehoord te worden, houdt de herinnering aan je feilbaarheid je met beide benen op de grond. Het maakt niet uit of de schuld voor je ontslag op je eigen schouders rust of niet – het is het bewijs dat je niet onoverwinnelijk bent.

Ontslagen worden herinnert je eraan dat het leven niet altijd gaat zoals gepland en dat dat oké is. Het geeft je de kans om te waarderen wat je nog hebt en de mensen die door dik en dun aan je zijde staan.

2. Het brengt je buiten je comfortzone

Of je nu met tegenzin aan het ploeteren was of echt van je werk hield, het niet langer hebben van die rol zet je buiten je comfortzone.

Dit klinkt misschien beangstigend, en dat kan het op dat moment ook zijn, maar het is ook een fantastische manier om een duidelijker beeld te krijgen van wie je bent en wat je wilt.

3. Het zet je aan tot actie

Het is niet makkelijk om een betere baan te vinden wanneer je er al eentje hebt, omdat je comfortabel en zelfgenoegzaam bent geworden. Ik weet dat omdat ik dat ook heb meegemaakt. Het is moeilijk om goede secundaire arbeidsvoorwaarden, gezondheidszorg en een vast salaris af te wijzen voor de potentiële onzekerheid om er in je eentje voor te gaan.

Ontslagen worden is het duwtje (of eigenlijk, de duw) om echt te gaan evalueren wat je wilt en waar je naartoe wilt.

Er is geen grotere motivator dan het ontbreken van dat vangnet.

4. Het leert je wat je wel en niet wilt

In je persoonlijke leven kun je na een relatiebreuk achterover leunen en nadenken over wat er fout ging en wat werkte, zodat je weet waar je de volgende keer op moet letten of wat je moet vermijden.

Ontslagen worden doet precies hetzelfde. Het kan zijn dat je het haatte om persberichten te moeten schrijven en mediacontacten te moeten benaderen, maar dat je het geweldig vond om de algemene communicatiestrategie te plannen. Het kan ook zijn dat je geobsedeerd was door het feit dat je creatief mocht zijn en marketingmateriaal mocht ontwerpen, maar dat je liever had dat iemand anders de strategische kant voor zijn rekening nam.

Wat het ook is, als je beter begrijpt wat je leuk vond aan je vorige functies en wat je verafschuwde, kun je een baan vinden die veel beter bij je past dan je vorige.

5. Het geeft je veerkracht

Weten hoe je reageert als het moeilijk wordt (en misschien ook hoe je partner reageert) kan cruciaal zijn om de ups en downs van je leven te doorstaan.

Als je in staat bent om jezelf af te stoffen en door te gaan na een ontslag, bewijs je jezelf dat je alles aankunt wat er op je pad komt. Het opbouwen van je veerkracht geeft je de kracht voor de volgende keer dat dingen niet lukken.

Hoewel ik niet veel met 100% zekerheid kan garanderen, kan ik wel beloven dat het leven uitdagingen op je pad zal brengen. Als dat gebeurt, heb je de wetenschap dat je de storm hebt doorstaan en er sterker uit bent gekomen.

6. Het wordt het beste wat je ooit is overkomen

Volgens een onderzoek zijn een solide 82% op het moment van hun ontslag erg overstuur.

Toch zei 91% van diezelfde groep dat ze nu blij waren dat het gebeurd was. Op de vraag om uit te leggen waarom, antwoordde bijna iedereen dat ontslag hen de kans gaf om iets beters te vinden of iets groters na te streven en dat ze uiteindelijk blij waren dat ze ontslagen waren.

De kracht, kennis en helderheid die je krijgt als je ontslagen wordt, zullen je verder helpen dan je ooit voor mogelijk had gehouden en op gebieden die je je misschien nooit had voorgesteld. Dus als je je ooit in een situatie bevindt waarin je je realiseert dat het je eindelijk overkomt – troost je dan met het feit dat je ooit zult terugkijken en beseffen dat het het beste was dat je ooit is overkomen.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *